i10-index20673

سال ۱۴۰۳ مبارک

:: دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) ::
اثر عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون بر اضطراب موش صحرایی نر
مریم نیک سخن 1، نسرین حیدریه2 ، مریم نجفی فرد3 ، معصومه نجفی فرد3
1- دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی جانوری، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم ، maryamniksokhan@yahoo.com
2- استادیار، گروه فیزیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاداسلامی، واحد قم
3- دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی جانوری، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم
زمینه و هدف : اضطراب شایع‌ترین اختلالات روحی روانی است که موجب اختلال در زندگی روزانه و رنج انسان می‌گردد. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون (Pimpinella anisum) بر اضطراب موش صحرایی نر انجام گردید. روش بررسی : در این مطالعه تجربی 42 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 6 گروه 7 تایی شامل کنترل منفی (بدون تزریق)، کنترل مثبت (دریافت کننده سالین) و آزمایش (دریافت کننده دوزهای mg/kg/bw 100، 200، 250 و 300 عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون) تقسیم شدند. تزریقات یک‌بار و به صورت داخل صفاقی انجام گردید. 30 دقیقه بعد از تزریق با استفاده از مازبه‌علاوه‌ای مرتفع و به مدت 5 دقیقه شاخص‌های ارزیابی اضطراب شامل مدت زمان حضور و تعداد ورود به بازوی باز مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته‌ها : عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون با دوزهای mg/kg/bw 250 و 300 به‌طور معنی‌داری سبب افزایش مدت زمان حضور در بازوی باز و کاهش مدت زمان حضور در بازوی بسته در ماز به‌علاوه‌ای مرتفع در مقایسه با گروه کنترل گردید (P<0.05). همچنین عصاره با دوز mg/kg/bw 300 سبب افزایش تعداد ورود به بازوی باز و کاهش تعداد ورود به بازوی بسته در ماز به‌علاوه‌ای مرتفع در مقایسه با گروه کنترل گردید (P<0.05). هیچیک از دوزهای عصاره اثر معنی‌داری بر میزان فعالیت‌های حرکتی نداشت. نتیجه‌گیری : عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون با مقادیر mg/kg/bw 250 و300 اضطراب را در موش‌های صحرایی کاهش می‌دهد.
واژه‌های کلیدی: اضطراب، گیاه انیسون، ماز به‌علاوه‌ای مرتفع، موش صحرایی
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: فیزیولوژی - فارماکولوژی

Niksokhan M, Hedarieh N, Najafifard Maryam, Najafifard Masoomeh. Effect of hydro-alcholic extract of Pimpinella anisum seed on anxiety in male rat. J Gorgan Univ Med Sci 2014; 16 (4) :28-33

نیک سخن مریم، حیدریه نسرین، نجفی فرد مریم، نجفی فرد معصومه. اثر عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون بر اضطراب موش صحرایی نر. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1393; 16 (4) :28-33