i10-index20673

سال ۱۴۰۳ مبارک

:: دوره 13، شماره 3 - ( پاييز 1390 ) ::
اثر توأم ویبریشن و گرما بر کاهش دیسمنوره اولیه
شیدا رفیع زاده قره تپه1 ، اکرم ثناگو 2، منصوره حسینی3 ، امین قلعه قافی4 ، رضا مکرم5 ، لیلا جویباری6
1- کارشناس پرستاری ، باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی گرگان
2- دکتری پرستاری ، استادیار دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، a_sanagu@yahoo.com
3- کارشناس ارشد پرستاری و مربی دانشگاه آزاد اسلامی گرگان
4- دانشجوی رشته الکترونیک مؤسسه فخرالدین اسعد گرگانی
5- کارشناس ارشد آمار ، مربی دانشگاه آزاد اسلامی گرگان
6- دکتری پرستاری ، استادیار دانشگاه علوم پزشکی گلستان
زمینه و هدف : قاعدگی دردناک یکی از اختلالات شایع دستگاه تناسلی است که تقریباً 50 درصد از زنان دارای دوره قاعدگی منظم را درگیر می‌کند. دیسمنوره اولیه به درد قاعدگی در غیاب بیماری قابل اثبات لگنی اطلاق می‌گردد که معمولاً در دو سال اول بعد از قاعدگی هنگامی که تخمک‌گذاری برقرار می‌شود؛ بروز می‌کند. این مطالعه به منظور تعیین اثر توأم ویبریشن و گرما بر کاهش دیسمنوره اولیه انجام شد. روش بررسی : این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 75 دانشجوی دختر ساکن خوابگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در سال 1387 انجام شد. دختران با گروه سنی 18 تا 22 سال براساس نمونه‌گیری مبتنی بر هدف در مطالعه شرکت نمودند. هر فرد طی دو سیکل قاعدگی مورد بررسی قرار گرفت. در سیکل اول (گروه کنترل) هیچ مداخله‌ای صورت نگرفت و تنها شدت درد قاعدگی قبل و بعد از انجام روش‌های روتین تسکین درد شامل داروهای صناعی، گیاهی و درمان‌های خانگی به صورت خودگزارشی ثبت شد. در سیکل دوم (گروه مداخله) با شروع درد قاعدگی از دستگاه توأم ویبریشن و گرما و هر نوبت به مدت ده‌دقیقه استفاده شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و خط‌کش درد استفاده شد. با استفاده از نرم‌افزار SPSS-14 و آزمون‌های آماری تی و ویلکاکسون داده‌ها تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : شدت درد در گروه کنترل، قبل از مداخله روتین 5.34 بود و بعد از مداخله روتین به میزان 4.09 کاهش یافت (P<0.0001). در گروه آزمایش میانگین شدت درد قبل از مداخله 5.34 و بعد از مداخله 3.44 تعیین شد و این اختلاف از نظر آماری معنی‌دار بود (P<0.05). اریتم مختصر در 8 درصد از افراد گروه مداخله مشاهده شد. نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که ویبریشن و گرما در مقایسه با روش روتین باعث کاهش بیشتر درد ناشی از دیسمنوره اولیه در دختران می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: درد، دیسمنوره اولیه، ویبریشن، گرما، کارآزمایی بالینی
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب زنان و زایمان

Rafizadeh Ghareh Tappeh Sh (BSc), Sanagoo A (PhD), Hossieni M (MSc), Ghalleh Ghafi A, Mokarram R (MS), Jouybari LM (PhD). Effect of heat and vibration on primary dysmenorrhea. J Gorgan Univ Med Sci 2011; 13 (3) :35-41

رفیع زاده قره تپه شیدا، ثناگو اکرم، حسینی منصوره، قلعه قافی امین، مکرم رضا، جویباری لیلا. اثر توأم ویبریشن و گرما بر کاهش دیسمنوره اولیه. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1390; 13 (3) :35-41