دوره 3، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1394 1394 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 35-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Homayouni-Meyamndi S, Bakhshani N. Comparing Cognitive Function in β-thalassemia major Children and Healthy Counterparts. Jorjani Biomed J 2015; 3 (2) :26-35
URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-404-fa.html
همایونی میمندی سمانه، بخشانی نورمحمد. مقایسه عملکرد شناختی کودکان مبتلا به بتاتالاسمی ماژور با همتایان سالم. فصلنامه علمی پژوهشی زیست پزشکی جرجانی. 1394; 3 (2) :26-35

URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-404-fa.html

1- گروه روانشناسی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، samanehomayoni@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان

مقدمه: تالاسمی ماژور بیماری ژنتیکی مزمنی است که با علایم و نشانه های یک آنمی مزمن و شدید مشخص می گردد. کودکان بتا تالاسمی ماژور عوامل خطرساز متعددی برای مشکلات شناختی دارند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه عملکرد شناختی کودکان مبتلا به بتا تالاسمی ماژور و همتایان سالم بود.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 91، با روش نمونه گیری در دسترس در شهرهای زاهدان و شیراز انجام شد. پس از همتاسازی کودکان از نظر سن، جنس، و شهر 40 کودک بتا تالاسمی ماژور و 40 کودک همتای سالم در محدوده سنی12-6 ساله، با استفاده از مقیاس تجدید نظر شده هوشی وکسلرWISC-R در زمینه درک و فهم کلامی، سازماندهی ادراکی و رهایی از حواس پرتی، ارزیابی و سپس داده ها با استفاده از نرم افزار spss 18 با روش های توصیفی و آزمون t مستقل با یکدیگر مقایسه شدند.

یافته ها: کودکان بتا تالاسمی ماژور در مقایسه با همتایان سالم در حیطه های درک و فهم کلامی (p=0.001) و رهایی از حواسپرتی(p=0.001)  به طور معنی داری ضعیف تر از همتایان سالم خود عمل کرده، اما در حیطه سازماندهی ادراکی تفاوتی (p=0.29) بین دو گروه مشاهده نشد.

نتیجه گیری: کودکان بتاتالاسمی ماژور لزوماً با افت شناختی مواجه نمی شوند و تنها اندکی از همتایان سالم خود پایین تر هستند و نیازمند توجه بیشتری در زمینه آموزش، برای ارتقای کیفیت شناخت هستند.

متن کامل [PDF 650 kb]   (1965 دریافت)
نوع مقاله: تحقیقی | موضوع مقاله: پزشکی عمومى
دریافت: 1394/12/29 | پذیرش: 1394/12/29 | انتشار: 1394/12/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله زیست پزشکی جرجانی می باشد.