بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) کلاله- واحد اکوکاردیوگرافی و تست ورزش
معرفی

حذف تصاویر و رنگ‌ها

مقدمه

واحد اکوکاردیوگرافی و تست ورزش بیمارستان همزمان با راه اندازی بخش CCU در آذر ماه ۹۰ و با خرید جدیدترین دستگاه اکوی داپلر  و دستگاه تست ورزش جهت ارائه خدمت به بیماران منطقه و کاهش مراجعات آنان به سایر شهرستانها و مراکز درمانی در بیمارستان مورد بهره برداری قرار گرفت.کلیه اقدامات تحت نظر متخصص قلب و عروق بیمارستان جناب آقای دکتر آریانپور انجام می گردد.

الف)بخش اول :اکوکاردیوگرافی

اکوکاردیوگرافی (اکوی قلبی) چیست ؟
اکوکاردیوگرافی که تحت عنوان تست اکوی قلبی هم نامیده می شود، تستی است که در آن با استفاده از امواج صوتی تصاویر متحرکی از قلب تشکیل می شود . برای انجام اکوی قلبی نیازی به بستری در بیمارستان وجود ندارد . انجام اکوی قلبی درد نداشته و عمل جراحی هم نمی باشد . اکوکاردیوگرافی تستی است که جهت کمک به پزشک شما به منظور تشخیص مشکلات قلبی شما یا چگونگی عملکرد قلب بکار می رود. ممکن است انجام اکوکاردیوگرافی در شرایط زیر ضروری باشد:
 هنگامی که دارای صداهایی غیرطبیعی قلبی هستید
 هنگامی که دچار درد قفسه سینه غیرقابل توجیه هستید .

 هنگامی که دچار یک نقص مادرزادی قلبی می باشید .

 هنگامی که دچارحمله قلبی شده اید .
 هنگامی که دچارتب روماتیسمی هستید .

 
اکوکاردیوگرافی (اکوی قلبی) چگونه صورت می گیرد ؟
 شما برروی یک تخت به پهلو یا پشت می خوابید .
 پزشک ژل مخصوصی رابرروی یک پروب می ریزد و آن را روی ناحیه سینه ای شما حرکت می دهد.
 امواج ماورا صوت تصاویری را از قلب شما و دریچه های آن ایجاد می کنند . دراکوکاردیوگرافی از امواج اشعه ایکس استفاده نمی شود .
 حرکات قلبی شما بر روی یک صفحه ویدیویی مشاهده می شود .
 یک نوار ویدیو یا عکس را می توان تهیه نمود
 در طول تست شما نیز می توانید ویدئو را ببینید .
 این تست اغلب به کمتر از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان نیاز دارد
 این تست درد و عوارض جانبی ندارد .
 پزشک شما در مورد نتایج آن با شما صحبت می کند .

ب)بخش دوم:تست ورزش

آشنایی با تست ورزش
تست ورزش یکی از مهم‌ ترین روش‌ های بررسی بیماری رگ‌ های کرونری قلب است. زمانی که بیمار شروع به ورزش می ‌کند، عضلات نیاز بیشتری به خون رسانی دارند و بنابراین قلب مجبور است تندتر و قوی تر ضربان بزند.
به این ترتیب حین ورزش، خود قلب از همه اعضای بدن فعال تر بوده و نیاز به خون‌ رسانی بیشتری دارد.
در یک قلب سالم رگ‌ های کرونری می ‌توانند جوابگوی این نیاز افزایش یافته باشند، اما زمانی که رگ‌ های کرونری دچار تنگی هستند از عهده ی این کار بر نمی ‌آیند و قلب دچار کمبود خون‌ رسانی و کمبود اکسیژن شده و متعاقب آن دچار درد می‌ شود. در این شرایط تغییراتی در نوار قلبی، فشار خون و ضربان قلبی ایجاد می ‌شود که بیماری را آشکار می‌ سازد. این موضوع اساس به‌ وجود آمدن تست ورزش است.
از تست ورزش علاوه بر تشخیص تنگی کرونر، در بیماران تشخیص داده شده نیز برای تعیین سطح فعالیت قابل تحمل بیمار استفاده می شود و همچنین بعد از آنفارکتوس قلبی برای سنجش میزان تحمل قلب به کار می رود.
انواع تست ورزش :
دو نوع تست ورزش وجود دارد : ۱- دوچرخه ثابت  ۲ – تردمیل  که روش دوم در ایران معمول تر است .
هنگام تست ورزش بیمار بمدت ۶ تا ۱۵ دقیقه تحت فعالیت مداوم و پیشرونده قرار می گیرد و پس از هر ۳ دقیقه مورد ارزیابی قرار می گیرد .
 
تست ورزش چگونه انجام می ‌شود؟
بیمار در حالی که به طور مداوم نوار قلب، فشار خون و ضربان قلبش ثبت می ‌شود روی یک دستگاه تردمیل راه می ‌رود.
به تدریج سرعت دستگاه اضافه می ‌شود، اگر بیمار بتواند تا حد نهایی ضربان مجاز قلبی خود فعالیت کرده و دچار مشکل نشود تست قطع می ‌شود و این به مفهوم منفی بودن تست و سلامت فرد است اما در صورتی که تغییراتی خاص در نوار قلب یا فشار خون در حین تست ورزش ایجاد شود تشخیص تنگی رگ‌ های کرونری داده می‌ شود.
بیمار باید لباس و کفش  راحت پوشیده و قبل از انجام تست نباید فعالیت فیزیکی شدید داشته باشد و از ۳ ساعت قبل از تست از خوردن غذا ، نوشیدنی و مواد محرک خودداری نماید .
از آنجایی که مصرف داروها بر روی میزان قابلیت و توانایی بیمار تاثیر می گذارد لذا در مواردی که هدف تست ورزش ، ارزیابی وضعیت و ظرفیت بیمار است ، در صورتی که کنتراندیکاسیون وجود نداشته باشد ، می توان داروهای بیمار را ۳-۵ برابر مدت نیمه عمر دارو قبل از ورزش قطع نمود .
قبل از شروع تست ابتذا تاریخچه بیماری گرفته می شود و معاینه فیزیکی بعمل آمده و فاکتورهای تعداد ضربان قلب ، فشار خون  و ECGثبت می گردد .
موارد فوق در پایان هر مرحله از تست و بلافاصله قبل و بعد از خاتمه تست و همچنین در مرحله بعد از فعالیت ( ریکاوری ) هر یک دقیقه به مدت ۵-۱۰ دقیقه بررسی و ثبت می گردد .

 

نشانی مطلب در وبگاه بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) کلاله:
http://goums.ac.ir/find-88.7101.8795.fa.html
برگشت به اصل مطلب