i10-index20776
:: دوره 7، شماره 2 - ( پاييز و زمستان 1384 ) ::
تعیین شکل صورت در دختران20-17 ساله فارس بومی و ترکمن شهرستان گرگان
مهرداد جهانشاهی* 1، محمد جعفر گلعلی‌پور ، کامران حیدری
زمینه و هدف: سفالومتری از شاخه های علم آنتروپومتری است. با توجه به اهمیت شاخص های آنتروپومتریک و کاربرد آن در جراحی پلاستیک، پزشکی قانونی، آناتومی و ارتودنسی، این مطالعه به منظور تعیین انواع شکل صورت دختران جوان در گروه های قومی شهرستان گرگانانجام شد.روش بررسی: این مطالعه توصیفی – تحلیلی بهصورت مقطعی روی 410 نفر دختر 17-20 ساله در دو گروه قومی فارس بومی و ترکمن که از نظر بالینی سالم بودند، به روش سفالومتری انجام گردید. در این بررسی طول و عرض صورت توسط سفالومتر مدرج میلی متر مارتین سالر با دقت 0.5 میلی متر و خط کش T اندازه گیری شد و به کمک این ابعاد شاخص پروسوپیک به دست آمد و بر اساس این شاخص شکل صورت به پنج گروه بین المللی طبقه بندی شد. سپس فراوانی و درصد طبقات شکل صورت در دو گروه قومی مورد مقایسه قرار گرفت.یافته ها: شکل غلب صورت در گروه قومی فارس بومی از نوع اوری پروسوپیک با (37.7درصد) و در گروه ترکمن نیز از نوع اوری پروسوپیک با (51.7 درصد) بوده است. نوع نادر شکل صورت در بالغین مونث فارس بومی و ترکمن به ترتیب هایپرلپتوپروسپیک (5.8 درصد) و لپتوپروسوپیک (3 درصد) بوده است.نتیجه گیری: این مطالعه علاوه بر مشخص کردن تیپ های صورت در این منطقه، نشان داد بین شکل صورت دختران با گروه قومی ارتباط وجود دارد.
واژه‌های کلیدی: آنتروپومتری، سفالومتری، شاخص پروسوپیک، قومیت
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان، کیلومتر 2 جاده گرگان - ساری، دانشکده پزشکی، گروه علوم تشریحی، دانشگاه علوم پزشکی گرگان تلفن : 4421651 – 0171 ، mejahanshahi@yahoo.com

M.Jahanshahi (MSc), MJ.Golalipour (PhD), K.Haydari (MSc). Estimation of face shapes in Fars and Turkman female adults in Gorgan. J Gorgan Univ Med Sci 2005; 7 (2) :19-21

جهانشاهی مهرداد، گلعلی‌پور محمد جعفر، حیدری کامران. تعیین شکل صورت در دختران20-17 ساله فارس بومی و ترکمن شهرستان گرگان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1384; 7 (2) :19-21