:: دوره 18، شماره 3 - ( پاییز 1395 ) ::
جلد 18 شماره 3 صفحات 102-97 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر ضدمیکروبی عصاره آبی پوست پرتقال و اثر آن بر مدت زمان ماندگاری شیرطعم‌دار
مریم رزمجو1 ، پژواک خاکی* 2، وجیهه فدائی نوغانی3
1- کارشناس ارشد تکنولوژی مواد غذایی، گروه علوم تغذیه و صنایع غذایی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- دکتری میکروب‌شناسی، دانشیار، بخش میکروب‌شناسی، مؤسسه واکسن و سرم سازی رازی، کرج. ، khakipejvak@yahoo.com
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده:   (10762 مشاهده)

زمینه و هدف : به‌کارگیری روش‌هایی برای افزایش مدت زمان ماندگاری محصولات لبنی با استفاده از نگهدارنده‌های طبیعی ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین اثر ضدمیکروبی عصاره آبی پوست پرتقال و اثر آن بر مدت زمان ماندگاری شیرطعم‌دار انجام شد.

روش بررسی : در این مطالعه توصیفی - تحلیلی فعالیت ضدمیکروبی عصاره آبی پوست پرتقال به روش انتشار دیسک و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) به روش رقیق کردن متوالی محیط کشت مایع بر روی میکروارگانیسم‌های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلی و کاندیداآلبیکانس انجام شد. سپس اثر آن بر مدت زمان ماندگاری شیرطعم‌دار ارزیابی گردید.

یافته‌ها : عصاره آبی پوست پرتقال با استفاده از هر دو روش انتشار دیسک و MIC ، بیشترین اثر را بر روی استافیلوکوکوس اورئوس و کاندیداآلبیکانس به ترتیب با قطر هاله 29.06 میلی‌متر و 50 میلی‌متر و حداقل غلظت مهارکنندگی 2mg/ml برای هر دو میکروارگانیسم نشان داد. کمترین اثر بر روی اشریشیاکلی با قطر هاله 7.11 میلی‌متر و حداقل غلظت مهارکنندگی 15mg/ml مشاهده شد. همچنین در شیر نیز 0.17 g/ml عصاره آبی پوست پرتقال باعث کاهش رشد میکروارگانیسم‌های مورد مطالعه در زمان‌های 6، 12، 24، 48 و 72 ساعت گردید. دما بر روی رشد کاندیدا آلبیکانس در شیر اثرگذار بود. به طوری که با کاهش دما رشد میکروارگانیسم کاهش نشان داد (P<0.05). اثر معنی‌‌دار مهاری عصاره بر روی استافیلوکوکوس اورئوس بیشتر از اشریشیاکلی بود (P<0.05).

نتیجه‌گیری : عصاره آبی پوست پرتقال بر روی رشد استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلی و کاندیدا آلبیکانس در شرایط آزمایشگاهی و نیز در شیر اثر مهاری داشت.

واژه‌های کلیدی: عصاره آبی پوست پرتقال، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلی، کاندیدا آلبیکانس، شیر
متن کامل [PDF 228 kb] [English Abstract]   (16427 دریافت) |   |   چکیده (HTML)  (1034 مشاهده)  
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
* نشانی نویسنده مسئول: کرج، حصارک، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، کدپستی 3197619751، تلفن 34570038-026، نمابر 34552194
فهرست منابع
1. Burt S. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods--a review. Int J Food Microbiol. 2004 Aug; 94(3):223-53.
2. Biswas D, Wineman NE, O'bryan CA, Muthalyan A, Lingbeck JM, Crandall PG, et al. Pasterized Blueberry (Vaccinium Corymbosum) juice inhibits growth of bacterial pathogens in milk but allows survival of probiotic bacteria. J Food Safety. 2012 May; 32(2): 204-9. doi: 10.1111/j.1745-4565.2012.00369.x
3. Tajkarimi MM, Ibrahim SA, Cliver DO. Antimicrobial herb and spice compounds in food. Food Control. 2010; 21(9): 1199-1218.
4. Akhondzadeh Basti A, Misaghi A, Khaschabi D. Growth response and modelling of the effects of Zataria multiflora Boiss. essential oil, pH and temperature on Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus. LWT - Food Science and Technology. 2007 Aug; 40(6): 973-81. doi:10.1016/j.lwt.2006.07.007
5. Moshaedi Sh. [Antioxidant and antimicrobial activities of essential oils from Zataria multiflora bois, Origanum vulgare and Mentha pulegium and some growth factor on anterococos fekalis] Dissertation. Shahid Beheshti University, Tehran. 2012. [Persian]
6. Mozafarian V. [A textbook of Iran's plants name]. 5th ed. Tehran: Farhang Moaser Publication. 2007; p: 345. [Persian]
7. Guler S, Seker M. The effect of cinnamon and guar gum on bacillus cereus population in milk. J Food Process Preserv. 2009; 33(3): 415-26. doi: 10.1111/j.1745-4549. 2009.00417.x
8. Kivance M, Akgul A. Antibacterial activities of Essential oils from Turkish Spices and Citrus. Flavour Frag J. 1986; 1(4-5): 175-79. doi: 10.1002/ffj.2730010409
9. Kirbaslari FG, Tavman A, Dulger B, Turker G. Antimicrobial activity of Turkish Citrus peel oils. Pak J Bot. 2009; 41(6): 3207-12.
10. Bahk J, Yousef AE, Marth EH. Behavior of Listeria monocytogenes in the presence of selected spices. Lebesnsm Wiss Technol. 1990; 23(1): 66-69.
11. Beuchat LR, Brackett R, Doyle M. Lethality of carrot juice to Listeria monocytogenes as affected by pH, sodium chloride and temperature. J Food Prot. 1994; 57(6): 470-74.
12. Fitzpatrick JJ, Iqbal T, Delaney C, Twomey T, Keogh MK. Effect of powder properties and storage conditions on the flowability of milk powders with different fat contents. J Food Eng.2004 Oct; 64(4): 435-44. doi:10.1016/j. jfoodeng.2003.11.011
13. Cava-Roda R, Taboada-Rodríguez A. Antimicrobial activity of vanillin and mixtures with cinnamon and clove essential oils in controlling Listeria monocytogenes and Escherichia coli O157:H7 in milk. Food Bioprocess Technol. 2012; 5: 2120-31. doi 10.1007/ s11947-010-0484-4


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 3 - ( پاییز 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها