پیام خود را بنویسید

صفحه اصلی : توصیه هایی برای خود مراقبتی مردان و زنان میانسال

AWT IMAGE

تعریف خود مراقبتی : خود مراقبتی عملی است که در آن هر فردی از دانش ، مهارت و توان خود به عنوان یک منبع استفاده می کند تا به طور مستقل از سلامت خود مراقبت کند . منظور از به طور مستقل تصمیم گیری درباره خود و با اتکا به خود است . البته این تصمیم گیری می تواند شامل مشورت و کسب کمک تخصصی یا غیر تخصصی از دیگران (‌چه متخصص و چه غیر متخصص ) نیز باشد. اگر چه خودمراقبتی فعالیتی است که مردم برای تامین حفظ و ارتقای سلامت خود انجام می دهند ولی گاهی اوقات این مراقبت به فرزندان ، خانواده ، دوستان ، همسایگان ، هم محلی ها و همشهریان آنها نیز گسترش می یابد.
در واقع خود مراقبتی به مسئولیت پذیری افراد در مقابل سلامت خود از طریق اتخاذ سبک سالم زندگی ، تدبیر اندیشی جهت جلوگیری از رخداد حوادث و بیماریها نگهداری و استفاده صحیح از داروهای بدون نسخه در بیماریهای جزئی و مراقبت بهینه بیماریهای مزمن اطلاق می شود.
توجه به سبک زندگی سالم
امروزه خصوصاً در 20 سال گذشته زندگی افراد به طور اساسی دستخوش تغییر شده است . فعالیت فیزیکی کاهش یافته و الگوی تغذیه تغییر کرده است و در نتیجه چاقی و عدم تحرک ایجاد شده است . الگوی بیماریها تغییر یافته و آلودگیها و عوامل خطر زای محیطی افزایش یافته اند. شیوه زندگی سالم باعث می شود مردم پر انرژی باشند و در مسیر کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف قرار گیرند. این شیوه زندگی سالم در قدم اول با داشتن تغذیه سالم ومتعادل ورزش کافی منظم ومناسب کار وخواب متناسب و همچنین دوری از اثرات داروها الکل تنباکو امراض و استرس فراهم می شود.
توصیه های کلی مهم که دارای بیشترین تاثیر بر سلامتی هستند
رعایت پاکیزگی و بهداشت فردی : به کار گیری اصول بهداشت فردی و رعایت نکات بهداشتی هرچند ساده واولیه بالاخص در ارتباط با پیشگیری از انواع عفونتها ( باکتریایی ، انگلی ،قارچی  و ویروسی از اهمیت بالایی برخوردار است و می تواند به طور موثری کارآیی داشته باشد . 
تغذیه مناسب با غذای سالم با غذای سالم : تغذیه مناسب مشتمل بر تامین پروتئین ، ویتامین  ، هیدرات کربن ، مواد معدنی وچربی به میزان کافی است . لذا رعایت تنوع ترکیب و متناسب مواد مغذی همراه با عادات سالم تغذیه ای با مصرف غذاهای سالم ومفید از اهم توصیه های سلامت است.
تنوع غذایی را در سبد خانوار حفظ کنید و از تمام گروههای غذایی در تغذیه روزانه خود بهره بگیرید.
مواد غذایی کم ارزش از لحاظ تغذیه ای و محتوای مواد مورد نیاز بدن را تا حد امکان کمتر مصرف کنید .
شکر اضافه  را از سبد غذایی خود حذف کنید یا شدیدا تقلیل دهید.
از میوه و سبزیجات را در رژیم غذایی روزانه بگنجانید . میزان ایده آل برای افراد بالغ 7 تا 9 واحددرروز است.
میزان مصرف چربی را در غذای روزانه خود کاهش دهید .  از روغن های با ترانس پایین ( چربیهای غیر اشباع ) ومواد غذایی حاوی چربیهای امگا-3 و امگا -6 استفاده کنید.
از لبنیات کم چرب یا بدون چربی استفاده کنید.
حداقل 2 بار در هفته ماهی بخورید.
انجام فعالیت فیزیکی تحرک و ورزش : انجام فعالیتهای ورزشی هوازی مثل دویدن سریع به میزان 30 دقیقه در هر نوبت ( یا 3 نوبت 10 دقیقه ای )  4تا6 بار هفته  با شدت متوسط برای حفظ سلامت توصیه می شود .
نوشیدن آب سالم و به میزان کافی : به طور متوسط نوشیدن  8 لیوان آب در روز که البته با توجه به وزن شرایط آب وهوایی و بارداری و... متغیر است، توصیه می شود .
داشتن خواب مناسب برای افراد بالغ 7 تا 9 ساعت خواب در شبانه روز مورد نیاز است.
داشتن کار مناسب  : داشتن کار مناسب و به دور از استرس نقش عمده ای بر کیفیت زندگی دارد.
کاهش استرس  : باعث کاهش خطر ابتلا به  بیماریهای جسمی و روانی شده و اثر زیادی بر افزایش کیفیت زندگی افراد دارد .
پرهیز از مصرف تنباکو مصرف سیگار و دخانیات : مصرف سیگار و تنباکو از عوامل خطر ثابت شده سلامت است که قابل کنترل است . با حذف سیگار فراوانی بیماریهای ریوی ،  سرطانها  و بیماریهای قلبی عروقی کم می شود و از عوارض و پیشرفت بیماریهایی مثل دیابت جلوگیری می شود. سیگاریهای دست دوم یا سیگاریهای غیر فعال را همسر و کودکان افراد سیگاری تشکیل می دهند. حضور درفضایی که به دود سیگار آلوده شده است نیز بسیار برای سلامتی مهم است .
دوری از مصرف الکل  : مصرف الکل باعث افزایش وزن و بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای کبدی می شودو از عوامل تهدید کننده سلامت افراد می شود.
اجتناب از مواجهه با مواد شیمیایی ،‌ آرایشی و شوینده های مضر : نقش عمده ای در تامین سلامت افراد دارد.
محافظت ازخود در برابر نور آفتاب : استفاده از کرمهای ضد آفتاب ، کلاه و عینک محافظ توصیه می شود.
توجه به بهداشت فردی و تناسلی
از وسایل بهداشتی شخصی خود نگهداری کنید و فقط به صورت انفرادی مورد استفاده قرار دهید .
شستن دستها از اصول اولیه  و مهم رعایت بهداشت فردی است ، بنابراین در صورت شک به آلودگی قبل از انجام هر کارخاصی دست های خود را بشویید.
شستشوی مرتب پاها در کنار خشک کردن مناسب آن در سلامت پا و پوست و پیشگیری از بوی بد پا و ابتلا به عفونتهای قارچی و پوستی مختلف کمک کننده است .
شستشوی ناحیه تناسلی و خشک کردن آن در بهداشت وسلامت زنان بسیار موثر است.


