Journal of Gorgan University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان
J Gorgan Univ Med Sci
Medical Sciences
http://goums.ac.ir/journal
59
journal58
1562-4765
2008-4080
fa
jalali
1401
9
1
gregorian
2022
12
1
24
4
online
1
fulltext
fa
افسردگی و ارتباط آن با پایبندی به رژیم فاقد گلوتن در بیماران مبتلا به سلیاک
Depression and Its Association with Adherence to Gluten-Free Diet in Patients with Celiac Disease
روانپزشكي
Psychiatry
تحقيقي
Original Articles
<p dir="RTL" style="font-style:normal;"><em><span style="color:#003300;"><span style="font-size:12px;"><span style="font-family:Tahoma;"><span style="line-height:16.0pt"><span style="page-break-after:auto"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span lang="FA"><span style="font-weight:normal"><strong>زمینه و هدف:</strong> بیماری سلیاک که نوعی سوءجذب موادغذایی است؛ میتواند در صورت عدم رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن منجر به عوارض مختلفی از جمله بیماریهای روانشناختی و افسردگی گردد. این مطالعه به منظور برآورد فراوانی اختلال خلقی افسردگی و ارتباط آن با پایبندی به رژیم فاقد گلوتن در بیماران مبتلا به سلیاک انجام شد.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></em></p>
<p dir="RTL" style="font-style:normal;"><br>
<em><span style="color:#003300;"><span style="font-size:12px;"><span style="font-family:Tahoma;"><span style="line-height:16.0pt"><span style="page-break-after:auto"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span lang="FA"><span style="font-weight:normal"><strong>روش بررسی:</strong> این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 47 بیمار مبتلا به سلیاک (30 زن و 17 مرد) با میانگین سنی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-weight:normal">10.7</span></span><span dir="LTR"><span style="font-weight:normal">±</span></span><span dir="LTR"><span style="font-weight:normal">40.88</span></span><span style="font-weight:normal"> سال در مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان طی تابستان 1399 انجام شد. از بیماران خواسته شد تا پرسشنامه بک 13 سوالی را تکمیل نمایند. تست پایبندی به رژیم غذایی سلیاک (</span><span dir="LTR"><span style="font-weight:normal">CDAT</span></span><span lang="FA"><span style="font-weight:normal">) برای بررسی پایبندی از دید خود فرد و ارزیابی استاندارد شده توسط متخصص تغذیه (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-weight:normal">SDE</span></span><span lang="FA"><span style="font-weight:normal">) برای ارزیابی پایبندی بیمار از دیدگاه مصاحبه گر استفاده گردید.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></em></p>
<p dir="RTL" style="font-style:normal;"><br>
<em><span style="color:#003300;"><span style="font-size:12px;"><span style="font-family:Tahoma;"><span style="line-height:16.0pt"><span style="page-break-after:auto"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span lang="FA"><span style="font-weight:normal"><strong>یافتهها:</strong> 28 بیمار مبتلا به سلیاک (6/59 درصد) دچار درجاتی از افسردگی بودند. بر اساس </span></span><span dir="LTR"><span style="font-weight:normal">SDE</span></span><span lang="FA"><span style="font-weight:normal"> میزان پایبندی بیماران به رژیم فاقد گلوتن 83 درصد گزارش شد. بین میزان پایبندی به رژیم فاقد گلوتن و افسردگی در این بیماران ارتباط آماری معنیداری یافت نشد. بین افسردگی با جنسیت و سن بیماران ارتباط آماری معنیداری یافت نشد.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></em></p>
<p dir="RTL" style="font-style:normal;"><br>
<em><span style="color:#003300;"><span style="font-size:12px;"><span style="font-family:Tahoma;"><span style="line-height:16.0pt"><span style="page-break-after:auto"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span lang="FA"><span style="font-weight:normal"><strong>نتیجهگیری:</strong> فراوانی افسردگی در بیماران مبتلا به سلیاک بالا ارزیابی شد؛ اما رابطه آماری معنیداری با پایبندی به رژیم فاقد گلوتن نداشت.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></em></p>
<p style="font-style:normal;"></p>
<span style="color:#003300;"><span style="font-size:12px;"><span style="font-family:Tahoma;"><b>Background and Objective:</b> Celiac disease is a malabsorption disorder that could result in various psychological consequences if patients do not adhere to a gluten-free diet. This study aimed to determine the frequency of major depressive disorder and its relationship with adherence to a gluten-free diet among patients with celiac disease.<br>
<b>Methods:</b> This descriptive-analytical study was conducted on 47 patients with celiac disease (30 women and 17 men) with an average age of 40.88 ± 10.7 years who had been referred to the Golestan Research Center of Gastroenterology and Hepatology during the summer of 2019. Patients were invited to complete a 13-item Beck Inventory. Celiac Dietary Adherence Test (CDAT) was used to assess adherence from the patients' point of view, and Standardized Dietician Evaluation (SDE) was used to evaluate adherence to the diet from the interviewer's perspective.<br>
