i10-index20673
انواع هاپلوتیپ‌های همراه هموگلوبینD پنجاب در مجموعه ژنی بتاگلوبین در ساری
حسین جلالی1 ، محمدرضا مهدوی2 ، مهرنوش کوثریان3 ، حسین کرمی4 ، پیام روشن 5، فاطمه مداحیان6
1- دانشجوی دکتری پژوهشی تالاسمی، مرکز تحقیقات تالاسمی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
2- استادیار، گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
3- استاد، گروه بیماری‌های کودکان، مرکز تحقیقات تالاسمی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
4- دانشیار، فوق تخصص خون و سرطان مرکز تحقیقات تالاسمی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
5- کارشناس ارشد ایمنی‌شناسی، گروه پژوهشی سینای مهر ساری ، payam.roshan@gmail.com
6- کارشناس ارشد ژنتیک، گروه پژوهشی سینای مهر ساری
زمینه و هدف : هموگلوبین D پنجاب یکی از انواع هموگلوبینوپاتی‌ها است که در آن جهش در موقعیت 121 بر روی زنجیره بتا رخ داده است. این اختلال هموگلوبینی در هندوستان، پاکستان و ایران شایع است. اغلب افراد هتروزیگوت مبتلا به این بیماری بدون علامت بالینی خاصی هستند. در حالی که در حالت هتروزیگوت مرکب با هموگلوبین S افراد مبتلا بیماری کم‌خونی داسی شکل را بروز می‌دهند. این مطالعه به منظور شناسایی انواع هاپلوتیپ‌های همراه هموگلوبینD در مجموعه ژنی بتاگلوبین در ساری انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی 18 نفر از خانواده‌های افرادی با هموگلوبینD پنجاب انجام شد. DNA ژنومی از تمامی افراد با استفاده از روش استاندارد فنل- کلروفرم استخراج گردید. سپس نوع هاپلوتیپ همراه هموگلوبینD پنجاب با استفاده از روش PCR-RFLP و آنالیز پیوستگی در خانواده مشخص شد. یافته‌ها : در 17 خانواده آلل هموگلوبینD با هاپلوتیپ [+ + - - - - +] پیوستگی داشت. تنها در یک خانواده آلل دارای هموگلوبینD به همراه هاپلوتیپ [+ + + - + + -] مشاهده شد. نتیجه‌گیری : بخش عمده واریانت هموگلوبین D پنجاب در ساری دارای منشاء یگانه است. احتمالاً هاپلوتیپ نادر مشاهده شده یا منشاء ژنتیکی متفاوتی داشته و یا در اثر مکانیسم‌هایی از قبیل نوترکیبی ژنی به وجود آمده است.
واژه‌های کلیدی: هموگلوبین D پنجاب، هاپلوتیپ، PCR-RFLP، ساری
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: ژنتیک

Jalali H, Mahdavi MR, Kosaryan M, Karami H, Roshan P, Maddahian F. Beta globin gene haplotypes associated with hemoglobin D-Punjab in northern Iran. J Gorgan Univ Med Sci 2015; 17 (1) :108-113

جلالی حسین، مهدوی محمدرضا، کوثریان مهرنوش، کرمی حسین، روشن پیام، مداحیان فاطمه. انواع هاپلوتیپ‌های همراه هموگلوبینD پنجاب در مجموعه ژنی بتاگلوبین در ساری. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1394; 17 (1) :108-113