پیام خود را بنویسید

تاریخچه و معرفی معاونت : معرفی معاونت غذا ودارو

 | تاریخ ارسال: 1400/7/24 | 
معاونت غذا ودارو   دارای  چند مدیریت میباشد که  شامل:

مدیریت نظارت و ارزیابی دارو و مواد تحت کنترل
پیگیری و نظارت بر نحوه توزیع و عرضه داروهای مورد نیاز استان و سیاستگذاری توزیع داروهای خاص، فوق تخصصی و داروهای تحت کنترل و نظارت بر عملکرد شرکت های دارویی و داروخانه های دولتی و خصوصی سطح استان از وظایف عمده این حوزه می باشد. تلاش برای ارتقا سطح آگاهی گروه های پزشکی و مردم در خصوص تجویز و مصرف منطقی دارو و ارتقا کیفیت ارائه خدمات توسط واحد های ارائه دهنده خدمات داروئی از دغدغه های مدیریت نظارت بر دارو می باشد.از مهمترین وظیفه این مدیریت تامین سلامت داروهایست که در سطح توزیع و عرضه وجود دارندو همچنین سهولت و دسترسی آسان آحاد مردم جامعه به آنها و قیمتهای مصوب سازمان متبوع مدنظر می باشد.
واحدهای متشکله این مدیریت با ۲۹ نفر نیروی انسانی عبارتنداز:
۱-    اداره فنی و نظارت بر عرضه مواد و فرآورده های دارویی: نظارت بر داروخانه شهری و روستایی در راستای پوشش کامل ارائه خدمات دارویی و نظارت بر فعالیت شرکت های پخش دارویی جهت سهولت در دسترسی دارو و تقویت سهمیه دارویی 
۲-    واحد تحقیق و توسعه:که شامل واحد اطلاع رسانی دارو و سموم (DPIC )، واحد مصرف منطقی دارو (RUD) و واحد رسیدگی به گزارشات عوارض ناخواسته داروها  (ADR) انجام اطلاع رسانی در حوزه های مختلف دارویی جهت ارتقاء سطح آکاهی مردم در راستای تجویز و مصرف منطقی دارو و پیشگیری از مسمومیت ها
۳-    واحد امور بیمارستانها : نظارت بر فعالیت بیمارستانهای دولتی در اجرای صحیح برنامه تحول نظام سلامت 
۴-    واحد امور داروخانه ها و شرکت های توزیع توزیع: صدور مجوزتأسیس داروخانه شهری و روستایی در راستای پوشش کامل ارائه خدمات دارویی در اقصی نقاط استان به تعداد ۲۶۱ باب داروخانه- صدور مجوز فعالیت شرکتهای پخش دارو جهت سهولت در دسترسی دارو و تقویت سهمیه دارویی استان به تعداد ۲۴ شرکت-برگزاری کمیسیون قانونی ماده ۲۰
۵-    واحد تدارک و توزیع دارو: تامین دارو در داروخانه بیمارستانهای دانشگاه به جهت ارائه خدمات دارویی به بیماران با پذیرش بیش از هزار بیمار در ماه و انجام مساعدت دارویی جهت بیماران فوق در راستای کاهش مشکلات مالی بیماران 
۶-    اداره نظارت بر داروهای تحت کنترل و الکل : نظارت و تأمین داروهای مخدر موردنیاز ۲۶ بیمارستان دولتی و خصوصی،۱۵۹مرکز  ترک اعتیاد و تحویل داروهای مخدر به بیماران کنسری

