i10-index20773
:: دوره 2، شماره 2 - ( پاييز و زمستان 1379 ) ::
محمد علی رمضانی 1، عارف صالحی ، احمد علی شیرافکن ، حمیدرضا بذرافشان ، حسن آهنگر ، محمدعلی وکیلی
دیابت به عنوان یکی از بیماریهای شایع و از عوامل خطرناک و مهم در ایجاد بیماری شرائین کرونر و از جمله علل مرگ و میر و ناتوانی در بیشتر کشورهای جهان است. دیابت علاوه بر تسریع پدیده تصلب شرائین (آترواسکلروز) و دخالت در افزایش اثرات سایر عوامل خطرساز CAD، از طریق ایجاد کاردیومیوپائی نیز باعث افزایش بیماری زایی و مرگ و میر می شود. هدف این مطالعه، بررسی رابطه سطح هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) و مدت بیماری با میزان اختلال سیستولیک و دیاستولیک بطن چپ در بیماران دیابتی نوع 2 بوده است. در این بررسی کارکرد مقدار کسر جهشی بطن چپ (EF)، یا داپلرکوکاردیوگرافی رنگی هم زمان با تعیین (HbA1C) مورد ارزیابی قرار گرفت.29.5 درصد از بیماران دارای اختلال عملکرد سیستولیک و 70.5 درصد آنان واجد عملکرد طبیعی بودند. میانگین HbA1C در گروه اول 10.25 درصد، و در گروه دوم که اختلال سیستولیک بطن چپ نداشتند 9.07 درصد بود (P?0.001) از نظر اختلال دیاستولیک، 51.5 درصد عملکرد طبیعی، 3 درصد، اختلال خفیف دیاستولیک و 45.5 درصد اختلال شدید دیاستول داشتند HbA1C در گروهی که اختلال دیاستول نداشتند 9.51 و در گروهی که اختلال شدید دیاستولیک داشتند، 10.31 بوده است (p?0.001) . بررسی نشان داد که بین عملکرد سیستولیک میوکارد با نحوه کنترل دیابت و با میزان (HbA11C) همبستگی خطی و معکوس وجود دارد و فرض مستقل بودن آنها رد می شود یعنی هرچه کنترل دیابت ضعیف تر باشد میزان EF (کسر جهشی بطن چپ) کاهش می یابد. از طرفی بین عملکرد دیاستولیک بطن چپ که توسط اکوکاردیوگرافی مشخص شده با میزان کنترل قند خون بیماران دیابتی نوع 2 نسبت عکس وجود دارد. بعلاوه بین طول مدت دیابت و اختلال عملکرد سیستولیک و دیاستولیک رابطه معنی داری وجود دارد. این مطالعه نشان داد که دیابت علاوه بر این که به عنوان عوامل خطرساز مهم ایجاد بیماری کرونری (CAD) و انفارکتوس و همچنین عوارض مربوط به آن به شمار می رود، در ایجاد کاردیومیوپاتی و نهایتاً نارسایی قلب غیر وابسته به CAD و افزایش فشار خون نقش دارد.
واژه‌های کلیدی: دیابت شیرین، بیماری شرائین کرونر، هموگلوبین گلیکوزیله، کسر جهشی، اختلال سیستولیک و دیاستولیک، اکوکاردیوگرافی
متن کامل [PDF 1401 kb]   (18614 دریافت)

M.Ramezani (M.D), A.Salehei (M.D), A. Shirafkan (M.D), H.R.Bazrafshan (M.D), H.Ahangar (M.D), M.A.Vakili (M.Sc). Evaluation of myocardial function by echocardiography in diabetic patients referred to 5th Azar Hospital in Gorgan . J Gorgan Univ Med Sci 2000; 2 (2) :34-42

رمضانی محمد علی، صالحی عارف، شیرافکن احمد علی، بذرافشان حمیدرضا، آهنگر حسن، وکیلی محمدعلی. عملکرد میوکارد بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت مرکز آموزشی - درمانی 5 آذر گرگان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1379; 2 (2) :34-42