تغذیه بیماری های قلبی-عروقی
بیماریهای قلبی عروقی دشمن شماره یک سلامتی انسان به حساب می آیند. باید بدانید که دو عامل خطر مستقل در ایجاد بیماریهای قلبی عروقی، پرفشاری خون و بالا بودن کلسترول خون است بطوریکه دیده شده با کاهش مؤثر فشار خون می توان میزان حمله قلبی را تا ۲۱ درصد، سکته مغزی را تا ۳۷ درصد و مرگ در اثر این بیماری را تا ۲۵ درصد کاهش داد. شما می توانید خطر ابتلا به بیماری قلبی را به بهترین نحو کاهش دهید. یکی از این روش ها دقت کافی در انتخاب مواد غذایی است. شما می توانید تغذیه غلط، اضافه وزن و چاقی خود را با ایجاد تغییر در شیوه زندگی اصلاح نمائید.
فشار خون بالا
فشار خون بالا میزان بار قلب را افزایش داده و از این طریق موجب ضخیم شدن و سخت شدن قلب می شود. علاوه بر این فشار خون بالا احتمال سکته مغزی ، حمله قلبی، نارسایی کلیه و نارسایی احتقانی قلب را افزایش می دهد. با وجود عوامل خطر دیگر، احتمال حمله قلبی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون چندین برابر خواهد شد.
کم تحرکی
زندگی بدون فعالیت یک عامل خطر برای بروز بیماری عروق کرونر قلب است. فعالیت جسمانی متوسط تا شدید بصورت منظم از بیماری عروق خونی و قلب جلوگیری می کند.
چاقی و اضافه وزن
کسانی که چربی اضافه بخصوص در ناحیه شکمی دارند بیش از دیگران به بیماریهای قلبی دچار می شوند. افزایش وزن منجر به بالا رفتن بار قلب، افزایش LDL کلسترول و تری گلیسیرید و بالا رفتن فشار خون شده و باعث کاهش HDL کلسترول می شود.
دیابت
دیابت بطور جدی احتمال بروز بیماریهای قلبی عروقی را افزایش می دهد. حتی با وجود کنترل قند خون، دیابت احتمال بیماری قلبی را افازیش می دهد ولی در صورت عدم کنترل این خطر به مراتب بالاتر خواهد رفت.
دیگر عوامل خطر
واکنش افراد به استرس های روزمره نیز می تواند در ایجاد بیماری قلبی سهم داشته باشد.بطور مثال برخی افراد در اثر استرس های روزمره به مصرف دخانیات روی آورده یا بیش از حد غذا می خورند و بدین صورت خود را در معرض عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی قرار می دهند.
توصیه های غذایی برای بیماران قلبی عروقی:
عبارتند از: لبنیات پرچرب(شیر،ماست،پنیر،خامه،پنیر خامه ای، دوغ پرچرب)- روغن نباتی جامد- دنبه و پیه- روغن حیوانی- کره- جگر- مغز- قلوه- دل- گوشت قرمز پرچربی- گوشت چرخ کرده پرچربی- مله پاچه- کباب کوبیده- سیرابی و شیردان- سس مایونز- سوسیس- کالباس- همبرگر- کباب لقمه- پوست مرغ- انواع نان های روغنی- انواع شیرینی جات پرچرب
عبارتند از: سبزی های برگی- هویج- گوجه فرنگی- خیار- کدو- بادمجان- کرفس- نان سبوس دار- لوبیا- عدس- نخود- ماش- لپه- باقلا- نخود فرنگی- سبوس گندم- سبوس برنج
نکته:
* حملات بیماری قلبی در کسانی که سیگاری هستند سه برابر افراد معمولی است بنابراین ترک سیگار و هر نوع دود(مواد مخدر-قلیان-پیپ) برای بیماران قلبی مفید است.
* حداقل هفته ای ۳ بار به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنید(پیاده روی-شنا-تنیس-دوچرخه سواری).