i10-index20673

سال ۱۴۰۳ مبارک

:: دوره 13، شماره 2 - ( تابستان 1390 ) ::
اثر پیاده‌روی هشت هفته‌ای بر غلظت لیپوپروتئینa سرم زنان یائسه غیرورزشکار
زینب فیروزه 1، ناهید بیژه2 ، احمد ابراهیمی عطری2 ، سعید رمضانی3
1- کارشناس ارشد تربیت بدنی و فیزیولوژی ورزش ، zfirozeh@yahoo.com
2- استادیار گروه فیزیولوژی ورزش ، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی ، دانشگاه فردوسی مشهد
3- کارشناس ارشد تربیت بدنی و علوم ورزش گرایش فیزیولوژی ورزش ، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران

زمینه و هدف : لیپوپروتئینa یکی از عوامل خطرزای جدید قلبی - عروقی است که بالارفتن غلظت آن باعث افزایش بیماری‌های قلبی - عروقی می‌شود. به دلیل اهمیت فعالیت بدنی درپیشگیری از بیماری‌های قلبی - عروقی، این مطالعه به منظور تعیین اثر هشت هفته پیاده‌روی بر غلظت لیپوپروتئینa سرم زنان یائسه غیرورزشکار انجام شد.

روش بررسی : در این مطالعه نیمه‌تجربی ٢٢زن یائسه با دامنه سنی 55-47 سال که فاقد بیماری خاص بودند؛ توسط فراخوان در شهرستان بجنورد طی تابستان 1388 انتخاب شدند. زنان به صورت تصادفی به گروه‌های تجربی (١٢ نفر) و کنترل (١٠ نفر) تقسیم شدند. ابتدا اندازه‌گیری ابعاد بدنی و آنتروپومتریکی شامل قد، وزن، شاخص توده بدنی، درصدچربی بدن و نسبت دورکمر به دورباسن انجام شد. سپس نمونه‌خون ناشتا از ورید قدامی بازوی افراد گرفته شد. افراد گروه تجربی در برنامه پیاده‌روی هشت هفته‌ای (با شدت ٦٠درصد ضربان قلب ذخیره، به مدت٣٠دقیقه در هفته اول و ٧٠درصد ضربان قلب ذخیره و زمان ٦٠دقیقه در هفته آخر) شرکت کردند. گروه کنترل در برنامه ورزشی شرکت نکردند. سپس مجدداً اندازه‌گیری‌های آنتروپومتریکی و خونگیری انجام شد و میزان لیپوپروتئینa سرم اندازه‌گیری شد. برای مقایسه اطلاعات پیش‌آزمون و پس‌آزمون بین گروه‌ها از آزمون t-student مستقل و آزمون یومن‌ویتنی استفاده شد. از آزمون ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی ارتباط لیپوپروتئینa با اندازه‌های آنتروپومتریکی استفاده گردید.

یافته‌ها : میزان لیپوپروتئینa سرم قبل و بعد از تمرینات (پیش‌آزمون 4.1±12.5 و پس‌آزمون 3±10.5)، شاخص توده بدنی، نسبت دورکمر به دورباسن و درصدچربی در گروه تجربی کاهش معنی‌داری یافت (P<0.05)؛ اما این تغییرات در گروه کنترل معنی‌دار نبود. در بررسی رابطه بین عوامل در گروه تجربی بین لیپوپروتئینa با اندازه‌های آنتروپومتریکی نیز ارتباط آماری معنی‌داری یافت نشد.

نتیجه‌گیری : نتایج این تحقیق نشان داد که انجام هشت هفته برنامه پیاده‌روی سبب کاهش غلظت لیپوپروتئینa سرم، شاخص توده بدنی، درصد چربی بدن و نسبت دور کمر به دور باسن زنان یائسه شده است.

واژه‌های کلیدی: لیپوپروتئینa سرم، پیاده‌روی، زنان یائسه، شاخص توده بدنی
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: فیزیولوژی - فارماکولوژی

Firozeh Z (MSc), Bijeh N (PhD), Ebrahimi Atri A (PhD), Ramazani S (MSc). Effect of 8-week walking program on serum lipoprotein (a) concentration in non-athlete menopausal women. J Gorgan Univ Med Sci 2011; 13 (2) :30-38

فیروزه زینب، بیژه ناهید، ابراهیمی عطری احمد، رمضانی سعید. اثر پیاده‌روی هشت هفته‌ای بر غلظت لیپوپروتئینa سرم زنان یائسه غیرورزشکار. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1390; 13 (2) :30-38