دکتر منوچهر اشرف پور* 1، دکتر حمید سپهری2 ، دکتر افسانه الیاسی3 ، دکتر رضا صغیری4 ، جواد فحانیک بابایی5
1- استادیار گروه فیزیولوژی و فارماکولوژی ، مرکزتحقیقات سلولی و مولکولی ، دانشگاه علوم پزشکی بابل ، mnrashrafpour@yahoo.com
2- استادیار گروه فیزیولوژی ، مرکز تحقیقات علوم اعصاب ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
3- استاد گروه فیزیولوژی ، مرکز تحقیقات علوم اعصاب ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
4- استادیار گروه بیوشیمی ، انستیتو پاستور ایران
5- کارشناس ارشد ، گروه فیزیولوژی ، مرکز تحقیقات علوم اعصاب ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
زمینه و هدف : نقش کانال‌های‏ یونی‏ به‌طور فزاینده‌ای‏ در پاتوژنز بیماری‏ها مورد توجه قرار گرفته است و در این میان کانال‌های‏ کاتیونی اهمیت ویژه‌ای دارند. دیابت ملیتوس بیماری‏ شایعی‏ است که ایجاد آن را به اختلال عملکرد کانال‌های‏ یونی‏ نسبت داده‌اند؛ ولی‏‏ مشخص نیست که در دیابت چه تغییری‏ در کانال‌های‏ یونی‏ ارگانل‌های‏ داخل سلولی‏‏ اتفاق می‏‌افتد. این مطالعه به منظور ارزیابی ویژگی‌های فعالیت تک‌کانال کاتیونی شبکه آندوپلاسمی هپاتوسیت موش‌های صحرایی دیابتی‌شده با استرپتوزوسین انجام شد. روش بررسی : این مطالعه تجربی با استفاده از موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار با وزن تقریبی 10±190 گرم در دو گروه کنترل و دیابتی انجام شد. موش‌ها با تزریق یک دوز mg/kg 65 استرپتوزوسین (STZ) داخل صفاقی دیابتی شدند. استخراج وزیکول‌های شبکه آندوپلاسمی از طریق خارج کردن کبد موش صحرایی و هموژنیزه نمودن آن و سپس با انجام مراحل مختلف اولتراسانتریفیوژ صورت گرفت. غشاء دو لایه لیپیدی با استفاده از فسفاتیدیل‌کولین و بر روی‏ منفذی‏ به‌قطر 250 میکرومتر که بین دو محفظه cis و trans قرار داشت؛ تشکیل ‌شد. الحاق وزیکول‌های RER در BLM با سوزن دندانپزشکی و با لمس ملایم و ظریف غشاء انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل برخی از ویژگی‌های الکتروفیزیولوژیک فعالیت کانال از نرم‌افزار PClamp9 و آزمون آماری من‌ویتنی استفاده گردید. یافته‌ها : در گروه دیابتی دامنه جریانات عبوری از کانال در ولتاژهای بالاتر از 30+ میلی‌ولت در مقایسه با گروه کنترل تغییر آماری معنی‌داری پیدا نکرد؛ اما احتمال بازبودن کانال (Po) در این گروه به‌طور قابل توجهی کاهش یافت (P<0.05). تغییر شدیدتر فعالیت کانال مورد مطالعه در ولتاژهای پایین‌تر از پتانسیل معکوس دیده شد و علاوه بر افزایش آماری معنی‌دار Po کانال (P<0.05)، دامنه جریان کانال نیز به‌طور معنی‌داری کاهش نشان داد (P<0.05). میانگین دامنه جریان و احتمال باز بودن کانال در ولتاژ 40+ میلی‌ولت در گروه کنترل به‌ترتیب 2.14±17 پیکوآمپر و 0.01±0.68 که در گروه دیابتی به 2.5±18.5 و (P<0.05) 0.03±0.26 رسید؛ ولی در ولتاژ 10- میلی‌ولت متوسط دامنه جریان و Po کانال در گروه کنترل به‌ترتیب 2.14±-22.3 پیکوآمپر و 0.1 بود که در گروه دیابتی این مقادیر 0.08±13.1- و 0.03±0.62 تعیین شد. نتیجه‌گیری : به‌نظر می‌رسد که کانال کاتیونی RER در تغییرات متابولیکی ناشی از دیابت قندی دچار تغییرات می‌شود و احتمالاً دیابت از طریق ایجاد استرس‌های متابولیسمی سبب تغییر رفتار و نحوه باز و بسته شدن کانال کاتیونی RER می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: شبکه آندوپلاسمی، کانال کاتیونی، ثبت از تک کانال، غشا دو لایه لیپیدی، دیابت ملیتوس
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: فیزیولوژی - فارماکولوژی
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : بابل ، دانشگاه علوم پزشکی بابل ، دانشکده پزشکی ، گروه فیزیولوژی و فارماکولوژی ، تلفن 5-2229591- 0111، نمابر 2229936.

Ashrafpour M (PhD), Sepehri H (PhD), Eliassi A (PhD), Saghiri R (PhD), Fahanik Babaei J (MSc). Characteristics of hepatocyte rough endoplasmic reticulum single cationic channel in Streptozocin- induced diabetic Rats. J Gorgan Univ Med Sci 2012; 14 (1) :1-9

دکتر منوچهر اشرف پور ، دکتر حمید سپهری ، دکتر افسانه الیاسی ، دکتر رضا صغیری ، جواد فحانیک بابایی . ویژگی‌های فعالیت تک‌کانال کاتیونی شبکه آندوپلاسمی هپاتوسیت موش‌های صحرایی دیابتی‌شده با استرپتوزوسین. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1391; 14 (1) :1-9

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4660