i10-index20572

سال ۱۴۰۳ مبارک

:: دوره 1، شماره 3 و 3-4 - ( پاييز و زمستان 1378 ) ::
جلد 1 شماره 3 و 3-4 صفحات 15-5 برگشت به فهرست نسخه ها
وحید خوری 1، سیدمحسن نایب پور ، یونس اشرافیان ، محسن ناصری
بی نظمی ضربان (آریتمی) های فوق بطنی باتوجه به شدت و دوره وقوع حملات، درمان های دارویی و غیر دارویی را می طلبد. درمان های دارویی در اکثر موارد به دلیل خصوصیت منجر به فرد این آریتمی ها، یعنی مزمن بودن دوره حملات، پایین بودن سن وقوع آ‌نها، همچنین وجود عوارض جانبی و احتمال تشدید آریتمی ها به عنوان درمان های ایده آل مطرح نبوده اند. گیاهان دارویی به دلیل سهولت دسترسی، کاهش عوارض جانبی و قیمت مناسب، بعنوان جایگزین شایسته داروهای ساختگی همواره مورد توجه بوده اند. در این تحقیق برای ارزیابی خواص ضد آریتمی گیاه بومادران زرد با استفاده از مدل تجربی قلب جدا شده موش صحرایی نر، غلظت های مختلف (7-^10×2، 9-^10×2، 10-^10×2 وزن/حجمی) عصاره متانولی گیاه بر خواص الکتروفیزیولوژیک گره دهلیزی-بطنی مورد مطالعه قرار گرفت. یافته تحقیق نشان می دهد که غلظت های 10-^10×2 وزن/حجمی منجر به افزایش معنی دار در شاخص ونکه باخ می گردید، در صورتی که غلظت های 7-^10×2، 9-^10×2 وزن/حجمی به افزایش معنی دار در هرسه شاخص زمان هدایت گره دهلیزی-بطنی، شاخص ونکه باخ و زمان تحریک ناپذیری موثر منتهی گردید. هیچکدام از غلظتهای فوق نتوانستند ثابت زمانی شروع پدیده ریکاوری (trec) را تغییر دهند. براساس این نتایج عصاره متانولی گیاه بومادران زرد بدون وابستگی به غلظت، قادر به افت فعالیت نسبی گره دهلیزی-بطنی مخصوصا در قسمت ابتدایی آن بوده و با کنترل تکانه (ایمپالس) های ورودی به بطن ها احتمالا قادر به کنترل و یا جلوگیری از شروع آریتمی فوق بطنی با سازوکار ناشناخته می باشد. تحقیقات گسترده تر در زمینه چگونگی ایجاد اثرات فوق و بررسی تاثیر این گیاه در مطالعات کارآزمایی بالینی در انسان، می تواند افق های استفاده از این گیاه را در درمان بیماران مبتلا به آریتمی فوق بطنی روشن تر سازد.
واژه‌های کلیدی: بی نظمی ضربان (آریتمی)، مدل لانگندروف، گره دهلیزی-بطنی، گیاه بومادران زرد
متن کامل [PDF 1536 kb]   (13840 دریافت)

Khoori V (PhD), Nayebpour SM (PhD), Ashrafian Y (Pharm.D), Naseri M (PhD). Effects of the Methanol extract of Achillea Santolina on the electrophysiological characteristics of isolated atrioventricular node of male rat . J Gorgan Univ Med Sci 1999; 1 (3 and 3-4) :5-15

خوری وحید، نایب پور سیدمحسن، اشرافیان یونس، ناصری محسن. تاثیر اثرات عصاره متانولی گیاه بومادران زرد بر خواص الکتروفیزیولوژیک گره دهلیزی-بطنی قلب جدا شده موش صحرایی . مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1378; 1 (3 و 3-4) :5-15