i10-index20572

سال ۱۴۰۳ مبارک

:: دوره 8، شماره 3 - ( پاييز 1385 ) ::
سرواپیدمیولوژی بیماری سلیاک در اهدا کنندگان خون استان گلستان
حمیدرضا جوشقانی 1، شهریار سمنانی ، سید علی میر رضایی ، نفیسه عبدالهی ، سیما بشارت ، ناصر بهنام پور ، غلامرضا دهباشی ، دکتر غلامرضا روشندل
زمینه و هدف: بیماری سلیاک یک بیماری گوارشی است. در این بیماری روده کوچک آسیب می بیند و در جذب عناصر مغذی اختلال ایجاد می شود. با توجه به احتمال ارتباط بین بروز سرطان مری و شیوع بیماری سلیاک، هدف این مطالعه بررسی سرواپیدمیولوژی سلیاک در یکی از نواحی با شیوع بالای سرطان مری بود.روش بررسی: این مطالعه توصیفی طی سال 1384 در مراجعه کنندگان به سه مرکز انتقال خون در شرق، غرب، و مرکز استان گلستان انجام پذیرفت . از 2547 نفر نمونه گیری به عمل آمد. کلیه نمونه ها توسط کیت آنتی بادی ضدترانس گلوتامیناز بافتی(tTG -IgA) به روش ELISA مورد آزمایش قرار گرفتند. بر اساس سطح طبیعی کیت مقادیر کمتر از 4U/ml منفی، بین 4 تا 10 U/ml مثبت ضعیف و بیش از 10 U/ml مثبت در نظر گرفته شدند. برای کلیه نمونه هایی که سطح tTG آنها بیش از 4U/ml شد. آزمایش اندومزیلیال آنتی بادی(EMA) به روش IFA انجام پذیرفت.یافته ها: آزمایشtTG 28 نفر (1.1درصد) مثبت بود که از این تعداد 18 نفر ( 0.7درصد) مثبت ضعیف و 10 نفر (0.4 درصد) مثبت بودند. آزمایش EMA در 8 نفر ( 0.3درصد) مثبت شد. در 70 درصد tTG آنها مثبت شده بود، آزمایش EMA نیز مثبت گردید. ارتباط معنی داری بین قومیت و مثبت شدن نتایج آزمایش tTG مشاهده نشد. از بین مواردی که آزمایش tTG آنها مثبت ضعیف بود، 15 نفر مذکر (83.3 درصد) و 3 نفر مونث ( 16.7درصد) بودند. همه افراد tTG مثبت مذکر بودند.نتیجه گیری: با توجه به بالا بودن میزان شیوع سرطان مری در این استان و ارتباط بیماری سلیاک با سرطان مری به نظر می رسد به بیماری سلیاک باید به طور جدی تری در این منطقه پرداخته شود.
واژه‌های کلیدی: اندومزیلیال آنتی بادیف، ترانس گلوتامیناز بافتی، سلیاک، سرطان مری

Joshaghani HR, Semnani Sh, Mirrezaee A, Abdolahi N, Besharat S, Behnampour N, et al . Seroepidemiology of celiac disease among blood donor in Golestan province . J Gorgan Univ Med Sci 2006; 8 (3) :44-47

جوشقانی حمیدرضا، سمنانی شهریار، میر رضایی سید علی، عبدالهی نفیسه، بشارت سیما، بهنام پور ناصر، و همکاران.. سرواپیدمیولوژی بیماری سلیاک در اهدا کنندگان خون استان گلستان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1385; 8 (3) :44-47

دوره 8، شماره 3 - ( پاييز 1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها