نمک و سرطان معده - به مناسبت بسیج ملی آموزش تغذیه صحیح - اول دی لغایت پانزده بهمن
مصرف زیاد نمک بعنوان یکی از ریسک فاکتورهای اصلی فشار خون بالا و بیماری های قلبی عروقی شناخته شده است و پیامد های دیگر آن از جمله سرطان معده امروزه مورد توجه خاص مجامع علمی قرار دارد.
ده نکته در مورد لزوم کاهش مصرف نمک - به مناسبت بسیج ملی آموزش تغذیه صحیح (اول دی لغایت 15 بهمن) نمک یک نقش مهمی در افزایش فشار خون همه افراد از جمله کودکان دارد. نمک دریافتی باید حداقل 2300 میلی گرم سدیم (در حدود یک قاشق غذا خوری در روز) باشد. سالمندان با بیماری فشارخون، کلیه، دیابت و دیگر بیماری های مزمن باید سدیم دریافتی را به کمتر از 1500 میلی گرم در روز کاهش دهند. |
بالاخره کدام روغن بهتر است؟ چربی ها و روغنها منابع مهم انرژی و سوخت بدن هستند. به علاوه، مصرف مقدار کافی آنها برای سلامت پوست، عمل مناسب هورمونها و جذب ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A، D، E و K ضروری است. ولی در جامعه شهری و ماشینی امروز به دلیل فعالیت کمتر بدنی که نیاز به انرژی برای سوخت جهت فعالیت را در بدن کمتر کرده از یک طرف و فراوانی چربیها و روغنها در غذاهای مختلف در دسترس مردم و بهخصوص در مواد غذایی ارزانتر از سوی دیگر، این نگرانی را ایجاد کرده که در اثر مصرف زیادشان به تناسب نیاز، خطر چاقی و بیماریهای ناشی از آن بیشتر شود. |
نمک؟ |
"نمک مصرفی خود را کاهش دهیم" شهرنشینی، استفاده از وسائل مدرن که فعالیت های فیزیکی را در طول روز کاهش می دهند؛ استفاده از کامپیوتر و تلویزیون و بطور خلاصه ماشینی شدن، تحرک انسانها را در دهه های اخیر کاهش داده است. با تغییر در شیوه زندگی , افراد با تحرک کمتر و تغذیه نامناسب شانس ابتلا به بیماری های غیرواگیر مانند فشارخون بالا، بیماری های قلبی- عروقی، دیابت و سرطان روز به روز افزایش یافته است. |
آیا تغذیه با پرفشاری خون ارتباط دارد؟
بیشتــر مردم از میان عوامل غذایی مرتبط با فشارخون، نمک را می شناسند، در حالی که هر چنــد فشارخـــون بیش از نیمی از افراد به نمک حساس است، عوامل دیگری نیز در این امر دخیل می باشند.
توصیه های کاربردی برای کاهش مصرف نمک
نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و ساز مواد در بدن، انتقال پیام های عصبی و کارکرد صحیح عضلات است. این ماده به مقدار محدود مورد نیاز بوده و مصرف متعادل آن لازم است. به طور مثال در هنگام اسهال و استفراغ و یا فعالیت شد ید بدنی و در هوای گرم با مصرف کمی نمک می توان املاح از دست رفته بدن را جبران کرد.
تغذیه دانش آموزان در فصل امتحانات
بسیاری از دانشآموزان روزهای پیش از امتحان را تا حد امکان به مطالعه میپردازند و تصور میکنند که غذا و استراحت مانع مطالعه میشود، در صورتی که با تغذیه صحیح میتوان بازده فکری را افزایش داد. به کارگیری نکات و توصیههای زیر توان شما را برای یادگیری بهتر و موفقیت در امتحانات افزایش میدهد.
مطالعات متعددی نقش موثر روزه داری را در بهبود بیماری های مختلف نشان داده اند. در اغلــب بیماریهائی که عادات غلط غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند روزه داری مفید است. مطالعات نشان داده است روزه گرفتن برای مبتلایان به چربی خون بالا بسیار مفید است و میزان چربیهای نامطلوب موجود در خون را تنظیم می کند و موجب افزایش میزان چربی های مفید خون می شود. علاوه بر این برخی از بیماران مبتلا به NIDDM یا دیابت نوع دوم به کمک پزشک معالج و یک متخصص تغذیه به راحتی می توانند در این ماه روزه بگیرند و از اثرات مفید آن بهره کافی ببرند.
بــه طور کلی پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوی این ماه بهره برد.