اداره فنی و نظارت بر عرضه مواد و فرآورده های دارویی
شرح وظایف 
رسیدگی به شکایات دارویی و داروخانه ای سطح استان 
نظارت بر عملکرد و ارزشیابی داروخانه ها
نظارت و بازرسی از داروخانه ها و پیگیری کلیه امور مربوط به اقدامات بعد از بازرسی ( مکاتبه ، ارجاع به مراجع قانونی و ..)
نظارت و بازرسی از شرکت های پخش دارویی 
اعلام تغییر قیمت اقلام دارویی به سازمان ها و مراکز ذینفع و پیگیری امور مربوطه به کسورات بیمارستانی در زمینه تغییر قیمت ها
پیگیری امور مربوط به Recall اقلام دارویی
نظارت بر توزیع : 
الف)  توزیع دارو توسط شرکت های پخش از طریق بررسی لیست توزیع ماهانه با شرکت ها
ب)   سهمیه بندی در مواقع لزوم 
ج)   پایش توزیع برخی داروهای ویژه( ترامادول ،PG، پزودوافدرین ، آنتی هیستامین و ... )حسب مورد 
رسیدگی به وضعیت مالی داروخانه های بیمارستانی
نظارت بر عملکرد شبکه های بهداشت ودرمان
امور مربوط به قاچاق :
الف)  رسیدگی و کارشناسی اقلام دارویی مکشوفه قاچاق و تقلبی و اعلام شکایت از متخلفین
ب)    نظارت بر مراکز غیر مجاز توزیع دارو 
ج)     پیگیری امور مربوط به ستاد مبارزه با قاچاق

ارزشیابی داروخانه ها
پیگیری کمبودهای دارویی
برنامه ریزی و نظارت بر توزیع داروهای بیماران خاص:
الف)  صدور معرفی نامه جهت بیماران خاص 
ب)    پیگیری سهمیه بندی داروهای خاص استان ( MS ، هموفیلی و ...)

 سایر اقدامات اداره نظارت بر دارو و فراورده های دارویی

* برنامه ریزی جهت نظارت بیشتر بر شرکت های دارویی
* کارشناسی و انجام بررسی های اولیه مدارک، محل احداث شرکت های تولید و پخش دارو
* همکاری با ارگان های مورد نیاز در زمینه اعلام قیمت دارو، داروهای غیر مجاز و یا مکشوفه، قاچاق و یا تقلبی
* برخورد با داروخانه های متخلف در صورت مشاهده مطابق با قوانین جاری
* برگزاری جلسه ستاد توزیع جهت مدیران شرکت های پخش، نماینده استانداری، مسئولین داروئی بیمارستان و مراکز بهداشت استان به منظور آشنایی با قوانین و آیین نامه
* جمع آوری اطلاعات، پایش، ارزشیابی و بازررسی توسط کارشناسان واحد فنی ونظارت 
* جمع آوری وثبت گزارش توزیع اقلام از زمان شیوع کووید ۱۹
* سرپرستی بازرسی در تیم های بازدید مشترک، سازمان صنعت و معدن و تجارت، اداره تعزیرات حکومتی و نیروی انتظامی..
* رسیدگی به درخواست های میزوپروستول پروستاگلاندینf۲  آلفا و تخصیص سهمیه و بایگانی پرونده های مربوطه در معاونت ( در بازه ۵ ساله)
* اعطای مجوز فروش اینترنتی به داروخانه ها
* انجام هر گونه بازرسی دارویی جهت تأیید مرسوله های پستی در اداره پست و ترخیص در  گمرک و ...
* نمونه گیری و ارسال نمونه های مکشوفه به آزمایشگاه معاونت و در صورت نیاز به آزمایشگاه پزشکی قانونی
* همکاری و اعلام نظر کارشناسی در خصوص کشفیات داروهای موجود در انبار اموال تملیکی استان
* بررسی داروهای موجود در داروخانه و انبار شرکت ها در سامانه ttac  به جهت استعلام لیبل اصالت و ...
* استفاده از سامانه های مربوطه جهت استعلام قیمت به روز دارو     
*پیگیری مشکلات مربوط به ورود  داروخانه ها به سامانه  ttac


واحد تحقیق و توسعه

واحد اطلاع رسانی دارو و سموم : (DPIC or Drug and Poison Information Centre)
تعریف:
مرکزی است جهت پاسخگویی به سوالات عمومی وتخصصی در خصوص اطلاعات دارویی وموارد مسمومیت با استفاده از کتب و نرم افزارهای به روز دنیا

