Journal of Gorgan University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان
J Gorgan Univ Med Sci
Medical Sciences
http://goums.ac.ir/journal
59
journal58
1562-4765
2008-4080
fa
jalali
1396
9
1
gregorian
2017
12
1
19
4
online
1
fulltext
fa
مقایسه وضعیت کنترل گلیسمیک در قبل و بعد از مصرف شیرین کنندههای مصنوعی با تغذیه متداول بیماران مبتلا به دیابت تیپ2
Comparison of glycemic control status before and after the use of artificial sweeteners with conventional nutrition in patients with type 2 diabetes
طب داخلي
Internal Medicine
تحقيقي
Original Articles
<h1 dir="RTL" style="margin-top:0cm;margin-right:14.15pt;margin-bottom:0cm;margin-left:14.2pt;margin-bottom:.0001pt;page-break-after:auto;"><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;">زمینه و هدف : شیرین کنندههای بدون کالری یا مصنوعی، مواد شیمیایی و یا طبیعی هستند که در غذاها و انواع نوشیدنیها مورد استفاده قرار میگیرند. این مطالعه به منظور مقایسه وضعیت کنترل گلیسمیک در قبل و بعد از مصرف شیرین کنندههای مصنوعی با تغذیه متداول بیماران مبتلا به دیابت تیپ2 انجام شد.</span></span></span></span></h1>
<h1 dir="RTL" style="margin-top:0cm;margin-right:14.15pt;margin-bottom:0cm;margin-left:14.2pt;margin-bottom:.0001pt;page-break-after:auto;"><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;">روش بررسی : در این مطالعه شبهتجربی 30 بیمار مبتلا به دیابت تیپ2 (10 مرد و 20 زن) از مراجعین سرپایی درمانگاه غدد بیمارستان امام رضا (ع) تبریز وارد مطالعه شدند. در ابتدای مطالعه از بیماران خواسته شد تا به مدت سه ماه از مصرف رژیم غذایی حاوی شیرین کنندههای مصنوعی خودداری نمایند و رژیم متداول دیابتی را ادامه دهند. سپس به هر بیمار از تغذیه مخصوص بیماران دیابتی حاوی شیرین کنندههای مصنوعی شامل قند، بیسکوئیت اختصاصی و آبنبات تحت نظر متخصص تغذیه به مدت سه ماده تجویز گردید.</span></span></span></span></h1>
<h1 dir="RTL" style="margin-top:0cm;margin-right:14.15pt;margin-bottom:0cm;margin-left:14.2pt;margin-bottom:.0001pt;page-break-after:auto;"><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;">یافتهها : میانگین گلوکز سرم ناشتا و گلوکز سرم 2ساعت بعداز غذا در بیماران طی سه ماهه دوم بهدنبال مصرف محصولات حاوی شیرین کنندههای مصنوعی در مقایسه با 3 ماهه اول بهطور معنیداری افزایش نشان داد (</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">P<0.05</span></span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;">). میانگین گلوکز سرم ناشتای بیماران دیابتی از </span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">25.3</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:8.0pt;">±</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">121.03</span></span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> میلیگرم در دسیلیتر در انتهای سه ماهه اول به </span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">42</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:8.0pt;">±</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">152</span></span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> میلیگرم در دسیلیتر در انتهای سه ماهه دوم رسید. میانگین گلوکز سرم 2ساعت بعد از غذا از میزان </span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">44.4</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:8.0pt;">±</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">164.4</span></span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> میلیگرم در دسیلیتر به </span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">7.2</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:8.0pt;">±</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">222</span></span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> میلیگرم در دسی لیتر افزایش یافت. میانگین </span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">HbA1C</span></span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> در سه ماهه اول </span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">0.9</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:8.0pt;">±</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">6.89</span></span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> درصد و در سه ماهه دوم </span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">1</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:8.0pt;">±</span></span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">7.4</span></span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> درصد تعیین شد.</span></span></span></span></h1>
<h1 dir="RTL" style="margin-top:0cm;margin-right:14.15pt;margin-bottom:0cm;margin-left:14.2pt;margin-bottom:.0001pt;page-break-after:auto;"><span style="layout-grid-mode:line;font-weight:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:tahoma,sans-serif;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجهگیری : مصرف مواد غذایی حاوی شیرین کنندههای مصنوعی در افراد دیابتی احتمالاً منجر به افزایش گلوکز سرم میشود.</span></span></span></span></h1>
<strong>Background and Objective: </strong>Artificial sweeteners are chemical or natural substances used in foods and beverages. The aim of this study was to compare the glycemic control status before and after the use of artificial sweeteners with conventional nutrition in type 2 diabetic patients.<br>
<strong>Methods: </strong>This quasi-experimental study was performed on 30 patients with type 2 diabetes (10 males and 20 females) whom referred to the endocrinology clinic in Tabriz in west of Iran. At the beginning of the study, patients were asked to refrain from using dietary supplements containing artificial sweeteners for three months and continue their usual diabetic diet. Then, each patient was received nutritional supplements containing artificial sweeteners including sugar, special biscuits and candy under a dietitian for three months.<br>
<strong>Results: </strong>Mean glucose level of fasting serum and serum glucose 2 hours after meals in patients during the second trimester increased significantly with the use of artificial sweeteners compared to the first three months (P<0.05). The mean fasting glucose in patients with diabetes mellitus was 121.33±25.3 mg/dl at the end of the first trimester and it was 152±42 mg/dl at the end of the second trimester. The mean serum glucose level increased from 164.44±44.44 mg/dl to 222±7.2 mg/dl<br>
2 hours after meals. The mean of HbA1C in the first trimester was 6.89±0.9% and in the second quarter it was 7.4±1%.<br>
<strong>Conclusion: </strong>The use of artificial sweeteners in diabetic patients may result serum glucose increase.
دیابت تیپ2 , گلوکز سرم , شیرین کننده مصنوعی
Diabetes type 2, Serum glucose, Synthetic sweetener
27
31
http://goums.ac.ir/journal/browse.php?a_code=A-10-1-1015&slc_lang=fa&sid=1
Mostafa
Najafipour
مصطفی
نجفی پور
5900319475328460049310
5900319475328460049310
No
Young Researchers and Elite Club, Ardabil Branch, Islamic Azad University. General Physician, Faculty of Medicine, Ardabil Branch, Islamic Azad University, Ardabil, Iran
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل و پزشک عمومی، دانشکده پزشکی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
Farzad
Najafipour
فرزاد
نجفی پور
farzadnajafipour@gmail.com
5900319475328460049311
5900319475328460049311
Yes
Associate Professor, Endocrine Research Center, Tabriz University of Medical sciences, Tabriz, Iran
دانشیار، مرکز تحقیقات غدد درون ریز ،گروه غدد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
Jafar
Zareizadeh
جعفر
زارعی زاده
5900319475328460049312
5900319475328460049312
No
Associate Professor, Department of Emergency Medicine, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
، گروه طب اورژانس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
Zohreh
Razaghi Khasraghi
زهره
رزاقی خسرقی
5900319475328460049313
5900319475328460049313
No
M.Sc in Biostatistics, Endocrine Research Center, Tabriz University of Medical sciences, Tabriz, Iran
کارشناس ارشد آمار زیستی، مرکز تحقیقات غدد درون ریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران