زمینه و هدف : لپتوسپیروز یک بیماری مشترک انسان - حیوان شایع در سراسر جهان به ویژه در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری از جمله در ناحیه جلگهای استان گیلان است که توسط گونههای بیماریزای لپتوسپیراها بهوجود میآید. تعیین هویت لپتوسپیراها با سروتایپینگ توسط روش MAT پرهزینه، وقتگیر و پیچیده است و روشهای ملکولی میتوانند؛ جایگزین شوند. این مطالعه به منظور جداسازی لپتوسپیراهای بیماریزا از خون بیماران و تشخیص و تایپینگ آنها به روش PCR-RFLP در استان گیلان انجام شد.
روش بررسی : در این مطالعه توصیفی ، بیماران بستری شده در بخشهای اورژانس، داخلی و عفونی بیمارستان رازی رشت که تشخیص بالینی لپتوسپیروز داشتند؛ از ابتدای اردیبهشت تا پایان مرداد 1387 بررسی شدند. کشتهای مثبت با روش فنل-کلروفرم مورد استخراج DNA قرار گرفتند. PCR با استفاده از دو جفت پرایمر G1 و G2 و B64-I و B64-II انجام شد. محصول PCR حاصل از پرایمرهای G1 و G2 با آنزیم DdeI و محصول PCR حاصل از پرایمرهای B64-Iو B64-II با آنزیم hinf I برش داده شدند و الکتروفورز گردیدند و الگوی باندی آنها با الگوهای مربوط به سویههای استاندارد مقایسه وتعیین هویت شد.
یافتهها : 65 مورد از مجموع 107 نمونه کشت داده شده؛ مثبت گردیدند. 56 نمونه با پرایمرهای G1 و G2 جواب دادند که به گونههای اینتروگانس و بورگ پترسنی متعلق بودند و 9 مورد نیز با پرایمرهای B64-I و B64-II پاسخ دادند که همگی به گونه کیرشنری متعلق بودند.
نتیجهگیری : این مطالعه نشان داد که اکثریت لپتوسپیراها در این منطقه از گونههای اینتروگانس و بورگ پترسنی میباشند. با توجه به مشکلات متعدد در سروتایپینگ لپتوسپیراها، روش PCR-RFLP برای تعیین هویت و مطالعه ساختارهای یک جمعیت داخل گونهای مفید میباشد و استفاده مستقیم از آن برای نمونههای بالینی و تشخیص سریع و تعیین هویت ، کاربرد دارد.