:: دوره 13، شماره 4 - ( زمستان 1390 ) ::
فراوانی هپاتیتB در زنان باردار شهر گرگان (88-1387)
فاطمه چراغعلی1 ، سارا یازرلو* 2، ناصر بهنام پور3 ، رامین آذرهوش4
1- استادیار گروه کودکان ، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
2- کارشناس میکروبیولوژی ، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، s_yazarloo@yahoo.com
3- دانشجوی دکتری تخصصی آمار زیستی، مرکز تحقیقات هماتولوژی و انکولوژی ، عضو هیأت علمی گروه بهداشت عمومی ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی گ�
4- دانشیار گروه پاتولوژی ، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
زمینه و هدف : باتوجه به شیوع روزافزون ابتلاء به هپاتیت B ، با شناسایی صحیح و به موقع زنان باردار +HbsAg و اجرای پروتکل پیشگیری استاندارد برای نوزادان، می‌توان یکی از مهم‌ترین راه‌های انتقال هپاتیت B به نوزادان را متوقف نمود. این مطالعه به منظور آگاهی از وضعیت سرواپیدمیولوژی هپاتیتB در زنان باردار شهر گرگان انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی مقطعی روی 1553 زن باردار مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی دزیانی گرگان برای زایمان، از دی‌ماه 1387 لغایت تیرماه 1388 انجام شد. زنان با توجه به تمایل و داشتن شرایط لازم وارد مطالعه شدند. برای زنان باردار تست HBsAg انجام گردید. پرسشنامه مربوط به اطلاعات دموگرافیک و عوامل خطر مورد مطالعه تکمیل شد. به موازات این کار پرونده‌های بیمارستانی این افراد نیز مورد مطالعه قرارگرفت. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-16 و آزمون کای‌اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : از1553زن باردار 15نفر (1 درصد) +HbsAg و همگی آنها -HbeAg بودند. در 40 درصد از زنان باردار آلوده هیچ عامل خطر شناخته شده‌ای یافت نشد. با مراجعه به پرونده‌های بیمارستانی افراد مورد مطالعه مشخص گردید که از 15 زن باردارآلوده، 7 نفر (46.7 درصد) شناسایی نشده و نوزادان آنها بدون دریافت HBIG از بیمارستان مرخص شده بودند. ازسوی دیگر به نوزادان 6زن باردار، HBIG تجویز شده بود؛ در حالی که مادر این نوزادان در زمان زایمان -HbsAg بودند. نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه نشان داد که ضعف در بیماریابی علی‌رغم قابل انتظار بودن شیوع HbsAg در زنان باردار شهر گرگان وجود دارد. پیشنهاد می‌شود تا زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری حتماً از نظر HbsAg ارزیابی گردند.
واژه‌های کلیدی: هپاتیت B، سرواپیدمیولوژی، زنان باردار، گرگان، HbsAg، HbeAg
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب عفونی
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان ، مرکز آموزشی درمانی 5 آذر ، طبقه فوقانی بخش رادیوتراپی ، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی ، تلفن و نمابر 2341280-0171

Cheraghali F (MD), Yazarloo S (BSc), Behnampour N (MSc), Azarhoush R (MD). Frequency of HBsAg in pregnant women in Gorgan, Iran. J Gorgan Univ Med Sci 2011; 13 (4) :84-90