۱)    برگزاری هفته مسمومیتها
۲)    برگزاری هفته سلامت
۳)    ارسال گزارشات مسمومیت های استان به سازمان غذا ودارو
۴)    آموزش مردمی در هفته های یاد شده به صورت چاپ پوستر ،پمفلت ،برنامه های رادیویی، تلویزیونی ،ارسال پیامک ،پیام تابلو روان و حضور در موسسات خیریه ،سالمندان و مدارس جهت آموزش متناسب موضوع هفته 
۵)    توصیه های ایمنی در مصرف دارو و پیشگیری از مسمومیت در سفر در کتابچه های نوروز

اداره نظارت و ارزیابی فرآورده های طبیعی،سنتی و مکمل در معاونت غذا و دارو گلستان
با عنایت به مکاتبه  شماره ۸۴۲۶۳/۶۶۵ مورخ ۲۰/۵/۹۵ مدیر کل محترم نظارت و ارزیابی فرآورده های طبیعی ؛ سنتی و مکمل سازمان غذا ودارو مبنی بر تشکیل اداره های متناظر در معاونتهای غذا ودارو دانشگاههای علوم پزشکی کشور و ایجاد زیر ساخت های لازم ( ایجاد فضای فیزیکی ؛ نیروی کارشناسی و تشکیل واحد متناظر )جهت اجرای تفویض اختیار و بهبود امور فرآیندها معاونت های غذا و دارو در تاریخ آبان ماه سال ۱۳۹۵ اداره متناظر در این معاونت تشکیل گردید . 
از جمله فعالیت های این اداره:
-پایش و ارزیابی ادواری کارخانه های تولیدی فرآورده های طبیعی،سنتی و مکمل
-ارزیابی محل احداث واحد های تولیدی و نگهداری  فرآورده های طبیعی، داروهای سنتی، فرآورده های ویژه متابولیک و  مکمل تغذیه ای
-ارزیابی، پایش و نمونه برداری(PMQC)  
-ارزیابی و پایش ادواری از شعب استانی شرکت های توزیع این فرآوردها
-ساماندهی عطاری ها، فروشگاه های گیاهان دارویی، باشگاه بدنسازی و مراکز فروش مکمل تغذیه ای و فرآورده های طبیعی و جلوگیری از فروش فرآورده های غیرمجاز و قاچاق
-نظارت بر امحا فرآورده های نام برده ،اقلام ضایعاتی، مکشوفه و تقلبی و جمع آوری فرآورده های ریکال شده 
-ایجاد سیستم رسیدگی اولیه به شکایات دریافتی فرآورده های مذکور و بررسی در محل ارسال شکایت 

حوزه های زیر مجموعه اداره نظارت برامور فراورده های طبیعی، سنتی و مکمل:
-حوزه فرآورده های طبیعی
-حوزه داروهای سنتی
-حوزه فرآورده های مکمل تغذیه ای
-حوزه فرآورده های شیرخشک و غذاهای ویژه

مدیریت غذا و آرایشی و بهداشتی
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی گلستان با هدف ابلاغ سیاست ها، برنامه ها، خط مشی ها و ارتقاء کیفی و کمی خدمات و کالاهای سلامت محور و با نظارت بر تولید و عرضه کالا در راستای مأموریت های سازمانی با اتکا بر قوانین و ضوابط جاری و مصوب به عملکردهای خویش می پردازد. چارت سازمانی مدیریت غذا و آرایشی و بهداشتی این معاونت مشتمل بر مدیر، رؤسا ادارات صادارت و واردات و نظارت بر عرضه و یک واحد صدور پروانه های بهداشتی بوده که با حضور ۱۷ کارشناس خبره ستادی و ۲۲ کارشناس خبره استانی (مستقر در شبکه های بهداشت) ارائه خدمت می نمایند. 

