i10-index20773
:: دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1394 ) ::
کلونینگ و بیان پروتئین پاراتیروئید به صورت محلول در باکتری اشریشیاکلی
محمدحسین آقاجانی 1، عباس تهذیبی2 ، مجید شهبازی3
1- دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی، دانشکده فن آوری‌های نوین، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران ، shahbazim@goums.ac.ir
2- استادیار، سازمان غذا و دارو، تهران، ایران
3- دانشیار، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
زمینه و هدف : ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ﭘﺎراﺗﯿﺮوﺋﯿﺪ در ﻫﻤﻮﺳﺘﺎزی ﮐﻠﺴﯿﻢ ﺑﺪن ﻧﻘﺶ اﺳﺎﺳﯽ دارد. ﺑﺎ اﻓﺰایﺶ ﺳﻦ و ﺳﺎیﺮ ﻋﻮاﻣﻞ، ایﻦ ﻫﻮرﻣـﻮن ﻗـﺎدر ﺑـﻪ اﻧﺠﺎم ﻧﻘﺶ ﺧﻮد در ﺑﺪن ﻧﯿﺴﺖ؛ ﺑﻪ ﻃﻮری ﮐﻪ ﻓﺮد دﭼﺎر ﭘﻮﮐﯽ اﺳﺘﺨﻮان ﻣﯽشود. استفاده از پروتئین نوترکیب پاراتیروئید، مانع پیشرفت بیماری شده و به بهبودی آن کمک می‌کند. این مطالعه به منظور طراحی و ساخت سازه ژنی و انجام فرایند کلونینگ و ساب‌کلونینگ پروتئین پاراتیروئید به صورت محلول در باکتری اشریشیاکلی انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی با طراحی و اپتیمایز کردن سکوانس ژن هورمون پاراتیروئید برای بیان پروتئین نوترکیب به‌صورت محلول انجام شد. بعد از ترانسفورم کردن سازه ژنی داخل باکتری و کشت باکتری اشریشیاکلی، استخراج پلاسمید انجام شد. قطعه کدکننده پروتئین موردنظر به روش هضم آنزیمی جدا و در ادامه به وکتور بیانی منتقل گردید. سپس عمل القا صورت گرفت و پروتئین مورد نظر در باکتری بیان شد. یافته‌ها : بعد از برش آنزیمی، قطعه کدکننده پروتئین پاراتیروئید به درستی در محل موردنظر قرار گرفت. فرایند مذکور به روش واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز (PCR) تائید گردید. بعد انجام عمل ترانسفورم، فرایند القا صورت گرفت که در نهایت پروتئین پاراتیروئید به‌صورت محلول در باکتری بیان شد. نتیجه‌گیری : بیان پروتئین در باکتری به دلیل رشد سریع آن و نیاز به محیط کشت ارزان مقرون به‌صرفه است. بیان پروتئین به‌صورت محلول باعث کوتاه شدن فرایند پایین دستی تولید پروتئین نوترکیب گردید.
واژه‌های کلیدی: پروتئین نوترکیب پاراتیروئید، وکتور بیانی، هضم آنزیمی، PCR
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی پزشکی

Aghajani MH, Tahzibi A, Shahbazi M. Cloning and expression soluble recombinant parathyroid hormone in E. coli. J Gorgan Univ Med Sci 2015; 17 (4) :112-118

آقاجانی محمدحسین، تهذیبی عباس، شهبازی مجید. کلونینگ و بیان پروتئین پاراتیروئید به صورت محلول در باکتری اشریشیاکلی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1394; 17 (4) :112-118