توجه به سلامت استخوانها ومفاصل  و عضلات
پوکی استخوان در حال حاضر به شدت رو به افزایش است . عوامل موثر در استحکام استخوان در درجه اول زمینه ژنتیکی دارد . سپس تغذیه ،  فعالیت فیزیکی ، روش زندگی ، داروهای مصرفی ، برخی بیماریهای زمینه ای از قبیل جنس ، نژاد و سن در استحکام استخوان تاثیر دارند .
مصرف طبیعی و به اندازه انجام فعالیتهای فیزیکی درپیشگیری ازپوکی استخوان موثر است .
درست نشستن درست ایستادن درست راه رفتن در جلوگیری از کمردرد موثر است . عدم رعایت موارد مذکور باعث فشار به استخوانها و مفاصل و درنهایت کمردرد ودردهای استخوانی خواهد شد .
توجه به سلامت پوست مو وناخن
استفاده از کرم های ضد آفتاب متناسب با نوع پوست برای پیشگیری از اثرات نامطلوب نور خورشید بر روی پوست ضروری می باشد . استفاده از هر کرم و ماده بر روی ضایعات پوست و استفاده از محصولات آرایشی وبهداشتی باید با مشورت پزشک بوده ومواد مصرفی دارای استانداردهای لازم باشند.
استفاده از دستکش قبل از استفاده از مواد شوینده ضروری است.
شستن صورت برای زدودن آلودگی محیطی و حفظ سلامت و شادابی پوست ضروری است . توصیه می شود صورت 2 بار در روز با استفاده از آب و صابون ملایم شسته وخشک شود .
توجه به سلامت روحی ،ذهنی و خواب
خواب کافی برای سلامت و کارکرد مناسب جسمی وذهنی یک ضرورت است .خواب نه تنها بر سلامت جسمی و روحی انسان تاثیر می گذارد بلکه متقابلاًاز شرایط جسمی و روحی انسان و عوامل محیطی تاثیرمی پذیرد . داشتن عادات غذایی صحیح و توجه به زمان خوابیدن واستراحت برای حفظ سلامت بدن مهم است تا بتواند مواد مغذی را جذب و مواد زائد را دفع کند.
خوابیدن در ساعت 11 شب تا 6صبح بهترین زمان برای حفظ سلامتی است.
توجه به سلامت ریه
هوای منزل می تواند دارای آلودگی های بسیار زیاد بوده و حتی مضرتر از هوای خارج از منزل باشد و توجه به آن بسیار اهمیت دارد. لذا باید جهت افزایش کیفیت هوای خانه و تهویه مناسب تنظیم دما ورطوبت به عنوان یک اصل بهداشتی مهم اقدام نمود و در موارد لزوم به خصوص در بیماری یا حساسیت زیاد ( آلرژی ) از تمیز کننده ها و تصفیه کننده های هوا بهره برد.
پاک کردن مرتب به موقع منزل از گرد و غبار و آلودگی استفاده از گردو غبار و استفاده از ماسک و پارچه مرطوب در موقع غبارروبی نظافت منزل با مواد شیمیایی و شوینده ضد عفونی کننده و تهویه مناسب در منزل در طول روز می تواند به میزان قابل ملاحظه ای از خطرات مسمومیت به واسطه این ذرات مضر بکاهد .
توجه به سلامت دستگاه گوارش ، چشم ها ، توجه به انجام خودآزمایی ماهیانه پستان در زنان که بهترین روش برای شناسایی زود هنگام بیماریهای پستان می باشد و همچنین توجه به سرطانهای ویژه زنان از سایر مواردی است که در انجام خود مراقبتی و حفظ سلامت افراد بسیار موثر می باشد .  
منابع :
 بسته های خدمتی توصیه های خودمراقبتی ویژه میانسالان تهیه شده توسط اداره سلامت میانسالان وزارت بهداشت
بسته آموزشی هفته سلامت سال 1393 تهیه شده توسط آموزش سلامت وزارت بهداشت 


دفعات مشاهده: 11937 بار   |   دفعات چاپ: 713 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 11 بار   |   0 نظر



CAPTCHA