واحد بهداشت محیط : شرح وظایف
مسئول واحد بهداشت محیط : آقای افشین قربانی
اهداف واحد بهداشت محیط :
واحد بهداشت محیط مرکز آموزشی درمانی 5 آذر از بدو شروع بکار اهداف کلی زیر رادنبال کرده است
1 - مشارکت دادن پزشکان . پرستاران. بهیاران . خدمات وسایر پرسنل( اتاق عمل . رختشویخانه .آشپزخانه و ... )
2- ایجاد ارتباط تنگاتنگ بین واحد بهداشت محیط با بخشهای مختلف بیمارستان و ایجاد پل ارتباطی این بخشها با مرکز بهداشت شهرستان از طریق واحد بهداشت بیمارستان.
3- انجام اصول ایزولاسیون در خصوص بیمارانی که نیاز به ایزوله دارند. (جدا سازی بیماریهای عفونی یا مبتلا به نقص ایمنی یا عفونی )
4- پیگیری بیماریهای مورد دار قابل گزارش و ثبت آمار اینگونه بیماریها و گزارش فوری به مرکز بهداشت جهت ادامه پیگیری )
5- مراقبت از پرسنل بویژه پرسنل درمانی بدلیل مواجه شغلی با خطرات . پیگیری واکسیناسیون و تشکیل پرونده بهداشتی برای هر یک از آنها ..
6- انجام مرتب آزمایشات انجام شده در فرم پرونده بهداشتی .
7- تدوین وتوسعه برنامه های آموزشی در بیمارستان که این آموزش شامل نیروهای پرستاری و خدماتی میباشد.
8- آموزش بهداشت به پرسنل بیمارستان در جهت کاهش موارد آلودگی .
9-آموزش نیروهای درمانی و خدماتی در جهت استفاده از گند زراها و چگونگی گند زدایی وسایل و تجهیزات بخشها .
10- آموزش بهداشت محیط و چگونگی نظافت بخشها توسط خدمات .
11- آموزش نحوه تفکیک زباله ونحوه انتقال زباله به محل نگهداری موقت .
12- آموزش در جهت چگونگی استفاده از وسایل و تجهیزات برای جلوگیری از نشر عفونتهای بیمارستانی
13- آموزش در جهت چگونگی شستشوی دستها
14- آموزش بهداشت مواد غذایی
15- ارائه برنامه جامع در خصوص نحوه نظافت بیمارستان (اعم از نظافت روزانه – هفتگی – ماهیانه – سالیانه ) وحتی برنامه ریزیبرای عیادت کنندگان با هدف جلوگیری از عفونتهای بیمارستانی
16- ارائه برنامه و اجرای کامل بهداشت محیط بیمارستان
17- ارائه برنامه کامل در خصوص جمع آوری . حمل و نقل و تفکیک زباله های بیمارستانی
18- نظارت بر چگونگی دفع فاضلاب . کلر سنجی پساب خروجی .
19-نظارت بر چگونگی نظافت و رفت وروب بیمارستان
20- ضد عفونی اتاقهای بیماران پس از آلودگی توسط مواد گند زدای مناسب
21- ضد عفونی اتاقهای بیماران پس از آلودگی توسط بیماران عفونی و ... بوسیله دستگاههای ضد عفونی کننده و اشعه ها یا فرمالین .
22- ارائه برنامه مناسب و اجرای آن در واحد رختشویخانه بیمارستان جهت شستشوی هر چه بهتر ملحفه ها و البسه بیماران و جلوگیری از انتشار عفونتهای بیمارستانی .
23 - ارائه برنامه مناسب و اجرای کامل آن در آشپزخانه و سلف سرویس بیمارستان و ارائه جامع بهداشت مواد غذایی به عنوان یکی از اصلی ترین وظایف بهداشت محیط در هر امکنه عمومی
اهم فعالیتهای بهداشت محیط به شرح زیر است
الف) بازدید از بخشها : روزانه تعدادی از بخشها مورد بازدید و پایش قرار گرفته و ایرادات بهداشتی در بخشها مرتفع میشود.
ب) نظارت بر چگونگی دفع زباله : زباله در بیمارستان دو نوع میباشد . عفونی و معمولی . واین دو نوع در دو نوع کیسه زباله مشکی و زرد جمع آوری میشود.
