دوره 5، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1396 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 90-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bagheri F, Dehghan M, Ziaratban M. Selecting the most proper location to construct hospitals and health centers in a city by Genetic Algorithm. Jorjani Biomed J 2017; 5 (2) :78-90
URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-562-fa.html
باقری فاطمه، دهقان مهدی، زیارت‌بان مجید. انتخاب بهترین مکان برای احداث بیمارستان و مراکز بهداشتی درمانی در یک شهر با استفاده از الگوریتم بهینه سازی ژنتیک. فصلنامه علمی پژوهشی زیست پزشکی جرجانی. 1396; 5 (2) :78-90

URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-562-fa.html


1- دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه گلستان
2- دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه گلستان ، m.ziaratban@gu.ac.ir
چکیده:   (16162 مشاهده)
زمینه و هدف: تصمیم گیری‌های کلان مدیریتی در سازمان ‌ها نه تنها در زمان حال بلکه در آینده نیز تأثیرات عمیقی بر جنبه‌های مختلف سازمان دارند. اندک خطایی در تصمیم گیری ممکن است باعث هدر رفت منابع سازمان از جمله منابع مالی و انسانی شود. در این مطالعه به حل مسئله انتخاب بهترین محل برای احداث بیمارستان و مراکز بهداشتی درمانی که یکی از مسائل مهم در حوزه بهداشت و سلامت می‌باشد پرداخته می‌شود. به دلیل وجود فاکتورهای متعددی در تصمیم گیری و
 بی شمار راه حل ممکن برای این مسئله و ناتوانی انسان در حل چنین مسائلی، از الگوریتم بهینه سازی ژنتیک استفاده شده است و بهترین نقاط برای احداث بیمارستان‌ها محاسبه شد.

روش بررسی: این مطالعه با در نظر گرفتن شرایط واقعی که ممکن است در شهر وجود داشته باشد شبیه سازی شده است. با فرض وجود شهری با ابعاد N×N و دارا بودن چند بیمارستان و مرکز بهداشتی در سطح شهر، مسئله برای احداث سه بیمارستان مطرح شد. فاکتورهای مهمی که در تصمیم گیری تأثیرگذارند؛ سطح بهداشت، بار مراجعه و قیمت زمین در نظر گرفته شد. سپس با استفاده از الگوریتم ژنتیک بهترین نقاط برای احداث سه بیمارستان محاسبه شد.
یافته ها: سه ویژگی سطح بهداشت، بار مراجعه و قیمت زمین برای تمامی مناطق شهری به صورت تصادفی مقداردهی شد. همچنین مختصات مراکز بهداشتی که از قبل در شهر موجود بودند، مشخص شد. نکته دیگر در نظر گرفته شده، نزدیک نبودن بیش از اندازه بیمارستان ‌ها در سطح شهر می‌باشد. با در نظر گرفتن حد آستانه 2/0 واحد برای حداقل فاصله بیمارستان‌ها (فعلی و جدید) این محدودیت اعمال شد. پس از اجرای الگوریتم با شرایط حاکم بر مسئله، سه نقطه بهینه یافت شد.
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت محل احداث بیمارستان ‌ها و مراکز بهداشتی در سطح شهر و وجود فاکتورهای زیادی برای تصمیم گیری و انتخاب مناسب ترین محل، استفاده از راهکارها و الگوریتم ‌هایی که بتوانند بهترین راه حل را از میان بی شمار راه حل در فضای جستجوی بزرگ بیابد، اجتناب ناپذیر است. به دلیل این که انسان به تنهایی و با روش ‌های ساده ریاضی قادر نخواهد بود تمامی ویژگی‌ ها را در کنار هم در نظر بگیرد و فضای جستجو را بررسی و بهترین نتیجه را بیابد، با تنظیم پارامترهای الگوریتم ژنتیک و با در نظر گرفتن تمامی فاکتورهای مهم به بهترین راه حل در فضای شهر دست یافتیم.
متن کامل [PDF 631 kb]   (4032 دریافت)    
نوع مقاله: تحقیقی | موضوع مقاله: پزشکی عمومى
دریافت: 1396/11/15 | پذیرش: 1396/11/15 | انتشار: 1396/11/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله زیست پزشکی جرجانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Jorjani Biomedicine Journal

Designed & Developed by : Yektaweb