:: دوره 13، شماره 3 - ( پاييز 1390 ) ::
فراوانی ناقلین حلقی نایسریا در دانش‌آموزان 12-10 ساله شهر تهران
محمدرضا پورمند* 1، هومن صدیقیان2 ، زهرا عبدالصمدی2 ، مریم کشت ورز3 ، نادیا مردانی3 ، صدیقه قورچیان3 ، مرضیه حاجتی4
1- دانشیار گروه زیست فناوری پزشکی ، دانشکده فن‌آوری‌های نوین پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، mpourmand@tums.ac.ir
2- کارشناس ارشد میکروب شناسی پزشکی ، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- کارشناس میکروب شناسی ، گروه پاتوبیولوژی ، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- پزشک عمومی، پژوهشگر ، درمانگاه امیرآباد ، بیمارستان بانک ملی ایران
زمینه و هدف : نایسریا مننژیتیدیس باکتری بیماری‌زای اجباری انسان می‌باشد که به طور گذرا در بخش فوقانی دستگاه تنفس کلونیزه شده و در صورت عدم وجود علائم بیماری فرد به عنوان ناقل موقت شناخته می‌شود. بررسی اپیدمیولوژی و جمع‌آوری اطلاعات در مورد وضعیت کلونیزاسیون، اقدام مؤثری در راستای طراحی به موقع برنامه واکسیناسیون خواهد بود. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی ناقلین حلقی نایسریا در دانش آموزان 12-10ساله شهر تهران انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی 364 دانش‌آموز پسر پایه چهارم و پنجم ابتدایی چهار دبستان مناطق یک، شش و سیزده تهران در بهار و زمستان سال 1387 انجام شد. نمونه‌گیری با استفاده از سواب استریل و کشت به روی محیط تایرمارتین آگار صورت گرفت. یافته‌ها : نایسریا مننژیتیدیس از ناحیه حلق هیچ دانش‌آموزی جدا نگردید. هیچ‌یک از دانش‌آموزان مورد مطالعه دارای علائم بیماری نبودند. ناحیه حلق 3 نفر (0.8 درصد) از دانش‌آموزان کلاس پنجم ناقل نایسریا لاکتامیکا بود. نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه نشان‌دهنده عدم حضور عامل اصلی ایجاد کننده مننژیت در اوروفارنکس دانش‌آموزان بود.
واژه‌های کلیدی: نایسریا مننژیتیدیس، دانش‌آموز، نایسریا لاکتامیکا، ناقل، حلق
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب عفونی
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : تهران ، خیابان پورسینا ، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، دانشکده بهداشت ، گروه پاتوبیولوژی ، تلفن 88954910 -021 ، نمابر 88954910

Pourmand MR (PhD), Sadighian H (MSc), Abdossamdi Z (MSc), Keshtvarz M (BSc), Mardani N (BSc), Ghoorchian S (BSc) et al . Frequency of pharyngeal Neisseria Carriage among 10-12 years old pupiles in Tehran, Iran. J Gorgan Univ Med Sci 2011; 13 (3) :72-77