:: دوره 13، شماره 3 - ( پاييز 1390 ) ::
اعظم باقری* 1، محسن رئیسی2 ، رضا وهاب کاشانی3
1- کارشناس ارشد ارتوپدی فنی ، عضو گروه ارتوپدی فنی ، دانشکده توانبخشی ، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، a_bagheriy@yahoo.com
2- متخصص مغز و اعصاب ، بیمارستان امین ، اصفهان
3- کارشناس ارشد ارتوپدی فنی ، عضو هیأت علمی گروه ارتز و پروتز، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، تهران
زمینه و هدف : سندرم تونل کارپال یکی از شایع‌ترین نوروپاتی‌های اندام فوقانی است که در اثر گیرافتادن عصب مدین در مچ ایجاد می‌شود. این مطالعه به منظور مقایسه اثر اسپلینت‌های دورسال و کوکاپ مچ دست بر سندرم تونل کارپال براساس یافته‌های الکترودیاگنوزیس حسی عصب مدین انجام شد. روش بررسی : این کارآزمایی بالینی روی 22 زن مبتلا به سندرم تونل کارپال خفیف یا متوسط که به مرکز پزشکی امین اصفهان طی بهمن‌ماه سال 1387 لغایت شهریور ماه سال 1388 مراجعه نمودند؛ انجام شد. بیماران مبتلا به سندرم تونل کارپال درمان نشده که با انجام تست‌های الکترودیاگنوزتیک، مبتلا به نوع خفیف یا متوسط شناخته شدند؛ به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه (12 نفر) اسپیلنت دورسال مچ دست و گروه دیگر (10 نفر) اسپیلنت کوکاپ مچ دست (هر دو در وضعیت نوترال مچ) را استفاده نمودند. بیماران یک بار قبل از مداخله درمانی و بار دیگر به فاصله زمانی چهارهفته پس از مداخله درمانی؛ مورد ارزیابی توسط تست‌های الکترودیاگنوزتیک قرار گرفتند. متغیرهای مورد بررسی شامل تأخیر هدایت حسی دیستال عصب مدین، آمپلیتود و سرعت هدایت عصب حسی بود. داده‌های توسط آزمون‌های کولموگروف اسمیرونوف، t مستقل و t زوجی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : نتایج به دست آمده نشان داد که متغیرهای هدایت عصب حسی مدین در هر دو گروه کوکاپ و دورسال پس از مداخله چهار‌هفته‌ای بهبود قابل ملاحظه‌ای داشته است (P<0.05). همچنین مقایسه متغیرهای الکترودیاگنوزیس حسی بین دو گروه پس از چهارهفته اختلاف آماری معنی‌داری را نشان داد (P<0.05). نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که به لحاظ علائم الکترودیاگنوزیس حسی عصب مدین، اسپلینت دورسال مچ دست نسبت به اسپلینت کوکاپ مرسوم تاثیر بیشتری در بهبود علائم سندرم تونل کارپال دارد.
واژه‌های کلیدی: سندرم تونل کارپال، اسپیلنت دورسال مچ دست، اسپیلنت کوکاپ مچ دست، سرعت هدایت عصبی
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: توانبخشی
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : اصفهان ، دروازه شیراز ، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، دانشکده توانبخشی ، گروه ارتوپدی فنی ، تلفن 7922021 -0311 ، نمابر 6687270

Bagheri A (MSc), Reisi M (MD), Vahab kashani R (MSc). Comparison of therapeutic effcets of dorsal wrist splint with cockup splint in carpal tunnel syndrome based on median sensory nerve conduction measurements. J Gorgan Univ Med Sci 2011; 13 (3) :42-47