i10-index20774
سکینه کابلی کفشگیری1 ، ثریا غفاری2 ، ویدا حجتی3 ، ابراهیم اسدی4 ، دکتر محمدجعفر گلعلی‌پور 5
1- کارشناس ارشد زیست شناسی تکوینی
2- کارشناس زیست شناسی ، گروه علوم تشریحی ، دانشکده پزشکی گرگان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
3- دانشجوی دکتری زیست شناسی تکوینی ، گروه زیست شناسی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
4- کارشناس ارشد علوم تشریحی
5- استاد ، مرکز تحقیقات ناهنجاری‌های مادرزادی گرگان، گروه علوم تشریحی ، دانشکده پزشکی گرگان ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، mjgolalipour@yahoo.com
زمینه و هدف : دیابت قندی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های متابولیکی است که با افزایش گلوکز خون و تغییرات متابولیک لیپیدها، قندها و پروتئین‌ها همراه است. در 5-5/3درصد از بارداری‌ها دیابت حاملگی بروز می‌نماید. این مطالعه به منظور تعیین اثر دیابت بارداری بر تعداد آستروسیت‌های ناحیه CA1 و CA3 هیپوکامپ نوزادان نر 7 و 21 روزه موش صحرایی انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه تجربی 12 سر موش صحرایی باردار نژاد ویستار به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش (دیابتی) قرار گرفتند. دیابت بارداری با تزریق داخل صفاقی استرپتوزتوسین (40 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) در اولین روز بارداری ایجاد شد. موش‌های گروه کنترل در اولین روز بارداری نرمال سالین دریافت کردند. از نوزادان متولد شده از مادران گروه آزمایش و کنترل، در پایان هفته اول و سوم زندگی به طور تصادفی 6 نوزاد نر انتخاب گردید. پس از بیهوشی و نخاعی کردن نوزادان از نیمکره چپ مغز، مقاطع بافتی کرونال به صورت سریال با ضخامت 6 میکرومتر تهیه و با استفاده از رنگ PTAH رنگ‌آمیزی شد. پس از تصویربرداری از مقاطع، تعداد آستروسیت‌ها در مساحت 100000 میکرومترمربع نواحی CA1 و CA3 هیپوکامپ شمارش گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS-11.5 و آزمون آماری t-test تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : تعداد آستروسیت‌ها در ناحیه CA1 هیپوکامپ نوزادان 7 روزه گروه آزمایش (3.8±76.51) نسبت به نوزادان گروه کنترل (11.2±119.91) 36.25 درصد کاهش داشت (P<0.05). در نوزادان 21 روزه گروه آزمایش تعداد آستروسیت‌ها (6.5±71.26) در مقایسه با گروه کنترل (7.7±112.26) 36.37 درصد کاهش داشت (P<0.05). همچنین در ناحیه CA3 هیپوکامپ نوزادان 7 و 21 روزه گروه آزمایش تعداد آستروسیت‌ها به ترتیب 36.35 درصد و 26.5 درصد نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (P<0.05). نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که دیابت بارداری کنترل نشده در موش صحرایی باعث کاهش معنی‌دار تعداد آستروسیت‌های نواحی C‏A1 و CA3 هیپوکامپ نوزادان نر موش صحرایی می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: دیابت بارداری، هیپوکامپ، آستروسیت، استرپتوزتوسین، موش صحرایی
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: علوم تشریحی

Kaboli Kafshgiri S (MSc), Ghafari S (BSc), Hojjati V (MSc), Asadi E (MSc), Golalipour MJ (PhD). Effect of gestational diabetes on astrocyte density in CA1 and CA3 subfields of hippocampus in Rat offspring. J Gorgan Univ Med Sci 2012; 14 (1) :19-25

سکینه کابلی کفشگیری ، ثریا غفاری ، ویدا حجتی ، ابراهیم اسدی ، دکتر محمدجعفر گلعلی‌پور . اثر دیابت بارداری بر تعداد آستروسیت‌های ناحیه CA1 و CA3 هیپوکامپ نوزادان نر موش صحرایی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1391; 14 (1) :19-25