[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: معرفي مجله :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 20، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) ::
جلد 20 شماره 2 صفحات 77-83 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین نمایه سیری ماست کم‌چرب در مقایسه با نان سفید
زینب غلامی1 ، سیدمرتضی صفوی* 2، پروانه صانعی3 ، آوات فیضی4 ، پیمان ادیبی5
1- کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ، safavimorteza@nutr.mui.ac.ir
3- دکتری علوم تغذیه، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- استاد، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، مرکز تحقیقات جامع نگر گوارش و گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفها
5- استاد، مرکز تحقیقات جامع نگر گوارش، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (942 مشاهده)

زمینه و هدف : چاقی یک مشکل عمده بهداشت عمومی در جهان محسوب می‌شود. شیوع و شدت چاقی در سال‌های اخیر افزایش یافته است. سیری به عنوان سرکوب دریافت بیشتر غذا پس از تمام شدن خوردن تعریف شده است. نمایه سیری (Satiety Index: SI) یک ابزار برای اندازه‌گیری توانایی غذاها برای ارضای گرسنگی و منعکس کننده مقدار کل پری ایجاد شده توسط مقداری از غذاهای آزمودنی به مدت بیش از دو ساعت (سیری کوتاه مدت) است. این مطالعه به منظور تعیین نمایه سیری ماست کم‌چرب در مقایسه با نان سفید در بزرگسالان سالم با نمایه توده بدنی طبیعی انجام گردید.

روش بررسی : این مطالعه شبه‌تجربی روی 30 فرد سالم با نمایه توده بدنی طبیعی در محدوده سنی 18 تا 53 سال طی دو روز متوالی انجام شد. در روز اول هر فرد 90 گرم نان سفید و در روز دوم 526 گرم ماست کم‌چرب (1.5%) در مدت 15 دقیقه مصرف نمود.

مقدار سیرکنندگی نان سفید و ماست کم‌چرب بر اساس مقیاس VAS و LIKERT سنجیده شد. آلفای کرونباخ برای سیر کنندگی نان سفید 0.89 و برای ماست کم‌چرب 0.947 محاسبه گردید.

یافته‌ها : نمایه سیری ماست کم‌چرب 1.46±136.66 درصد در مقایسه با نان سفید (با نمایه سیری 100) تعیین شد. میزان تغییرات سیرکنندگی ماست کم‌چرب و نان سفید 120 دقیقه بعد از مصرف آنها، به نسبت لحظه شروع براساس مقیاس VAS معنی‌دار نبود؛ ولی براساس مقیاس LIKERT میزان سیرکنندگی برای ماست کم‌چرب (تغییرات 0.43±1.60) افزایش معنی‌داری داشت (P<0.05).

نتیجه‌گیری : در جمعیت بزرگسال با وزن طبیعی نمایه سیری ماست کم‌چرب نسبت به نان سفید نشان‌دهنده سیرکنندگی بیشتر ماست کم‌چرب نسبت به نان سفید است.