- زباله عفونی : به کلیه زباله هایی که در ارتباط با بیمار یا مسائل درمانی باشد مانند پانسمان ، سرم ، سر سوزنها و ...که این زباله ها در کیسه ها و سظلهای زرد رنگ جمع آوری میگردد و پس از حمل به جایگاه نگهداری زباله توسط دستگاه امحاء زباله سوزانده و بی خطر سازی میگردد.
- زباله معمولی : به کلیه زباله های شبه خانگی مانند کاغذ و کارتن شیرینی و ظروف کمپوت و زباله هایی که توسط امور اداری تولید میشود . که این زباله ها در سطلهای آبی رنگ با کیسه زباله های مشکی رنگ جمع آوری گشته و به جایگاه نگهداری موقت زباله حمل میگردد . این زباله ها توسط شهرداری جمع آوری میگردد.
ج)ضد عفونی اطاق ها : در هر مورد عفونت قابل انتقال که احتیاج به گند زدایی اطاق میباشد انجام میشود که در حال حاضر از محلولهایی مانند دکونکس استفاده میشود.
د)نظارت بر واحد رختشویخانه : فعالیت در رختشویخانه به شرح زیر میباشد.
- آموزش چگونگی شستشوی البسه و ملحفه با توجه به نوع آن
- آموزش استفاده صحیح از مواد شوینده و ضد عفونی کننده با توجه به نوع البسه
- آموزش جهت رعایت نکات ایمنی توسط کارگران رختشویخانه
ه) آشپزخانه و سلف سرویس:
- ممنوع کردن رفت و آمد پرسنل به آشپزخانه بیمارستان
- گذاشتن دمپایی مخصوص آشپزخانه بگونه ای که هیچکس با کفش خود وارد آشپزخانه نگردد.
- تهیه کارت معاینه پزشکی و بهداشتی برای کلیه پرسنلی که با مواد غذایی سرو کار دارند.
- ارائه برنامه جهت شستشوی کامل روزانه و هفتگی آشپزخانه و سلف سرویس
- ضد عفونی سطوح آشپزخانه با مواد گندزدای مناسب
- فرم کردن پرسنل آشپزخانه با لباس یکدست و مخصوص
و)نظافت روتین بیمارستان: آموزش در چگونگی استفاده از مواد شوینده و گندزداها و نیز چگونگی نظافت بخشها
ز)مراقبت از پرسنل:
- تشکیل پرونده بهداشتی پرسنل: اطلاعات مربوط به کارهای بهداشتی فرد مانند انجام واکسیناسیونها ... در داخل پرونده بایگانی میشود.
- معرفی جهت انجام برخی آزمایشهای مهم مانند هپاتیت و ایدز و...
- پیگیری واکسیناسیون پرسنل با توجه به اطلاعات داده شده در پرونده پرسنل
- تهیه واکسن آنفولانزا و انجام آن
- آموزش جهت استفاده از وسایل ایمنی هنگام کار توسط نیروهای شاغل در بخش از قبیل استفاده از ماسک و دستکش و شستشوی دستها قبل و بعد از انجام کار.
ح)آموزش بهداشت: با توجه به کمبود نیروها مخصوصا نیروهای خدماتی و ترنور بالای بخشها امکان اینکه همیشه برای آنها کلاس گذاشته شود، مقدور نیست. ولی گاها کلاسهایی آموزشی برای آنها برگزار شده و اکثرا بصورت چهره به چهره این آموزش در بخشها انجام میشود.
ی)جداسازی بیماران عفونی: در صورت مشاهده یک بیمار عفونی واگیردار و با تشخبص پزشک متخصص، بیمار ایزوله میگردد. یعنی بیمار به تنهایی یا با بیمارانی با همان تشخیص بیماری در یک اتاق نگهداری میشوند. و از تماس با بیماران دیگر جلوگیری میگردد. کادر پرستاری و خدماتی نیز میبایست در مواجهه با بیمار مذکور رعایت مسائل ایمنی را بنمایند و اتاق پس از ترخیص بیمار حتما باید با مواد مناسب گندزدایی شود و تا این کار انجام نشده است نباید بیمار دیگری بستری شود.