i10-index20673

سال ۱۴۰۳ مبارک

:: دوره 12، شماره 3 - ( پاييز 1389 ) ::
رابطه بین میزان سلنیوم خاک و سرطان مری : یک مطالعه اکولوژیک در استان گلستان
شهریار سمنانی1 ، غلامرضا روشندل 2، عباسعلی کشتکار3 ، آزاده سادات زنده باد4 ، هادی رحیم زاده5 ، سیما بشارت4 ، نفیسه عبدالهی6 ، عبدالوهاب مرادی7 ، عبدالجلیل ساریخانی8 ، هانیه سادات میرکریمی9، سیده زینب هاشمی نسب10
1- دانشیار گروه داخلی ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان ، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان
2- پزشک عمومی ، پژوهشگر، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشگاه علوم پزشکی گرگان ، roshandel_md@yahoo.com
3- استادیار گروه اپیدمیولوژی ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان ، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان
4- پزشک عمومی ، پژوهشگر، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشگاه علوم پزشکی گرگان
5- عضو هیأت علمی گروه بهداشت محیط، دانشکده پیراپزشکی و بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان
6- رزیدنت داخلی ، دانشگاه علوم پزشکی ایران
7- دانشیار گروه ویروس‌شناسی ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان ، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان
8- کاردان علوم آزمایشگاهی ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان
9- کاردان علوم آزمایشگاهی ، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان
10- کارشناس مدیریت ، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان
زمینه و هدف : استان گلستان در شمال ایران یکی از مناطق پرخطر سرطان مری در جهان می‌باشد. مطالعات متناقضی در رابطه با ارتباط میزان سلنیم و بروز سرطان دستگاه گوارش فوقانی وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین میزان سلنیوم موجود در خاک و سرطان مری در استان گلستان انجام شد. روش بررسی : این مطالعه اکولوژیک در سال 1386 انجام و در طی آن استان گلستان براساس طول و عرض جغرافیایی به 135 بلوک تقسیم‌بندی شد. یک نمونه خاک از مرکز هر بلوک جمع‌آوری و سپس میزان سلنیوم در نمونه‌های خاک با روش جذب اتمی اندازه‌گیری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تی انجام گردید. سطح معنی‌داری کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد. یافته‌ها : میانگین و انحراف معیار میزان سلنیوم موجود در خاک استان گلستان 1.61+-3.7 میلی‌گرم بر کیلوگرم به دست آمد. ارتباط مستقیمی بین میزان سلنیوم خاک و میزان بروز استاندارد شده سنی (ASR)سرطان مری در استان گلستان دیده شد (P=0.03, Pearson correlation coefficient=0.19). میانگین میزان سلنیوم خاک در منطقه پرخطر سرطان مری (4.13 میلی‌گرم بر کیلوگرم) به‌طور معنی‌داری بیشتر از منطقه کم‌خطر (3.39 میلی‌گرم بر کیلوگرم) بود (P=0.01). نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که میزان سلنیوم در خاک منطقه استان گلستان بیش از حد مجاز بوده و ارتباط معنی‌دار مستقیم بین میزان سلنیوم خاک و بروز سرطان مری وجود دارد.
واژه‌های کلیدی: سرطان مری، سلنیوم، خاک، استان گلستان
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: گوارش

Semnani Sh (MD), Roshandel Gh (MD), Keshtkar AA (PhD), Zendehbad A (MD), Rahimzadeh H (MSc), Besharat S (MD), et al . Relationship between Soil Selenium level and esophageal cancer: An ecological study in Golestan province of Iran. J Gorgan Univ Med Sci 2010; 12 (3) :51-56

سمنانی شهریار، روشندل غلامرضا، کشتکار عباسعلی، زنده باد آزاده سادات، رحیم زاده هادی، بشارت سیما، و همکاران. و همکاران.. رابطه بین میزان سلنیوم خاک و سرطان مری : یک مطالعه اکولوژیک در استان گلستان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1389; 12 (3) :51-56