اهم وظایف و اقدامات شاخص مدیریت نظارت و ارزیابی فرآورده های غذایی، آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی
۱- پیگیری دستورالعمل ها و ضوابط اداره کل نظارت و ارزیابی فرآوردهای خوراکی و آشامیدنی شامل شامل بخشنامه های ابلاغی و پیگیری برنامه های کشوری (برنامه عملیاتی: کاهش نمک، قند، روغن و تراریختگی، پایش گندم‌های مصرفی وغنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک، پیگیری و اجرای طرحهای دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت)
۲- پیگیری دستورالعمل‌ها و ضوابط اداره کل نظارت و ارزیابی فرآوردهای آرایشی و بهداشتی شامل بخشنامه های ابلاغی و پیگیری برنامه های کشوری (برنامه عملیاتی: پایش واحدهای تولیدی بر اساس PRPs ، اجرای برنامه طرح کشوری PMS و ارسال منظم نتایج و ...)
۳- ممیزی سیستم‌های مدیریت ایمنی مواد غذایی و تشکیل جلسات FSMS استانی (دانشگاهی) و اعطاء مجوز جهت درج لگوهای  HACCP و ISO۲۲۰۰۰ بر روی لیبل
۴- تکمیل کاربرگ ارزیابی برنامه‌های پیشنیازی (PRPs) و درجه بندی واحد‌های تولید مواد غذایی و آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی بر اساس آن و ارسال منظم گزارشات به اداره کل و بارگذاری در سامانه برنامه عملیاتی وزارت متبوع و سامانه ارزیابی عملکرد سازمان غذا و دارو
۵- پاسخ به استعلامات سایر دستگاه های اجرایی استان در کوتاهترین زمان ممکن (میانگین ۵ روز کاری)
۶- پیگیری جدی درخصوص صدور پروانه های بهداشتی (پروانه مسئول فنی و پروانه بهره‌برداری یا ثبت منبع) با استفاده از سامانه TTAC سازمان غذا و دارو (سامانه های الکترونیکی طراحی شده)
۷- بررسی محصولات تراریخته در سطح کارخانجات تولیدی استان مبنی بر الزام درج عبارت تراریخته بر روی محصولات مشمول و محصولات سطح عرضه سایر واحدهای تولیدی تحت نظارت معاونتهای غذا و دارو کشور و ارسال گزارشات به اداره کل و معاونت های غذا و داور. 
۸- پیگیری اجرای برنامه نشانگر رنگی و درج بر روی لیبل های محصولات تولیدی در سطح کارخانجات تولیدی استان به منظور افزایش آگاهی عمومی 
۹- تهیه و تنظیم پرونده های تخلفات واحدهای تولیدی مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی جهت طرح در کمیسیون ماده ۱۱ دانشگاه و ارائه به مراجع قضایی

واحد پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گلستان:

در راستای اجرای بند الف از ماده ۱۰ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مصوب سال ۱۳۹۲ ، که طبق آن همه دستگاه های عضو ستاد را مکلف به ایجاد ساختار سازمانی مناسب و تخصصی با بودجه و امکانات موجود برای هماهنگی و پیگیری تمام امور مربوط به مبارزه با قاچاق نموده بود، سازمان غذا و دارو وزارت متبوع در سال ۱۳۹۵  اقدام به اصلاح چارت تشکیلاتی معاونت های غذا و دارو سراسر کشور نموده و با ایجاد پست سازمانی تحت عنوان "کارشناس مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور" اقدام به ایجاد واحد مستقلی تحت عنوان واحد پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور، زیر نظر مستقیم معاون غذا و دارو نمود. اهم شرح وظایف این واحد به شرح ذیل می باشد:
۱- انجام فعالیت های لازم در چارچوب برنامه عملیاتی ابلاغی دانشگاه
۲ـ هماهنگی و برنامه ریزی جهت انجام بازدیدهای میدانی دوره ای / موردی از مراکز مجاز عرضه کالاهای سلامت محور 
۳ـ نیازسنجی آموزشی و برگزاری دوره های آموزشی مرتبط با حوزه پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور
۴ـ مشارکت با مراجع ذیربط در حوزه نظارت و مبارزه با قاچاق نظیر : ناجا ، تعزیرات ، اصناف و ... در انجام بازدیدهای مشترک از سطح عرضه
۵ـ کارشناسی استعلام های واصله از دستگاه های کاشف و مراجع محترم قضایی در زمینه محموله های سلامت محور مکشوفه قاچاق و پاسخ مناسب در بازه زمانی تعیین شده براساس قوانین موجود
۶-برنامه ریزی و اجرای اقدامات فرهنگی و آموزشی با هدف پیشگیری از قاچاق کالاهای سلامت محور
۷ـ شرکت در جلسات کمیسیون استانی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همچنین زیر کمیته های مربوطه (کمیته اطلاعات و عملیات، کمیته فرهنگی، کمیته پیشگیری از قاچاق، کمیته ساماندهی بازار و شفاف سازی گردش کالا و ارائه گزارشات صریح به صورت ماهانه به معاون غذا و دارو
۸ـ انجام سایر امور محوله 