واژه‌های کلیدی: سیری، نمایه سیری، ماست کم‌چرب، نان سفید
متن کامل [PDF 268 kb] [English Abstract]   (117 دریافت)    
نوع مطالعه: شبه تجربی | موضوع مقاله: تغذيه
* نشانی نویسنده مسئول: اصفهان، خیابان هزار جریب، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، صندوق پستی 8174673461، تلفن 36680048-031، نمابر ۳۶۶۸۷۸۹۸
فهرست منابع
1. Nyholm M, Gullberg B, Merlo J, Lundqvist-Persson C, Råstam L, Lindblad U. The validity of obesity based on self-reported weight and height: Implications for population studies. Obesity (Silver Spring). 2007 Jan; 15(1): 197-208. doi:10.1038/oby.2007.536
2. Biro FM, Wien M. Childhood obesity and adult morbidities. Am J Clin Nutr. 2010 May; 91(5): 1499S-505S. doi:10.3945/ajcn.2010.28701B
3. Livingstone MBE, Robson PJ, Welch RW, Burns AA, Burrows MS, McCormack C. Methodological issues in the assessment of satiety. Scandinavian Journal of Nutrition/Näringsforskning. 2000; 44(3): 98-103.
4. Holt SH, Miller JC, Petocz P, Farmakalidis E. A satiety index of common foods. Eur J Clin Nutr. 1995 Sep; 49(9): 675-90.
5. Jiménez-Cruz A, Manuel Loustaunau-López V, Bacardi-Gascón M. The use of low glycemic and high satiety index food dishes in Mexico: a low cost approach to prevent and control obesity and diabetes. Nutr Hosp. 2006 May-Jun; 21(3): 353-56.
6. Samra RA, Anderson GH. Insoluble cereal fiber reduces appetite and short-term food intake and glycemic response to food consumed 75 min later by healthy men. Am J Clin Nutr. 2007 Oct; 86(4): 972-79. doi:10.1093/ajcn/86.4.972
7. Anderson GH, Woodend D. Consumption of sugars and the regulation of short-term satiety and food intake. Am J Clin Nutr. 2003 Oct; 78(4): 843S-49S. doi:10.1093/ajcn/78.4.843S
8. Burton-Freeman B, Davis PA, Schneeman BO. Interaction of fat availability and sex on postprandial satiety and cholecystokinin after mixed-food meals. Am J Clin Nutr. 2004 Nov; 80(5): 1207-14. doi:10.1093/ajcn/80.5.1207
9. Maljaars J, Romeyn EA, Haddeman E, Peters HP, Masclee AA. Effect of fat saturation on satiety, hormone release, and food intake. The American journal of clinical nutrition. 2009; 89(4):1019-24. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.27335
10. Beydoun MA, Gary TL, Caballero BH, Lawrence RS, Cheskin LJ, Wang Y. Ethnic differences in dairy and related nutrient consumption among US adults and their association with obesity, central obesity, and the metabolic syndrome. Am J Clin Nutr. 2008 Jun; 87(6): 1914-25. doi:10.1093/ajcn/87.6.1914
11. Azadbakht L, Mirmiran P, Esmaillzadeh A, Azizi F. Dairy consumption is inversely associated with the prevalence of the metabolic syndrome in Tehranian adults. Am J Clin Nutr. 2005 Sep; 82(3): 523-30. doi:10.1093/ajcn.82.3.523
12. Newby PK, Muller D, Hallfrisch J, Andres R, Tucker KL. Food patterns measured by factor analysis and anthropometric changes in adults. Am J Clin Nutr. 2004 Aug; 80(2): 504-13. doi:10.1093/ajcn/80.2.504
13. Adolfsson O, Meydani SN, Russell RM. Yogurt and gut function. Am J Clin Nutr. 2004 Aug; 80(2): 245-56. doi:10.1093/ajcn/80.2.245
14. Dougkas A, Minihane AM, Givens DI, Reynolds CK, Yaqoob P. Differential effects of dairy snacks on appetite, but not overall energy intake. Br J Nutr. 2012 Dec; 108(12): 2274-85. doi:10.1017/S0007114512000323
15. Dove ER, Hodgson JM, Puddey IB, Beilin LJ, Lee YP, Mori TA. Skim milk compared with a fruit drink acutely reduces appetite and energy intake in overweight men and women. Am J Clin Nutr. 2009 Jul; 90(1): 70-75. doi:10.3945/ajcn.2008.27411
16. Chapelot D, Payen F. Comparison of the effects of a liquid yogurt and chocolate bars on satiety: a multidimensional approach. Br J Nutr. 2010 Mar; 103(5): 760-67. doi:10.1017/S000711450999225X
17. Harper A, James A, Flint A, Astrup A. Increased satiety after intake of a chocolate milk drink compared with a carbonated beverage, but no difference in subsequent ad libitum lunch intake. Br J Nutr. 2007 Mar; 97(3): 579-83. doi:10.1017/S0007114507339846
18. Ortinau LC, Culp JM, Hoertel HA, Douglas SM, Leidy HJ. The effects of increased dietary protein yogurt snack in the afternoon on appetite control and eating initiation in healthy women. Nutr J. 2013 Jun 6; 12: 71. doi:10.1186/1475-2891-12-71
19. de Graaf C, Blom WA, Smeets PA, Stafleu A, Hendriks HF. Biomarkers of satiation and satiety. Am J Clin Nutr. 2004 Jun; 79(6): 946-61. doi:10.1093/ajcn/79.6.946
20. Belza A, Ritz C, Sørensen MQ, Holst JJ, Rehfeld JF, Astrup A. Contribution of gastroenteropancreatic appetite hormones to protein-induced satiety. Am J Clin Nutr. 2013 May; 97(5): 980-89. doi:10.3945/ajcn.112.047563
21. Lejeune MP, Westerterp KR, Adam TC, Luscombe-Marsh ND, Westerterp-Plantenga MS. Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber. Am J Clin Nutr. 2006 Jan; 83(1): 89-94. doi:10.1093/ajcn/83.1.89
22. MacIntosh CG, Holt SH, Brand-Miller JC. The degree of fat saturation does not alter glycemic, insulinemic or satiety responses to a starchy staple in healthy men. J Nutr. 2003 Aug; 133(8): 2577-80. doi:10.1093/jn/133.8.2577
23. Snoek HM, Huntjens L, van Gemert LJ, de Graaf C, Weenen H. Sensory-specific satiety in obese and normal-weight women. Am J Clin Nutr. 2004; 80(4): 823-31. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.4.823
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gholami Z, Safavi S M, Saneei P, Feizi A, Adibi P. Comparision of satiety index in low-fat yogurt and bread regiments in healthy adults . J Gorgan Univ Med Sci. 2018; 20 (2) :77-83
URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-3374-fa.html

غلامی زینب، صفوی سیدمرتضی، صانعی پروانه، فیضی آوات، ادیبی پیمان. تعیین نمایه سیری ماست کم‌چرب در مقایسه با نان سفید. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1397; 20 (2) :77-83

URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-3374-fa.html



دوره 20، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان Journal of Gorgan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3755