<b>Results:</b> Overall, 28 people (59.6%) with celiac disease reported some degree of depression. Based on the SDE, the adherence rate of patients to a gluten-free diet was 83%. The association between adherence to a gluten-free diet and the prevalence of depression was not significant. There was also no significant association between the prevalence of depression and the gender and age of patients.<br>
<b>Conclusion:</b> Based on the results, a high percentage of patients with celiac disease have symptoms of depression. However, there is no significant relationship between adherence to a gluten-free diet and the prevalence of depression.</span></span></span><br>
بیماری سلیاک , افسردگی , رژیم فاقد گلوتن
Celiac Disease,Depression,Gluten-Free Diet,
98
103
http://goums.ac.ir/journal/browse.php?a_code=A-10-3583-1&slc_lang=fa&sid=1
Ali
Jafari
علی
جعفری
ajafari.nut@yahoo.com
5900319475328460071333
5900319475328460071333
No
Student Research Committee, Department of Nutrition, School of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran. Nutrition Sciences Student, Golestan Research Center of Gastroenterology & Hepatology (GRCGH), Sayad Shirazi Hospital, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.
کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران. دانشجوی رشته علوم تغذیه، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
Zahra
Norouzi
زهرا
نوروزی
z.norouzi77@yahoo.com
5900319475328460071334
5900319475328460071334
Yes
Medical Student, Golestan Research Center of Gastroenterology & Hepatology (GRCGH), Sayad Shirazi Hospital, Faculty of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran. Student Research Committee, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.
دانشجوی پزشکی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران. کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی گلستان،گرگان، ایران.
Fazel
Isapanah Amlashi
فاضل
عیسی پناه املشی
fazelamlashi@gmail.com
5900319475328460071335
5900319475328460071335
No
Medical Student, Golestan Research Center of Gastroenterology & Hepatology (GRCGH), Sayad Shirazi Hospital, Faculty of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran. Student Research Committee, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.
دانشجوی پزشکی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران. کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی گلستان،گرگان، ایران.
Iman
Shahabi Nasab
ایمان
شهابی نسب
shahabinasabi@gmail.com
5900319475328460071336
5900319475328460071336
No
Medical Student, Golestan Research Center of Gastroenterology & Hepatology (GRCGH), Sayad Shirazi Hospital, Faculty of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran. Student Research Committee, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.
دانشجوی پزشکی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران. کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی گلستان،گرگان، ایران.
Puria
Qadirian
پوریا
قدیریان
qadirianpuria@gmail.com
5900319475328460071337
5900319475328460071337
No
Student Research Committee, Department of Nutrition, School of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran. Nutrition Sciences Student, Golestan Research Center of Gastroenterology & Hepatology (GRCGH), Sayad Shirazi Hospital, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.
کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران. دانشجوی رشته علوم تغذیه، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
Shahin
Shah Yousefi
شاهین
شاه یوسفی
5900319475328460071338
5900319475328460071338
No
General Practitioner, Golestan Research Center of Gastroenterology & Hepatology (GRCGH), Sayad Shirazi Hospital, School of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.
پزشک عمومی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
Mohammad Taqi
Badeleh Shamushaki
محمدتقی
بادله شموشکی
badeleh@gmail.com
5900319475328460071339
5900319475328460071339
No
Assistant Professor of Health Psychology, Golestan Research Center of Psychiatric, Faculty of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.
استادیار روانشناسی سلامت، مرکز تحقیقات روانپزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
Seyyedeh Fatemeh
Mousavi Emadi
سیده فاطمه
موسوی عمادی
dr.mousaviemadi@gmail.com
5900319475328460071340
5900319475328460071340
No
Assistant Professor of Gastroenterology and Hepatology, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.
استادیار گوارش و کبد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، ایران.
Sima
Besharat
سیما
بشارت
s_besharat_gp@yahoo.com
5900319475328460071341
5900319475328460071341
No
Associate Professor, Ph.D in Biomedicine, Golestan Research Center of Gastroenterology & Hepatology (GRCGH), Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran; Clinical Research Development Unit (CRDU), Sayad Shirazi Hospital, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.
دانشیار، دکتری تخصصی پژوهش محور بیومدیسین، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران؛ واحد توسعه تحقیقات بالینی، مرکز آموزشی درمانی شهید صیاد شیرازی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.