i10-index20774
:: دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1388 ) ::
رابطه شاخص‌های تغذیه‌ای و ابتلاء به سرطان کولورکتال در استان گلستان
عباسعلی کشتکار ، شهریار سمنانی ، غلامرضا روشندل 1، مریم ابومردانی ، نفیسه عبدالهی ، سیما بشارت ، عبدالوهاب مرادی ، خدابردی کلوی ، صبا بشارت ، هانیه سادات میرکریمی

زمینه و هدف : سرطان کولورکتال سومین بدخیمی شایع در دنیا محسوب می‌شود. امروزه ارتباط نزدیکی بین سرطان کولورکتال و بعضی عادات فردی نظیر شیوه زندگی و رفتارهای تغذیه‌ای مشخص شده است. این مطالعه به منظور تعیین رابطه شاخص‌های تغذیه‌ای و ابتلاء به سرطان کولورکتال در استان گلستان انجام شد.

روش بررسی : این مطالعه مورد - شاهدی روی 47 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال که بیماری‌ آنان در سال‌های 84-1383 تشخیص داده شده بود و 47 فرد سالم در استان گلستان در سال 1385 انجام شد. برای هر یک از افراد مورد مطالعه پرسشنامه‌ای حاوی اطلاعات دموگرافیک و تغذیه‌ای (FFQ) تکمیل شد. برای مقایسه نسبت‌ها از آزمون کای‌اسکوئر استفاده شد.

یافته‌ها : در هر یک از دو گروه 4/40درصد افراد زن و 6/59درصد مرد بودند. انحراف معیار و میانگین سن گروه مورد و شاهد به ترتیب 52.4±13.4 و 52.1±13.1 سال بود. میزان انرژی مصرفی تام بیشتر از 5/1837 کیلوکالری در روز با بروز سرطان کولورکتال ارتباط معنی‌داری داشت (OR=3.8 95% CI: 1.2-11.3) . میزان ابتلاء به سرطان کولورکتال در افرادی که روش پخت غذا در اغلب آنها سرخ کردن بود؛ بیش از سایر گروه‌ها دیده شد (OR=3 95% CI: 0.8-11.1). مصرف چربی در مقادیر بالاتر از 5/118 گرم در روز خطر ابتلاء به سرطان کولورکتال را 5/6 برابر نسبت به سایر الگوهای مصرف چربی افزایش داد (95% CI: 1.5-28.8). بین مصرف سبزیجات و ابتلاء به سرطان کولورکتال ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که افزایش انرژی مصرفی تام، چربی بالا و پخت به روش سرخ کردن، نقش موثری را در ابتلاء به سرطان کولورکتال در این منطقه دارد.

واژه‌های کلیدی: سرطان کولورکتال، شاخص‌های تغذیه‌ای، استان گلستان، چربی، انرژی مصرفی تام
متن کامل [PDF 228 kb] [English Abstract]   (19429 دریافت)

Abbas Ali Keshtkar (PhD), Shahryar Semnani (MD), Gholamreza Roshandel (MD), Maryam Aboomardani (PhD), Nafiseh Abdolahi (MD), Sima Besharat (MD), et al . Nutritional characteristics in patients with colorectal cancer in Golestan Province of Iran, A case-control study. J Gorgan Univ Med Sci 2009; 11 (2) :38-44

کشتکار عباسعلی، سمنانی شهریار، روشندل غلامرضا، ابومردانی مریم، عبدالهی نفیسه، بشارت سیما، و همکاران. و همکاران.. رابطه شاخص‌های تغذیه‌ای و ابتلاء به سرطان کولورکتال در استان گلستان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1388; 11 (2) :38-44