i10-index20673

سال ۱۴۰۳ مبارک

:: دوره 12، شماره 3 - ( پاييز 1389 ) ::
عوامل مرتبط با چاقی و افزایش وزن دختران مقطع راهنمایی شهر گرگان
سکینه محمدیان1 ، حمیرا خدام 2، محیا کاوه3
1- استادیار گروه کودکان ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان
2- عضو هیأت علمی گروه پرستاری بهداشت کودک و خانواده ، دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان ، homeira_khoddam@yahoo.com
3- پزشک عمومی
چکیده:   (22004 مشاهده)
زمینه و هدف : چاقی دوران کودکی به سبب اثرات نامطلوب بر سلامت جسمی و روانی کودکان و عوارض جدی بر زندگی بزرگسالی از نگرانی‌های مهم سلامت عمومی به حساب می‌آید. مطالعه حاضر به منظور تعیین برخی عوامل مرتبط با چاقی و افزایش وزن دختران مدارس راهنمایی شهر گرگان انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه توصیفی مقطعی با روش طبقه‌ای تصادفی شده؛ 844 دختر 13-11 ساله از بین مدارس راهنمایی شهر گرگان طی سال‌های 85-1384 انتخاب شدند. قد، وزن، سن، نمایه توده بدنی، اطلاعات فردی دختران، مدت تماشای تلویزیون، سطح فعالیت بدنی، دفعات مصرف تنقلات حین تماشای تلویزیون به مدت یک هفته توسط والدین در پرسشنامه‌ای ثبت گردید. در پایان هفته پرسشنامه‌ها جمع‌آوری و داده‌ها با کمک نرم‌افزار آماری SPSS-11.5 و آزمون‌های آماری کای‌اسکوئر و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها : متوسط نمایه توده بدنی دختران 4.6+-19.7 کیلوگرم بر مترمربع بود و 6.3 درصد دختران چاق و 14.7 درصد آنان دچار افزایش وزن بودند. شیوع چاقی و افزایش وزن دختران در قومیت فارس بیش از سایر گروه‌های قومی بود (P<0.05). متوسط زمان مشاهده تلویزیون 0.97+-2.35 ساعت بود. علی‌رغم این که مدت ساعات تماشای تلویزیون در دختران چاق و مبتلا به افزایش وزن بیش از سایرین بود؛ اما اختلاف آماری معنی‌دار نبود. عادت به مصرف مواد غذایی حین تماشای تلویزیون و دفعات و مدت فعالیت بدنی به طور معنی‌داری با چاقی و افزایش وزن ارتباط داشت (P<0.05). نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که کمبود فعالیت‌های بدنی و رفتار تغذیه‌ای نامناسب از عوامل مرتبط با چاقی و افزایش وزن دختران 13-11 ساله در گرگان می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: چاقی، افزایش وزن، دختر، قومیت، فعالیت بدنی، گرگان
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب كودكان

Mohammadian S (PhD), Khoddam H (MSc), Kaveh M (MD). Related factors of obesity and overweight among secondary school girls (Gorgan-Iran). J Gorgan Univ Med Sci 2010; 12 (3) :57-62

محمدیان سکینه، خدام حمیرا، کاوه محیا. عوامل مرتبط با چاقی و افزایش وزن دختران مقطع راهنمایی شهر گرگان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1389; 12 (3) :57-62