علیرضا نیکونژاد، فخریه حزبه، عباس علامی، محمدعلی دانش، دوره 23، شماره 4 - ( زمستان 1400 )
چکیده
زمینه و هدف: تب مالت (Brucellosis) که ناشی از گونههای بروسلا است؛ توسط سازمان بهداشت جهانی یک بیماری زئونوز نادیده گرفته شده به حساب میآید. تب مالت در انسان یک بیماری سیستمیک محسوب شده که ارگانها و بافتهای متعددی را درگیر نموده و یک سلسله علایم غیراختصاصی ایجاد میکند. این مطالعه به منظور تعیین دانش، نگرش و عملکرد دامداران در کنترل بیماری تب مالت انجام شد.
یافتهها:میانگین سنی دامداران 16.4±41.3 سال بود.90.7% در مورد تب مالت شنیده بودند. سابقه آموزش قبلی در 14درصد آنان وجود داشت. نگرش صحیح در مورد به کارگیری روشهای کاهش خطر ابتلا افراد خانواده در 19 درصد و جدی بودن موضوع ابتلای حیوان خانگی به تب مالت در 64 درصد وجود داشت. در خصوص مشکوک بودن حیوان به تب مالت، 94.7% آنان در مرحله اول با دامپزشک مشورت مینمودند. 96.7% حیوان جدیدشان را از نظر تب مالت بررسی مینمودند. 97درصد شیر یا پنیر تازه مصرف مینمودند. 89.3% شیر تازه را بعد از جوشاندن استفاده مینمودند. میانگین امتیاز آگاهی 5.3 با محدوده صفر تا 8 امتیاز تعیین شد. نمره آگاهی با توجه به منبع اطلاعاتی تفاوت آماری معنیدار آماری داشت (P<0.05). همچنین با افزایش تعداد افراد خانوار، نمره آگاهی بالاتر بود (r=0.135, P=0.019).
نتیجهگیری: آگاهی روستائیان دامدار در مورد تب مالت درحد متوسط و نگرش و برخی رﻓﺘﺎرﻫﺎی اﻧﺠﺎم ﺷﺪه (برخورد با دام مبتلا) نیازمند اصلاح بود. احتمالاً هزینه زیاد اصلاح رفتار در بعضی حیطهها سبب ایجاد زمینه شکاف بین دانش، نگرش و رفتار در کنترل بیماری تب مالت است.