توصیه های تغذیه ای جهت پیشگیری و درمان پرفشاری خون
عمولاً به فشارخون بیشتر از ۹۰/۱۴۰میلی متر جیوه افزایش فشارخون اطلاق می شود. به فشارخون افزایش یافته گاهی قاتل خاموش گفته می شود ،چون اگر چه معمولاًبی علامت است ،ولی می تواند منجر به حمله قلبی و سکته مغزی شود.
عوامل خطر:
۱-سن بالا ۲- اضافه وزن و چاقی ۳-برنامه غذایی نامناسب
۴-کم تحرکی ۵-سیگار ۶-استرس ۷-سابقه خانوادگی ۸-الکل
از چه غذاهایی باید پرهیز کرد؟
مواد غذایی زیر باید محدود شوند ،زیرا حاوی سدیم بالایی می باشند:
نکته : میزان سدیم به طور ذاتی در غذاهای با منشا حیوانی مثل انواع گوشت ها ،شیر ،پنیر و تخم مرغ بالاست.
چه غذاهایی مفید هستند؟
مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم ،منیزیم ،ویتامین ث و کلسیم در بهبود فشارخون بسیار موثر است.
منابع منیزیم از قبیل : خرما ،جوانه گندم برشته ،بادام زمینی ،سیب زمینی ،اسفناج ،شیر ،نان سبوسدار و مرغ
سبزی های غنی از پتاسیم از قبیل :نخود ،اسفناج، سیر، کدو سبز، چغندر، کرفس، قارچ، بامیه، سیب زمینی آب پز، کدوحلوایی، گوجه فرنگی و کلم بروکلی
میوه های غنی از پتاسیم از قبیل :
آلو بخارا ،انجیر خشک،زردآلو ،برگه زردآلو،آلو ،پرتقال ،شلیل ،طالبی ،کیوی،توت ها ،مرکبات و سبزیجات برگ سبز که منابع غنی ویتامین ث نیز هستند . مصرف مکمل ویتامین ث نیز سبب کاهش فشارخون می شود.
منابع غنی کلسیم از قبیل :ماهی ،شیر و لبنیات ،دانه کنجد و سبزیجات برگ سبز.
حبوبات از منابع بسیارخوب فیبرهای محلول در آب هستند و استفاده از آنها برای کاهش فشارخون نافع است.
مصرف ۳-۲ حبه سیر ،به کاهش فشارخون کمک می کند.
پیاز نیز به پایین آوردن فشارخون کمک می کند.
کرفس ،حاوی ماده ای است که به گشادشدن رگ ها کمک می کند و از این طریق در کاهش فشارخون تاثیر دارد.
افرادی که پس از هر وعده غذایی چند دانه توت فرنگی مصرف می کنند ،احتمال ابتلا به پرفشاری خون در آنها کمتر است.
گرد تخم شنبلیله آسیاب شده ،دم کرده زرشک ،کلسترول خون را پایین می آورد و به دنبال آن ،منجر به کاهش فشارخون می شود.
ماهی گیری کنید (حتی شده از مغازه ها) . ماهی منبع غنی امگا۳ می باشد.
از گردو لذت ببرید.گردو هم منبع خوب امگا ۳ است در صورت عدم دسترسی به گردو از بذر کتان –سویا و روغن کانولا استفاده کنید.
چای سبز سرشار از ویتامین ها و موادمعدنی بسیاری از جمله پتاسیم ،فسفر ، منیزیم ، کلسیم و ... است .
گیاهان دارویی :
میوه عناب ،انار ،سرخ ولیک ،گوجه فرنگی ،چای کوهی ،زیتون ،جو ،زنجفیل ،سویا ،لیموترش ،نارنج و هویج
چرا باید فشارخون بالا را کنترل کرد؟
فشارخون بالا یک عامل خطر مهم در ایجاد نارسایی قلبی است.همچنین می تواند موجب نارسایی کلیه ،مشکلات عروق محیطی ،تخریب عروق شبکیه چشم ،سکته مغزی و حمله قلبی شود.به همین دلیل پیشگیری و درمان آن بسیار مهم است.اگر میزان فشارخون به سرعت بالا رفته و به حدود ۱۳/۲۰ برسد به آن فشارخون بدخیم گفته می شود که آسیب زیادی ایجاد می کند و موجب مرگ و میر می شود.