i10-index20774
:: دوره 7، شماره 2 - ( پاييز و زمستان 1384 ) ::
مهرداد روغنی 1، توراندخت بلوچ نژاد مجرد ، فرشاد روغنی دهکردی
زمینه و هدف: فراسیون سفید گیاهی است که دارای ترکیبات حفاظت کننده و آنتی اکسیدانت نظیر فلاونوئیدها می باشد و شواهدی مبنی بر اثرات هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک در صورت تجویز به صورت مکمل دارد. این مطالعه به منظور تحقیق اثر هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک تجویز خوراکی این گیاه در مدل تجربی دیابت قندی در موش های صحرایی نر مورد بررسی قرر گرفت.روش بررسی: موش های صحرایی نر به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با فراسیون، دیابتی، و دیابتی تحت درمان با فراسیون تقسیم بندی شدند. برای دیابتی شدن از داروی استرپتوزتوسین به میزان 60mg/kg به طور داخل صفاتی استفاده گردید. دو گروه تحت تیمار با فراسیون پودر این گیاه مخلوط شده با غذای استاندارد موش (6.25 درصد) را به مدت دو ماه دریافت نمودند.یافته ها: میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی افزایش معنی داری را در هفته هشتم در مقایسه با هفته قبل از آزمایش نشان داد (P<0.05)، در حالی که میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی تحت درمان با فراسیون کاهش معنی داری را در مقایسه با گروه دیابتی نشان نداد. آنالیز داده های تری گلیسیرید و کلسترول نشان داد که سطح تری گلیسیرید در گروه دیابتی افزایش معنی داری را در هفته هشتم نسبت به هفته قبل بررسی (P<0.05) نشان می دهد و سطح تری گلیسیرید در هفته هشتم در گروه دیابتی تحت درمان با فراسیون در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنی دار پایین تر بود (P<0.05). به علاوه یک کاهش معنی دار در سطح کلسترول سرم در گروه دیابتی تحت درمان با فراسیون در هفته هشتم در مقایسه با گروه دیابتی مشاهده شد (P<0.05).نتیجه گیری: تجویز خوراکی بخش هوایی فراسیون در مدل تجربی دیابت قندی فقط موجب کاهش معنی دار سطح تری گلیسیرید و کلسترول سرم می گردد.
واژه‌های کلیدی: فراسیون سفید، هیپوگلیسمیک، هیپولیپیدمیک، دیابت قندی، استروپتوزوتوسین، موش صحرایی

M.Roghani (PhD), T.Baluchnejad-Mojarad (PhD), F.Roghani-Dehkordi (MD). Hypoglycemic and hypolipidemic effect of chronic oral administration of aerial part of Marrubium vulgare in diabetic Rats. J Gorgan Univ Med Sci 2005; 7 (2) :1-5

روغنی مهرداد، بلوچ نژاد مجرد توراندخت، روغنی دهکردی فرشاد. اثر هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک تجویز خوراکی و دراز مدت بخش هوایی فراسیون سفید (Marrubium vulgare) در موش صحرایی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1384; 7 (2) :1-5

دوره 7، شماره 2 - ( پاييز و زمستان 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها