i10-index20773
:: دوره 14، شماره 3 - ( پاییز 1391 ) ::
رضاعلی محسنی 1، هما پاکزاد2
1- استادیار گروه علوم انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان ، mohseninet@yahoo.com
2- کارشناس ارشد علوم اجتماعی گرایش جمعیت‌شناسی ، شبکه بهداشت و درمان شهرستان گتوند ، دانشکده علوم پزشکی دزفول
زمینه و هدف : مرگ و میر کودکان به عنوان نمادی از توسعه بوده و در تعیین رشد جمعیت نقش مهمی دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر عوامل اقتصادی، اجتماعی و جمعیت‌شناختی بر مرگ و میر کودکان زیر پنج سال شهرستان گتوند در استان خوزستان انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی 372 زن در محدوده سنی 48-20 سال دارای حداقل یک کودک زیر 5 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی شهرستان گتوند در استان خوزستان به صورت تصادفی در سال 1389 انجام شد. برای افراد پرسشنامه محقق‌ساخته شامل متغیرهای مرگ و میر کودکان، جمعیت شناختی، اقتصادی و اجتماعی تکمیل گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-17 ، آزمون‌های ANOVA ، Chi-Square و Pearson’s correlation coefficient تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : با افزایش تعداد مراقبت‌های بهداشتی مادر در دوران بارداری و افزایش مرتبه شغلی پدر و مادر، میزان مرگ ومیر کودکان به صورت معنی‌داری کاهش یافت (P<0.05). سن کمتر از 18 و بیشتر از 35 سال مادر در هنگام بارداری با افزایش مرگ و میر کودکان ارتباط آماری معنی‌داری داشت (P<0.05). ترجیح جنسی به داشتن فرزند پسر نیز یکی دیگر از عوامل موثر بر مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال تعیین شد (P<0.05). نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که وضعیت شغلی بهتر والدین و افزایش دفعات دریافت مراقبت‌های مادر در زمان بارداری سبب کاهش مرگ و میر کودکان زیر پنج سال شده و سن کمتر از 18 سال و بیشتر از 35 سال مادر در هنگام بارداری و ترجیح جنسی فرزند پسر سبب افزایش مرگ و میر کودکان زیر پنج سال می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: مرگ و میر، کودکان، مراقبت بهداشتی، جنس، سن مادر
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: نظام سلامت

Mohseni RA, Pakzad H. Effect of sociol-economical conditions on mortality rate of under 5 years children, Khuzestan- Iran (2009). J Gorgan Univ Med Sci 2012; 14 (3) :121-128

محسنی رضاعلی، پاکزاد هما. اثر عوامل اجتماعی، اقتصادی و جمعیت‌شناختی بر مرگ و میر کودکان زیر پنج سال شهرستان گتوند - خوزستان (1389). مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1391; 14 (3) :121-128