![]() | محصولات فرادما محصولاتی هستند که تحت فرایند استریلیزاسیون قرار گرفته و مدت زمان نگهداری شده آنها بالا است.در این فرایند شیر بمدت 4-2 ثانیه در معرض دمای 150-135 درجه سانتیگراد قرار می گیرد و سپس تا 20 درجه خنک می شود و در شرایط اسپتیک بسته بندی می شود.در صنایع غذایی به آن uht (ultra high temperature ) گفته می شود. در این دما کلیه باکتریهای بیماری زا و نیز غیر بیماری زا نابود می شوند و فرق آن هم با محصولات پاستوریزه همین است، چون در طی پاستوریزاسیون فقط باکتری های بیماری زا شیر از بین می روند.( 15 ثانیه در دمای 75 درجه ) و سپس در پلاستیک 2 لایه بسته بندی می شوند، از این رو شیرهای استریلیزه هیچ رشد میکروارگانیزی انجام نشده و فعالیت های شیمیایی و آنزیمی شیر، به حداقل می رسد، بنابراین هیچ فسادی در آن صورت نمی گیرد. البته عامل مهم دیگر ماندگاری فرآورده های شیر استریل ، بسته بندی مخصوص آنها بعد از فرآیند فرادما است، زیرا بسته بندی های 6 لایه ای این محصولات به روش اسپتیک، شیر را دور از نور، حرارت و هوا نگهداشته و باعث عمر طولانی شیر می شود.شیر استریلیزه دارای طعم خاصی است که از نظر مردم خوشمزه تر است.این طعم به دلیل درجه حرارت بالایی است که روی ترکیبات سولفید شیر تاثیر می گذارد و شیر طعم سولفیدی می گیرد.اغلب افراد تصور می کنند عمر طولانی این شیرها به دلیل افزودنی ها و مواد نگهدارنده است که این باور اشتباهی می باشد.اضافه کردن مواد نگهدارنده به شیر طبق قوانین استاندارد وزارت بهداشت و درمان تقلب محسوب می شود و با کارخانه تولید کننده برخورد قانونی می شود. در واقع به دلیل روند پروسه این شیر ماندگاری محصول تولیدی بالا است نه به دلیل نگهدارنده ها !نکته مهم دیگری که قابل ذکر است این است که محصولات استریل تا زمانیکه درب آنها باز نشده است قابلیت نگهداری در محیط معمولی را دارا هستند و خاصیت استریل دارند اما پس از باز شدن درب آنها همانند محصولات پاستوریزه باید در یخچال نگهداری شود.- روش آسپتیک: روش عملی است که در آن شیر ( یا هر محصول دیگر و بسته بندی آن بطور جداگانه استریل و در خلاء پر می شوند بنابراین بعد از پر شدن محصول نیازی به حرارت ندارد تهیته و تنظیم: بنفشه منوچهر کارشناس ارشد موادغذایی |