بیمارستان پنجم آذر گرگان- تغذیه
سنگ های کلیوی (نفرولیتیازیس)

حذف تصاویر و رنگ‌ها

وجود سنگ های کلیه مشکل سلامتی قابل ملاحظه و فزاینده ای در جامعه است . بیشتر سنین 50-30 سال و مردان (3 برابر بیش از زنان)  را درگیر می کند. خطر تشکیل آن در افرادی که سابقه خانوادگی دارند دو برابر دیگر افراد می باشد.
حجم پایین ادراری مهمترین عامل خطر تشکیل سنگ های کلیه است. از آنجایی که سنگ های کلسیمی شایعترین نوع سنگ های کلیوی هستند ما در زیر به توصیه های تغذیه ای جهت پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ های  کلسیمی اشاره کرده ایم.
به مدت چندین دهه ، رژیم های غذایی کم کلسیم  در افرادی که سنگ های کلیوی کلسیمی داشتند برای کاهش هایپر کلسوری توصیه می گردید. اما محدودیت مزمن کلسیم و دفع کلسیم از ادرار به استخوان های افرادی که کلیه سنگ ساز کالسیمی دارند آسیب برساند. خطر شکستگی ستون مهره ها در بیماران با کلیه سنگ سالز 4 مرتبه بیشتر از سایر افراد جامعه است. مصرف پروتین حیوانی غیر لبنی بالا نیز می تواند باعث تحلیل بیشتر استخوان شود . به طور واضح محدودیت کلسیم نه تنها از تشکیل سنگ پیشگیری نمی کند بلکه سبب استئوپروز نیز می شود و یا آن را تشدید می کند. توصیه های جاری کلسیم برای مردان و زنان بخوبی در راستای توصیه هایی کلسیم برای افرادی قرار می گیرد که کلیه سنگ ساز دارند.
توصیه هایی جهت پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ های کلسیمی:
1-برای دستیابی به حجم ادرار روزانه  2.5-2 لیتر با هر وعده غذایی و در فواصل بین وعده های غذایی در هنگام خواب و در نصف شب زمانی که جهت دفع ادرار از خواب بیدار میشویید یک لیوان آب بنوشید.
2-از غذاهای غنی از اگزالات مانند ریواس، اسفناج، توت فرنگی،شکلات، سبوس گندم و فراورده های غلات کامل، آجیل (بادام،بادام زمینی یا گردو)،چقندر و چای (سبز یا سیاه ) اجتناب نمایید.
3-در صورت تمایل به مصرف غذاهای غنی از اگزالات  آنها را همراه با مواد غذایی غنی از کلسیم مانند لبنیات مصرف کنید تا جذب اگزالات کاهش یابد.
4- افرادی که عادت به مصرف چای دارند آن را به همراه شیر مصرف کنند یا چندین قطره شیر به چای خود بی افزایند. (زیرا چای منبع غنی از اگزالات است)
5-مصرف پرتئن های حیوانی غیر لبنی همچون گوشت ها را کاهش دهید. ( زیرا باعث افزایش دفع کلسیم می شوند)
6- مصرف میوه ها و سبزیجات خود را افزایش دهید.( زیرا پتاسیم و فیبر موجود در آنها نقش محافظت کننده دارد)
7-مصرف لیموناد تهیه شده از یک قاشق غذاخوری آب لیمو در یک لیوان آب توصیه می شود.( سیترات موجود در آبلیمو نقش محافظتی دارد.)
8-نمک مصرفی خود را کاهش دهید.
9-مصرف 10-2 میلی گرم ویتامین B6 مفید می باشد. (با مکانیسم کاهش اگزالات ادرار )
10-مصرف مکمل های امگا  3 نیز مفید می باشد ( زیرا دفع ادراری کلسیم و اگزالات را تنظیم می نماید.)
11-افزایش فعالت بدنی و کاهش وزن اندک سبب کاهش قابل ملاحظه ای در سنگ سازی  می شود.

نشانی مطلب در وبگاه بیمارستان پنجم آذر گرگان:
http://goums.ac.ir/find-104.7727.15594.fa.html
برگشت به اصل مطلب