i10-index20774
:: دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1392 ) ::
حسین نوروزی 1، علی کاظمی2 ، مسعود تشفام3 ، شهرام تیموریان4 ، پروانه عدیمی5 ، محسن بشاشتی6
1- استادیار گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران (ایران) ، nowrozi_h@tums.ac.ir
2- استادیار گروه پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین - پیشوا
3- استادیار گروه فیزیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم وتحقیقات تهران
4- استادیار گروه ژنتیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران (ایران)
5- استادیار گروه قارچ شناسی، دانشکده پزشکی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
6- مربی گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف : اشعه اولتراویوله (UV) به عنوان یک ضدعفونی کننده قوی مطرح است. عفونت ناشی از گونه‌های مختلف مقاوم قارچی در بیماران منجر به برگشت بیماری با شدت بیشتر می‌شود. این مطالعه به منظور ارزیابی تست حساسیت دارویی سویه‌های مختلف قارچ کاندیدا قبل و بعد از تابش اشعه اولتراویوله نسبت به داروهای ایتراکونازول، فلوکونازول و آمفوتریسین B انجام شد. روش بررسی : این مطالعه آزمایشگاهی روی 12 سوش قارچ کاندیدا جدا شده از بیمار طبق روش (NCCLS M27-A) انجام شد. نمونه‌ها با سالین استریل به صورت سوسپانسیون درآمدند و جذب نوری با اسپکتروفوتومتر در طول موج 530 نانومتر خوانده شد. رقت‌های سریالی 16-0.0313 میکروگرم بر میلی‌لیتر برای ایتراکونازول و آمفوتریسین B و 128-0.0313 میکروگرم بر میلی‌لیتر برای فلوکونازول تهیه گردید و حداقل میزان مهارکنندگی (MIC) بعد از 48 ساعت انکوباسیون در دمای 35 درجه سانتی‌گراد تعیین شد. اشعه UV به مدت 1 ، 2 ، 5 ، 10 ، 60 ، 90 ، 120 ثانیه در فاصله یک متری به قارچ‌ها تابانده شد و MIC تعیین گردید. یافته‌ها : بیشترین MIC قبل از تابش UV در استفاده از فلوکونازول با میزان بیش از 128µg/ml مشاهده شد. بعد از تابش UV میزان MIC برای سه داروی مورد مطالعه کاهش یافت؛ به طوری که بعد از 10 ثانیه MIC برای داروهای ایتراکونازول و آمفوتریسین B بیش از 0.0313 µg/ml تعیین شد. MIC فلوکونازول بعد از 60 ثانیه تابش اشعه اولتراویوله بیش از 0.0313 µg/ml بود. با مقایسه MIC قبل و بعد از تابش اشعه اولتراویوله، داروهای مختلف سبب کاهش آماری معنی‌داری نسبت به قبل از تابش UV گردید (P<0.05). نتیجه‌گیری : اشعه UV باعث کاهش MIC سویه‌های قارچی کاندیدا نسبت به داروهای ایتراکونازول، فلوکونازول و آمفوتریسین B می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: قارچ، کاندیدا، اشعه اولتراویوله، ایتراکونازول، فلوکونازول، آمفوتریسین B، مقاومت دارویی
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: قارچ‌شناسی

Nowrozi H, Kazemi A, Teshfam M, Temorian Sh, Adimi P, Bashashati M. Efficacy of ultraviolet radiation on drug susceptibility of Candida Spp. to itraconazole, fluconazole and amphotericin B. J Gorgan Univ Med Sci 2013; 15 (4) :53-58

نوروزی حسین، کاظمی علی، تشفام مسعود، تیموریان شهرام، عدیمی پروانه، بشاشتی محسن. حساسیت سویه‌های مختلف قارچ کاندیدا قبل و بعد از تابش اشعه اولتراویوله نسبت به ایتراکونازول، فلوکونازول و آمفوتریسین B. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1392; 15 (4) :53-58