:: دوره 13، شماره 3 - ( پاييز 1390 ) ::
نحوه اخذ رضایت از بیماران در بیمارستان‌های شهر اردبیل (1389)
فیروز امانی* 1، عبداله مهدوی2 ، بتول حامدی3 ، سولماز زارع رسولی3 ، زهرا کارگر جاهد3 ، المیرا محمدزاده3
1- استادیار آمار زیستی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ، firouz.amani@gmail.com
2- مربی آموزش مدارک پزشکی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
3- کارشناس هوشبری ، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
زمینه و هدف : کسب رضایت از بیمار برای انجام مراقبت‌های پزشکی یک الزام قانونی است. رضایت بیمار یعنی تمایل قلبی و موافقت وی مبنی بر این که تعرضی بر خلاف قانون علیه حقوق و آزادی‌های او انجام نشود. رضایت‌نامه عبارت است از مدرکی که بیمار قبل از تن‌دادن به هرگونه رضایت، از کلیه خطرات عمل، راه‌های درمان و جایگزین و خطرات آن توسط پزشک آکاهی پیدا کند. این مطالعه به منظور تعیین نحوه اخذ رضایت از بیماران در بیمارستان‌های شهر اردبیل انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی مقطعی روی 150 بیمار با مراجعه حضوری و مصاحبه با آنان در بخش‌های جراحی سه بیمارستان آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل طی بهار سال 1389 انجام شد. بیماران به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. متغیرهای مورد بررسی شامل مشخصات دموگرافیک، نسبت فرد رضایت دهنده با بیمار، نوع مراجعه، وضعیت هوشیاری بیمار (GCS) و نیز سایر متغیرها براساس پرسشنامه محقق ساخته جمع‌آوری و با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند. برای بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون آماری کای‌اسکوئر استفاده گردید. یافته‌ها : میانگین سنی افراد 35 سال بود. 86 نفر (57درصد) از بیماران زن و 64 نفر (43درصد) مرد بودند. 35 نفر (23درصد) از افراد رضایت دهنده بی‌سواد بودند و تحصیلات 92 نفر (61درصد) زیردیپلم و دیپلم بود. همچنین 23 نفر (16درصد) تحصیلات دانشگاهی داشتند. 45درصد از افراد در مورد بیماری‌شان از پزشک معالج خود اطلاعاتی کسب کرده بودند. طبق نظر رضایت‌دهندگان در 13درصد موارد، کارکنان بخش پذیرش بیمارستان نسبت به تکمیل فرم اهمیت نداده بودند. 65 نفر (43.3 درصد) از بیماران بیان داشتند که محتوای فرم رضایت‌نامه ناخوانا و طولانی بود. میزان تکمیل هر 4 قسمت پرسشنامه برای بیماران 87درصد و افراد درجه 1و2 همراه بیمار به ترتیب 71درصد و 64درصد بود. 40درصد از پرسشنامه‌های تکمیل شده به تایید شاهد نرسیده بود. اختلاف نظرات بین بیماران و افراد همراه نسبت به محتویات فرم از لحاظ ناخوانا بودن به لحاظ آماری معنی‌دار بود (P<0.001). نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه نشان داد که بعضی از رضایت‌نامه‌های اخذ شده اعتبار پایینی داشتند و لازم است برای بهبود کیفیت اخذ رضایت‌نامه از بیماران تدابیر لازم به‌کار گرفته شود.
واژه‌های کلیدی: پرسشنامه رضایت‌نامه، حقوق بیمار، مدارک پزشکی
نوع مطالعه: گزارش كوتاه | موضوع مقاله: نظام سلامت
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : اردبیل ، خیابان دانشگاه ، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ، دانشکده پزشکی ، تلفن 5513777 -0451 ، نمابر 5510067

Amani F (PhD), Mahdavi A (MSc), Hamedi B (BSc), Zarerasouli S (BSc), Kargarjahed Z (BSc), Mohammadzadeh E (BSc). The status of filled consent form of hospitalized patients in Ardabil – Northwest of Iran (2010). J Gorgan Univ Med Sci 2011; 13 (3) :108-113