|
|
|
 |
جستجو در مقالات منتشر شده |
 |
|
2 نتیجه برای رادیوگرافی پانورامیک
دکتر علی باقرپور، دکتر ماهرخ ایمانی مقدم، دکتر محمدرضا هاتف، دکتر حبیب الله اسماعیلی، دوره 9، شماره 4 - ( 10-1386 )
چکیده
زمینه و هدف : دانسیتومتری استخوان روشی مناسب برای بررسی وضعیت اسکلتال بیماران میباشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط وضعیت اسکلتال ناحیه گردن فمور و مهرههای L2-L4 با شاخص چانهای (Mental Index) استخوان مندیبل در رادیوگرافی پانورامیک زنان مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی مشهد انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی، رادیوگرافیهای پانورامیک 67 نفر از خانمهای مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی مشهد در سال 1383 با سن بیش از 35 سال که سالم و فاقد تاریخچه مصرف داروهای موثر بر متابولیسم استخوان بودند، بررسی شد و در آنها شاخص چانهای تعیین و ثبت گردید. از همه بیماران مورد مطالعه دانسیتومتری استخوان در مرکز توس به وسیله دستگاه Osteocore و روش DEXA در دو کانون گردن فمور چپ و ناحیه L2-L4(مهرههای دوم تا چهارم کمری) به عمل آمد. بیماران با توجه به معیار T-score به سه گروه طبیعی، استئوپنیک و استئوپوروتیک در هر کانون تقسیم شدند. دادههای به دست آمده با استفاده از آزمونهای ANOVA و ضریب همبستگی پیرسن تجزیه و تحلیل آماری شد.
یافتهها : میانگین شاخص چانهای بین گروههای طبیعی و استئوپنیک در ناحیه گردن فمور زنان مورد مطالعه اختلاف معنیداری را نشان داد (05/0P<). میانگین شاخص چانهای بین گروههای طبیعی و استئوپوروتیک و استئوپنیک و استئوپوروتیک در ناحیه L2-L4زنان مورد مطالعه اختلاف معنیداری را نشان داد (05/0P<). شاخص چانهای با T-score در ناحیه گردن فمور و ناحیه L2-L4 همبستگی معنیداری داشت (به ترتیب 33/0r= ، 32/0=r و 05/0P<).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که میتوان از شاخص چانهای استخوان مندیبل به عنوان ابزار مفیدی در تخمین وضعیت اسکلتال بیماران استفاده نمود. ولی بهکارگیری این شاخص به تنهایی برای بررسی دقیق وضعیت اسکلتال بیماران کافی نمیباشد.
بابک رنجبر، فریدا عابسی، ثریا خفری، دوره 25، شماره 4 - ( 10-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: گسترش سینوس فرآیندی فیزیولوژیک است که در سلولهای رشدی سینوسهای پارانازال اتفاق افتاده و بهمرور سبب افزایش حجم آنها میشود که موجب ایجاد چالشهایی در فرآیند کاشت دندان و ایمپلنت میگردد. این مطالعه به منظور ارزیابی مورفومتریک سینوس ماگزیلاری توسط توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT) انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی روی تصاویر CBCT 100 فرد (52 مرد و 48 زن) با میانگین سنی 45.32±17.41 سال در محدوده سنی 27 تا 63 سال مراجعه کننده به کلینیک رادیولوژی تخصصی دهان و فک و صورت در شهر بابل طی سال 1398 انجام شد. میزان گسترش سینوس ماگزیلاری در نمای پانورامیک لایک بر اساس میزان اکستنشن آن بر حسب اولین دندان در قدام و آخرین دندان در خلف ثبت گردید. در نرمافزار NNT در قسمت ایجاد تصاویر پانورامیک لایک ابتدا در مقاطع اگزیال نقطه شروع سینوس ماگزیلاری از سمت اکلوزال مشخص شد و ابعاد مدیولترالی به فواصل ۳ میلیمتر بالاتر و 3 میلیمتر پایینتر اندازه گیری شد.
یافتهها: بیشترین میزان پیشروی سینوس در قدام سمت راست مربوط به مزیال دندان 5 (15 درصد) و بیشترین میزان پیشروی سینوس در قدام سمت چپ مربوط به دیستال دندان 3 (15 درصد) و مزیال دندان 4 (15 درصد) بودند که تفاوت آماری معنیداری نداشتند. بیشترین پیشروی در قدام به تفکیک مربوط به دیستال دندان کانین و مزیال پرمولار اول بود. میانگین پیشروی سینوس در جهت مدیولترال ۳ میلیمتر بالاتر از کف بینی راست در زنان بیشتر از مردان بود (P<0.05). جنسیت و سن با پیشروی سینوس ماگزیلاری ارتباط آماری معنیداری نداشتند.
نتیجهگیری: پیشروی سینوس ماگزیلاری در راست و چپ و همچنین در مردان و زنان در سنین متفاوت به طور تقریبی برابر بود.
|
|
|
|
|
|