i10-index20673

سال ۱۴۰۳ مبارک

وحید تأدیبی 1، ناصر بهپور2 ، مهرعلی رحیمی3 ، صیاد رشیدی4 ، محمداحسان دلبری4 ، پیمان یوسفی‌پور4 ، زهرا بیات4
1- دانشیار فیزیولوژی ورزشی، گروه علوم زیستی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه رازی، کرمانشاه ، vahidtadibi@razi.ac.ir
2- استادیار فیزیولوژی ورزشی، گروه علوم زیستی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
3- فوق تخصص غدد، دانشیار غدد درون‌ریز و متابولیسم، گروه بیماری‌های داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
4- کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
زمینه و هدف : هورمون لپتین نقش مهمی در چاقی و دیابت نوع 2 دارد. این مطالعه به منظور مقایسه اثر هشت هفته تمرین هوازی و ترکیبی (تمرین هوازی و مقاومتی) بر سطوح هورمون لپتین و گلوکز سرم مردان مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. روش بررسی : این کارآزمایی بالینی روی 24 مرد مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مرکز دیابت بیمارستان طالقانی کرمانشاه در سال 1391 انجام شد. بیماران به‌طور تصادفی در سه گروه هشت نفری کنترل، تمرین هوازی و تمرین ترکیبی (تمرین هوازی و مقاومتی) قرار گرفتند. تمرینات در هشت هفته شامل سه جلسه در هفته به مدت یک ساعت انجام گردید. گروه کنترل هیچگونه فعالیت ورزشی نداشت. سطح لپتین و گلوکز ناشتا سرم 48 ساعت پیش از آغاز مداخله و 48 ساعت پس از پایان مداخله در حالت ناشتا به عنوان مقادیر پیش آزمون و پس آزمون اندازه‌گیری شد. یافته‌ها : در پیش‌آزمون تفاوت آماری معنی‌داری در سطح هورمون لپتین و گلوکز ناشتا سرم بین سه گروه مشاهده نشد. پس از مداخله در گروه تمرین هوازی گلوکز ناشتا سرم و در گروه تمرین ترکیبی سطح لپتین و گلوکز ناشتا سرم کاهش آماری معنی‌داری در مقایسه با گروه کنترل نشان داد (P<0.05). نتیجه‌گیری : تمرین هوازی و ترکیبی با کاهش در گلوگز سرم برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 پیشنهاد می‌شوند؛ اما تمرین ترکیبی با توجه به کاهش در سطح لپتین، برای این دسته از بیماران سودمندتر است.
واژه‌های کلیدی: دیابت نوع 2، تمرین هوازی، تمرین ترکیبی، گلوکز، لپتین
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزشی

Tadibi V, Behpour N, Rahimi MA, Rashidi S, Delbari ME, Usefipour P et al . Comparison of the effect of 8 weeks of aerobic and combined training on serum levels of leptin and glucose in type 2 diabetic men. J Gorgan Univ Med Sci 2015; 17 (1) :6-13

تأدیبی وحید، بهپور ناصر، رحیمی مهرعلی، رشیدی صیاد، دلبری محمداحسان، یوسفی‌پور پیمان و همکاران.. مقایسه اثر هشت هفته تمرین هوازی با تمرین ترکیبی بر سطح لپتین و گلوکز سرم مردان مبتلا به دیابت نوع 2. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1394; 17 (1) :6-13