پیام خود را بنویسید
برگشت به صفحه اول سایت برگشت به صفحه اول این زیربخش نقشه سایت بخش انگلیسی
محتوای آموزشی::
بسته های اطلاعاتی و آموزشی::
پمفلت های آموزشی::
آرشیو مطالب آموزشی::
::
خود مراقبتی در رانندگی

AWT IMAGE

..
سرعت

AWT IMAGE

..
آموزشی

AWT IMAGE

..
مراقبتهای بارداری

AWT IMAGE

..
آموزشی

AWT IMAGE

..
آموزشی

AWT IMAGE

..
آموزشی

AWT IMAGE

..
آموزشی

AWT IMAGE

..
آموزشی

AWT IMAGE

..
آموزشی

AWT IMAGE

..
آموزشی

AWT IMAGE

..
:: صفحه اصلی : کم خونی ::
AWT IMAGE

توجه به نوع رژیم غذایی و خودمراقبتی عامل کاهش ابتلا به کم‌خونی و فقر آهن به شمار می رود.
کم‌خونی در افراد به سه مرحله تقسیم می‌شود، در مرحله اول آهن مورد نیاز بدن از مواد غذایی تأمین نمی‌شود و بدن از دخایر موجود استفاده می‌کند. مرحله دوم زمانی است که حامل‌های آهن در بدن کم می‌شود به نحوی که پس از تخلیه ذخایر آهن بدن، آهن موجود در بافت‌ها نیز کاهش می‌یابد و ترانسفرین که پروتئین حامل آهن در خون است و آهن مورد نیاز برای ساخت هموگلوبین را به بافت‌های خون‌ساز می‌رساند، کاهش می‌یابد اما، از میزان هموگلوبین کاسته نمی‌شود.

مرحله سوم شامل کاهش ذخایر حامل‌های آهن و هموگلوبین خون در بدن بوده و این مرحله خود را به صورت فقر آهن نشان می‌د‌هد و این شرایط زمانی بروز پیدا می‌کند که منابعی که فرد مصرف می‌کند از نظر آهن فقیر است و جذب آهن در رژیم غذایی کاهش می‌یابد.

در زمان بارداری و هم‌چنین کودکی و نوجوانی فرد مقادیر آهن بیشتری را نیاز دارد.گاهاً به دلیل خونریزی شدید در دوران قاعدگی، بیماری‌های گوارشی مانند زخم‌معده و هم‌چنین خونریزی شدید بینی در کودکان، فرد دچار کم‌خونی می‌شود. هم‌چنین آلودگی‌های انگلی و اسهال نیز منجر به فقر آهن و کم‌خونی در بدن می‌شود.

راه‌های تأمین آهن بدن از طریق تغذیه :افراد می‌توانند آهن مورد نیاز بدن خود را از طریق مصرف گوشت قرمز، جگر، ماهی، حبوبات و مرغ تأمین کنند و هم‌چنین در کنار این مواد می‌توانند مصرف ویتامین C را افزایش دهند و کاهو، گوجه و سبزی را فراموش نکنند تا آهن بدن تأمین شود.
لازم است که افراد اگر برای تأمین آهن خون خود از سبزیجات و حبوبات استفاده می‌کنند حتماً در کنار آن گوشت قرمز نیز مصرف کنند چراکه باعث می‌شود جذب آهن بیشتر و سریع‌تر انجام شود و در میان‌وعده می‌توانند برای تأمین آهن از انواع توت‌خشک، خشکبار مانند پسته و بادام، کشمش، خرما و برگه‌ها استفاده کنند.

مصرف چای بعد از غذا ممنوع
مواردی که باعث فقرآهن و کم‌خونی در افراد می‌شود: سبزیجات باید برای مصرف به صورت دقیق شسته و ضدعفونی شوند تا مانع بروز بیماری‌های انگلی در افراد شود. هم‌چنین یک ساعت قبل و دو ساعت بعد از مصرف غذا چای مصرف نشود چراکه تانن موجود در آن جذب آهن را مختل می‌کند.

 فیتات موجود در نان را نیز عامل جذب نشدن آهن در بدن می باشد. زمانی که خمیر برخی نان‌ها به اصطلاح «ور» نیامده است حاوی مقدار زیادی فیتات است که مانع جذب آهن در بدن می‌شود. کلسیم نیز اجازه جذب آهن را نمی‌دهد و بهتر است در کنار مصرف مواد غذایی حاوی آهن، لبنیات مصرف نشود اما می‌توان ماست را استفاده کرد، چراکه ماست حاوی اسیدلاکتیک است و منجر به جذب آهن می‌شود.
تأمین آهن در کودکان و نوزادان را امری مهم میباشد. برای نوزادان از شش ماهگی تا دو سالگی قطره آهن به عنوان مکمل‌ در نظر گرفته می‌شود.
براساس توصیه سازمان جهانی بهداشت کودکان 7 تا 14 سال باید در طول سال 12 هفته را به صورت مداوم قرص آهن مصرف کنند و هم‌چنین نوجوانان به ویژه دختران نیز باید 16 هفته (4ماه) در سال را قرص آهن استفاده کنند و در زمان بارداری توصیه می‌شود از ماه چهارم تا سه ماه بعد از زایمان به منظور جلوگیری از کم‌خونی قرص آهن مصرف شود.
علائم کم‌خونی را شامل خستگی زودرس، بی‌حوصلگی، سیاهی رفتن چشم، بی‌تفاوتی، سردرد، سرگیجه، خواب رفتن و سوزن شدن دست و پاها می باشد. در موارد شدید نیز باعث تنگی نفس، تپش قلب، تورم قوزک پا و هم‌چنین کاهش ضریب هوشی، حافظه و یادگیری و افت تحصیلی در افراد می‌شود.

دفعات مشاهده: 8635 بار   |   دفعات چاپ: 721 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

CAPTCHA
   
سایر مطالب این بخش سایر مطالب این بخش نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ ارسال به دوستان ارسال به دوستان
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان گلستان
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 59 queries by YEKTAWEB 4710