i10-index20774
:: دوره 10، شماره 3 - ( پاييز 1387 ) ::
مقایسه سطح سرمی لپتین و هورمون‌های تیروئیدی در زنان چاق و غیرچاق
سیدمهدی احمدی 1، محمدحسن افتخاری ، فرشاد امیرخیزی ، محمود سوید ، مینا جهری ، ساره کشاورزی
زمینه و هدف : در پاتوژنز چاقی عوامل بسیاری از جمله سطح لپتین سرم و هورمون‌های تیروئیدی نقش دارند. این مطالعه به منظور مقایسه سطح سرمی لپتین و هورمون‌های تیروئیدی در زنان چاق و غیرچاق در شهر شیراز طی سال 1385 انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه مورد - شاهدی، 35زن با نمایه توده بدن بیشتر یا مساوی Kg/m230 به عنوان گروه چاق (مورد) و 35 زن با نمایه توده بدن طبیعی کمتر از 25 به عنوان گروه غیرچاق (شاهد) انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک و اندازه‌های تن‌سنجی شامل قد، وزن، محیط دور کمر و دور باسن اندازه‌گیری و سپس نمایه توده بدنی (BMI) و نسبت محیط دور کمر به دور باسن (WHR) و درصد چربی تام بدن (%TBF) برای هر فرد تعیین گردید. نمونه‌های خون ناشتا از افراد مورد بررسی گرفته شد و سرم خون برای اندازه‌گیری غلظت سرمی هورمون‌های T3، T4وTSH و لپتین جدا گردید. یافته‌ها : میانگین غلظت سرمی لپتین در زنان چاق (9/7+-5/24 نانوگرم در دسی لیتر) بیشتر از زنان غیرچاق (7/4+-0/13 نانوگرم در دسی لیتر) بود (05/0P<). هرچند همبستگی مثبت معنی‌داری بین سطح سرمی لپتین با شاخص‌های تن‌سنجی وجود داشت، ولی این رابطه در مورد هورمون‌های تیروئیدی و TSH معنی‌دار نبود. همچنین در زمینه ارتباط مستقل بین هورمون‌های مورد بررسی، تنها بین غلظت سرمی لپتین با غلظت T3 سرم همبستگی مثبت معنی‌دار وجود داشت (05/0P<). نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که غلظت سرمی لپتین در زنان چاق به‌واسطه افزایش بافت چربی افزایش می‌یابد. برهم‌کنش متقابل بین هورمون‌های تیروئیدی به ویژه T3 و لپتین، می‌تواند یکی از علل افزایش سطح لپتین سرم در زنان چاق باشد.
واژه‌های کلیدی: چاقی، لپتین، هورمون‌های تیروئیدی، زنان

Seyyed Mahdi Ahmadi (MSc), Mohammad Hasan Eftekhari (PhD), Farshad Amirkhizi (MSc), Mahmood Soveid (MD), Mina Jahri (BSc), Sareh Keshavarzi (MSc). Comparison of serum leptin and thyroid hormones levels in obese and non-obese women. J Gorgan Univ Med Sci 2008; 10 (3) :32-37

احمدی سیدمهدی، افتخاری محمدحسن، امیرخیزی فرشاد، سوید محمود، جهری مینا، کشاورزی ساره. مقایسه سطح سرمی لپتین و هورمون‌های تیروئیدی در زنان چاق و غیرچاق. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1387; 10 (3) :32-37

دوره 10، شماره 3 - ( پاييز 1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها