i10-index20773
:: دوره 13، شماره 2 - ( تابستان 1390 ) ::
رابطه نوع تغذیه تا 6 ماهگی و طول دوره شیردهی با چاقی کودکان 59-24 ماهه
بهروز ابراهیم زاده کر 1، ناصر کلانتری2 ، محمدجواد کبیر3 ، علیرضا ابدی4
1- کارشناس ارشد علوم تغذیه ، مرکز بهداشت شهرستان گنبد کاووس ، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، ebrahimzadeh1358@gmail.com
2- متخصص کودکان، دانشیار گروه تغذیه جامعه دانشکده علوم تغذیه ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور
3- عضو هیأت علمی گروه بهداشت و پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
4- دکتری آمار زیستی ، استادیار گروه آمار دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

زمینه و هدف : باتوجه به گذر تغذیه‌ای ایران، چاقی دوران کودکی در کنار سوءتغذیه پروتئین - انرژی در حال گسترش است. این مطالعه به منظور تعیین رابطه نوع تغذیه تا 6 ماهگی و طول دوره شیردهی با شیوع چاقی در کودکان 24تا 59 ماهه شهرستان بندرترکمن انجام گردید.

روش بررسی : در این مطالعه توصیفی 343 کودک 24تا 59 ماهه با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی متناسب با حجم از روی آخرین فهرست موجود در خانه‌های بهداشت تحت پوشش مراکز بهداشتی شهرستان بندرترکمن طی سال 1385 انتخاب شد. چاقی (بالا بودن z-score  وزن به قد) بر مبنای بیشتر از 2+ انحراف معیار استاندارد بررسی مرکز ملی سلامت آمریکا تعریف گردید. داده‌ها از طریق مصاحبه حضوری با مادران و اندازه‌گیری قد و وزن کودک در پرسشنامه ثبت شد و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-11.5 و آزمون‌های آماری کای‌اسکوئر، تست دقیق فیشر، پیرسون و آنالیز رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل گردید.

یافته‌ها : در این مطالعه 6.4% کودکان چاق بودند. طول دوره شیردهی با امتیاز z-score وزن برای قد کودکان همبستگی معنی‌دار و معکوس داشت (r= -0.158, P=0.003). چاقی کودکان با تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6ماهگی، 5.1% بود؛ در حالی که 15.2% کودکان با تغذیه غیر از شیر مادر چاق بودند و این تفاوت معنی‌دار بود (P=0.01) (کای دو 6.68). طول دوره شیردهی می‌بایست حداقل 18 ماه باشد تا اثر معنی‌داری در کاهش چاقی داشته باشد (P=0.005) (کای دو 7.923). در نهایت آنالیز رگرسیون لجستیک نیز نشان داد که طول دوره شیردهی بیشتر از 18 ماه باعث کاهش 64 درصدی شانس احتمال ابتلا به چاقی می‌شود (Exp(beta)= -0.36, P=0.028). با توجه به این که اکثر ساکنین بندرترکمن از قوم ترکمن می‌باشند؛ 95 درصد کودکان از قوم ترکمن بودند.

نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه نشان داد که تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6 ماهگی و دوره شیردهی بیش از 18 ماه در کاهش خطر چاقی کودکان نقش بارزی دارد.

واژه‌های کلیدی: چاقی، کودک، طول دوره شیردهی
نوع مطالعه: گزارش كوتاه | موضوع مقاله: طب كودكان

Ebrahimzadehkoor B (MSc), Kalantary N (MD), Kabir MJ (MSc), Abadi AR (PhD). Correlation between obesity, exclusively breast feeding and breast feeding duration among infants, Bandar Turkmen district Northern, Iran. J Gorgan Univ Med Sci 2011; 13 (2) :107-111

ابراهیم زاده کر بهروز، کلانتری ناصر، کبیر محمدجواد، ابدی علیرضا. رابطه نوع تغذیه تا 6 ماهگی و طول دوره شیردهی با چاقی کودکان 59-24 ماهه. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1390; 13 (2) :107-111