i10-index20673
:: دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1392 ) ::
تعیین زاویه دندان عقل نهفته در فک تحتانی
حسین خسروی1 ، محمدحسین تازیکی 2، رسول محمدی3
1- استادیار گروه جراحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
2- دانشیار گروه جراحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، hoseinta@yahoo.com
3- کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، مربی دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
زمینه و هدف : دندان عقل نهفته به‌ویژه مولار سوم در اکثر شاخه‌های علم پزشکی دارای اهمیت است. زاویه قرارگیری دندان مولار از اهمیت بالایی در چگونگی درمان و عوارض آن دارد. این مطالعه به منظور تعیین زاویه دندان عقل نهفته در فک تحتانی انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی 429 بیمار (269 مرد و 160 زن) انتخابی برای جراحی دندان عقل نهفته در استخوان فک تحتانی مراجعه کننده به کلینیک جراحی فک و صورت دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال‌های 90-1389 انجام شد. قبل از عمل تشخیص توسط معاینه فیزیکی و رادیوگرافی OPG صورت گرفت. مشخصات بیماران شامل سن، جنس، قومیت، زاویه نهفتگی دندان نهفته، اقدامات تشخیصی و درمانی ثبت گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-16 و آزمون‌های t-test و Chi-Square تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : در مجموع 480 دندان عقل نهفته مطالعه شد. میانگین سن بیماران 6.21±26.06 سال بود. فراوانی نهفتگی مولر سوم در مردان (62.7%) شایع‌تر از زنان (38.30%) بود. دندان عقل نهفته فک تحتانی در 189 فرد (44.1%) سمت چپ، در 200 فرد (46.6%) سمت راست و در 40 فرد (9.3%) به صورت دوطرفه بود. در بررسی زاویه نهفتگی مزیوانگولار (41.7%) و نوع دیستوانگولار (3.5%) به ترتیب بالاترین و کمترین میزان شیوع را به خود اختصاص دادند. در نوع دوطرفه نیز نوع مزیوانگولار-مزیوانگولار (48.8%) شایع‌ترین نوع بود. همچنین در تمامی قومیت‌ها نوع مزیوانگولار شایع‌ترین نوع بود. شایع‌ترین زاویه قرارگیری دندان عقل نهفته در هر دو جنس از نوع مزیوانگولار بود. نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که شایع‌ترین زاویه قرارگیری دندان عقل نهفته در فک تحتانی از نوع مزیوانگولار است.
واژه‌های کلیدی: دندان عقل، نهفته، زاویه قرارگیری، فک تحتانی، مزیوانگولار
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: دندانپزشکی

Khosravi H, Taziki MH, Mohammadi R. Determination of the angle of impacted mandibular third molar. J Gorgan Univ Med Sci 2013; 15 (2) :77-81

خسروی حسین، تازیکی محمدحسین، محمدی رسول. تعیین زاویه دندان عقل نهفته در فک تحتانی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1392; 15 (2) :77-81