معرفی اداره تجهیزات و ملزومات پزشکی
اداره تجهیزات و ملزومات  پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان از سالهای  گذشته  بعنوان یک واحد ساختاری در معاونت غذا و دارو دانشگاه وظیفه برنامه ریزی و اجرای تامین و نگهداشت تجهیزات پزشکی مراکز تابعه و تجهیز پروژه های ÷ دارد  و به انجام مسئولیت های خود مطابق شرح وظایف ابلاغی در چهار حوزه : نگهداشت ، نظارت و ارزیابی، کارشناسی و تامین ، تحقیق و توسعه تجهیزات و ملزومات پزشکی ایفای وظیفه می نماید .
 
 در طول این سالها تلاش ها و برنامه های اداره تجهیزات و ملزومات پزشکی بر برنامه ریزی و اطمینان از وجود و اجرای  روند درست و کارآمد در نگهداری و تامین  وسایل  و دستگاههای پزشکی ، نظارت در تولید ، عرضه و توزیع تجهیزات پزشکی در حوزه تحت پوشش ، پایش مستمر امور تجهیزات و ملزومات پزشکی بیمارستانها ، رسیدگی به شکایات و مشکلات مربوطه،پیشگیری و مبارزه با قاچاق تجهیزات ملزومات پزشکی ،آموزش و پژوهش حوزه تجهیزات پزشکی در کنار فعالیتهای اصلی خود  استوار بوده است.
 





مدیریت آزمایشگاه کنترل مواد غذایی و بهداشتی

آزمایشگاه کنترل غذا و دارو  بعنوان یکی از مدیریت های معاونت غذا و دارو گلستان با هدف کنترل و آزمون نمونه های مواد غذایی ، آرایشی و بهداشتی، دارویی و طبیعی در ساختمانی به مساحت ۳۸۰ مترمربع مشغول به فعالیت می باشد. این آزمایشگاه دارای ۴ بخش اصلی شیمیایی،آنالیز دستگاهی ، میکروب شناسی و مولکولی می باشد. بخش شیمی خود شامل ۴ زیر بخش غذایی ، آرایشی و بهداشتی ، بسته بندی  و دارویی و مکمل می باشد. آزمایشگاه ۱۸ پرسنل(۶ رسمی،۱۱ قراردادی) در رشته های صنایع غذایی – شیمی با گرایش های مختلف  مشغول به فعالیت می باشند. 
بخش مولکولی جدیدترین بخش می باشد که از سال ۹۷ شروع به تجهیز و کار نموده و در زمینه شناسایی میکروارگانیسم ها و امکان وجود  تقلبات در مواد غذایی بر اساس روش PCR فعالیت دارد. در این بخش از سال ۹۹ امکان شناسایی تراریختگی در مواد غذایی با منشا گیاهی میسر شده است و درصدد اخذ مجوز از سازمان غذا و دارو به عنوان تنها ازمایشگاه شمال کشور در این زمینه می باشیم.


 



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 1877 بار   |   دفعات چاپ: 203 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به معاونت غذا و دارو دانشگاه می باشد.