i10-index20774
مقایسه اثر کپسول خوراکی زنجبیل و بابونه بر تهوع و استفراغ دوران بارداری
مریم مدرس1 ، صبا بشارت 2، فاطمه رحیمی کیان1 ، سیما بشارت3 ، محمود محمودی4 ، حسین صالحی سورمقی5
1- کارشناس ارشد مامایی، عضو هیأت علمی دانشکده پرستاری مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- کارشناس ارشد مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان ، saba_besharat@yahoo.com
3- پزشک عمومی، پژوهشگر، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان
4- دکتری آمار زیستی، استاد گروه آماری زیستی و اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- دکتری تخصصی فارماکوگنوزی، استادیار گروه فارماکولوژی ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف : تهوع و استفراغ از شکایت‌های شایع زنان در نیمه اول حاملگی بوده و از جمله درمان‌های سنتی، استفاده از گیاهان دارویی از جمله زنجبیل و بابونه می‌باشد. این مطالعه به منظور مقایسه اثر زنجبیل و بابونه در کاهش تهوع و استفراغ دوران بارداری انجام شد. روش بررسی : این کارآزمایی بالینی سه‌سوکور روی 105 زن بارداری که طی هفته‌های 16-6 بارداری به درمانگاه مرکز آموزشی درمانی دزیانی گرگان و مراکز بهداشتی منتخب سطح استان گلستان طی سال‌های 89-1388 مراجعه نمودند؛ انجام شد. زنان به صورت تصادفی در گروه‌های کنترل A (پلاسبو 35 نفر) ، مداخله B (زنجبیل 35 نفر) و مداخله C (بابونه 35 نفر) قرار گرفتند. گروه‌های A ، B و C به مدت یک هفته به ترتیب کپسول‌های خوراکی پلاسبو (نشاسته ذرت) ، زنجبیل و بابونه را به میزان 500 میلی‌گرم دو بار در روز به مدت یک هفته مصرف نمودند. چک لیست شاخص تهوع و استفراغ رودز هفته اول قبل از انجام مداخله و هفته دوم طی انجام مداخله، هر شب قبل از خواب توسط زنان باردار تکمیل گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-16 و آزمون‌های آنالیز واریانس، تست دقیق فیشر و بن‌فرونی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : میانگین امتیاز کلی شاخص رودز قبل از انجام مداخله در گروه‌های A ، B و C به ترتیب 5.88±12.71 ، 0.76±10.42 و 5.51±11.19 تعیین گردید و اختلاف آماری معنی‌داری مشاهده نشد. میانگین امتیاز کلی شاخص رودز بعد از انجام مداخله در گروه‌های A، B و C به ترتیب 6.43±11.47 ، 3.74±7.28 و 4.32±5.73 تعیین شد (P<0.05). تفاضل میانگین امتیازها قبل و بعد از مداخله در گروه بابونه بیشترین مقدار را با میزان 4.84±5.45 نشان داد (P<0.05). اثر مداخلات سه‌گانه بر گروه‌های مورد بررسی با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه اختلاف آماری معنی‌داری را نشان داد (P<0.05). بااستفاده از آزمون بن فرونی، این اختلاف بین گروه زنجبیل و بابونه و نیز زنجبیل و پلاسبو از نظر آماری معنی‌دار نبود؛ اما اختلاف آماری بین گروه بابونه و پلاسبو معنی‌دار بود (P<0.05). نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه نشان داد که کپسول‌های خوراکی بابونه در مقایسه با زنجبیل و پلاسبو در کاهش علایم تهوع و استفراغ ناشی از بارداری موثرتر است.
واژه‌های کلیدی: زنجبیل، بابونه، تهوع و استفراغ بارداری، شاخص رودز
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب زنان و زایمان

Modares M (MSc), Besharat S (MSc), Rahimi Kian F (MSc), Besharat S (MD), Mahmoudi M (PhD), Salehi Sourmaghi H (PhD). Effect of Ginger and Chamomile capsules on nausea and vomiting in pregnancy. J Gorgan Univ Med Sci 2012; 14 (1) :46-51

مدرس مریم، بشارت صبا، رحیمی کیان فاطمه، بشارت سیما، محمودی محمود، صالحی سورمقی حسین. مقایسه اثر کپسول خوراکی زنجبیل و بابونه بر تهوع و استفراغ دوران بارداری. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1391; 14 (1) :46-51