i10-index20572

سال ۱۴۰۳ مبارک

:: دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) ::
فرهنگ بابامحمودی1 ، محمدرضا مهدوی2 ، بیتا طالبی3 ، حسین جلالی4 ، پیام روشن5 ، مهراد مهدوی 6
1- دانشیار، گروه بیماری‌های عفونی، مرکز تحقیقات مقاومت‌های میکروبی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
2- استادیار، گروه علوم آزمایشگاهی، مرکز تحقیقات تالاسمی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
3- کارشناس ارشد زیست‌شناسی سلولی و مولکولی ، گروه پژوهشی سینا مهر، ساری
4- کارشناس آزمایشگاه، مرکز تحقیقات تالاسمی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
5- کارشناس ارشد ایمنی‌شناسی، گروه پژوهشی سینا مهر، ساری
6- دکتری دامپزشکی، گروه پژوهشی سینا مهر، ساری ، mahdavi899@gmail.com
زمینه و هدف : پیدایش مقاومت دارویی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، به‌خصوص سویه‌های مقاوم به چند دارو، درمان و کنترل شیوع بیماری سل را با مشکل مواجه کرده است. این مطالعه به منظور شناسایی جهش‌های شایع منجر به مقاومت دارویی ایزوله‌های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس با استفاده از روش Line Probe Assay در استان مازندران انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی نمونه‌های خلط مثبت 54 مسلول ریوی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی استان مازندران انجام شد. نمونه خلط بیماران روی محیط لوین اشتاین – جانسون کشت داده شد. نمونه‌ها از نظر وجود ژن‌های مقاوم و حساس به داروهای خط اول و دوم درمان بیماری سل (ایزونیازید، ریفامپین، استرپتومایسین، آمیکاسین / کانامایسین و کینولون) با روش LPA ارزیابی شدند. یافته‌ها : از 54 نمونه خلط، 3 نمونه مقاوم به کینولون (5.5%)، 3 نمونه مقاوم به کانامایسین / آمیکاسین (5.5%) و 4 نمونه مقاوم به استرپتومایسین (7.4%) بودند. در 2 نمونه (3.7%) جهش در کدون katG مشاهده شد که مربوط به مقاومت به ایزونیازید بود. 3 مورد (5.5%) مقاومت به ریفامپین با جهش ژنی rpoB 516 مشاهده شد. در مجموع 4 نمونه (7.4%) به دو دارو مقاوم بودند. به‌طوری که 3 نمونه به دو داروی استرپتومایسین و کینولون و یک نمونه به دو داروی ریفامپین و کانامایسین مقاوم بودند. نتیجه‌گیری : 7.4% از نمونه‌ها به دو داروی درمان کننده بیماری سل مقاوم بودند. همچنین روش Line Probe Assay در شناسایی مقاومت به چندین داروی ضدسل، روشی سریع و مناسب ارزیابی شد.
واژه‌های کلیدی: سل، مقاومت دارویی، Line Probe Assay
متن کامل [PDF 385 kb] [English Abstract]   (19225 دریافت)
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: میکروب شناسی

Babamahmoodi F, Mahdavi MR, Talebi B, Jalali H, Roshan P, Mahdavi M. Detection of common mutations causing drug resistance to mycobacterium tuberculosis strains among patients with tuberculosis using line probe assay method. J Gorgan Univ Med Sci 2014; 16 (4) :99-105