پیام خود را بنویسید

اخبار : آنچه در مورد دیابت باید بدانیم

 | تاریخ ارسال: 1391/8/23 | 

  AWT IMAGE 14 نوامبر مصادف با 23 آبان روز جهانی دیابت نامگذاری گردیده است تا اذهان افراد مختلف جامعه به این مساله معطوف شود. سازمان بهداشت جهانی و فدراسیون جهانی دیابت هر سال با توجه به اهمیت پرداختن به این موضوع شعاری را سرلوحه فعالیت های خود قرار می دهند. . روز جهانی دیابت سال2012، چهارمین سال ازدوره پنج ساله ای است که تمرکز فعالیت ها بر شعار " آموزش و پیشگیری دیابت " قرار گرفته است. .دو پیام مهم و کلیدی برنامه های روز جهانی دیابت امسال عبارتند از: • دسترسی به آموزش صحیح برای همه • راه و روش زندگی ماست که سلامت ما را در معرض خطر قرار می دهد .

  به همین منظور مرکز تحقیقات اختلالات متابولیک دانشگاه نکاتی جهت آموزش عموم مردم و خصوصاً مبتلایان به دیابت گردآوری نموده است که به اختصار به آن ها اشاره می شود :

  با توجه به شیوع بالای بیماریهای قلبی-عروقی در افراد دیابتی ، مصرف انواع چربیهای حیوانی که حاوی مقادیر زیادی کلسترول هستند وغذاهای پرچرب مثل گوشتهای پر چرب، دل وجگر ومغز، سوسیس و کالباس، خامه و کره، مایونز و سس های چرب، تن ماهی در روغن، پنیر پیتزا،انواع خمیرهای چرب مثل پیراشکی، شیرینیجات سنتی، حلوا و دسرهای سنتی چرب وشیرین وهمچنین مصرف نمک در برنامه غذایی باید کاملا محدود شود. برای بهبود طعم غذا میتوان از آب لیموی تازه ، آب نارنج ، انواع سبزیجات تازه به صورت خرد شده استفاده کرد.

  غذاهای سرخ کردنی و سوخاری (چه در ماهیتابه و چه در سرخ کن) حذف و به جای آن غذا باید به صورت آبپز، بخارپز، داخل فر، مایکروفر ویا گریل طبخ شود. برای پخت و پز از روغنهای گیاهی مفید (کلزا، آفتابگردان، ذرت، سویا و زیتون) درمقادیر محدود (2- 1 قاشق غذاخوری در روز) استفاده شود. لبنیات از انواع کم چرب انتخاب و مصرف شود.

  مصرف کربوهیدراتهای (قندهای) ساده که به سرعت جذب شده و سبب افزایش سریع قند خون می شوند باید بسیار محدود شود از جمله این مواد میتوان به قند وشکر، آب نبات، شکلات، گز، سوهان، انواع شیرینی ها و بستنی، مربا و دسرهای شیرین اشاره کرد.

  از مصرف زیاد میوه های شیرین مثل انگور، انجیر، خربزه، خرمالو وهمچنین خشکبار شیرین مثل توت خشک، خرما، کشمش و... پرهیز شود، این قبیل مواد نیز به دلیل داشتن قند، درمقادیرزیاد سبب بالا بردن قند خون می شوند.

  در این بیماری مصرف فیبر ( انواع میوه ، سبزی ، نانهای سبوس دار وحبوبات) سبب کاهش میزان قند خون شده و باید حتما در برنامه غذایی روزانه به میزان کافی از این مواد استفاده شود.

  برخی از مواد غذایی باعث افزایش بیشترقند خون در فاصله زمانی کم پس از مصرف میشوند، لذا باید ازمصرف بیش از حد این مواد غذایی پرهیز کرد. این غذاها شامل: آب میوه ها، آب قند، انواع نانهای سفید وبدون سبوس مثل نان باگت، نان جو (به دلیل افزودن مالت برای ایجاد رنگ قهوه ای)، باقلا پخته شده بدون پوست، سیب زمینی پخته شده و له شده یا پوره، خرمای مضافتی وهویج پخته و له شده هستند.مصرف ماهی به میزان 3-2 بار در هفته به شکل بخارپز، کبابی و یا داخل فرتوصیه می شود.

  برخی از مواد غذایی سبب افزایش کمتر و تدریجی قند خون پس از مصرف میشوند این غذاهاشامل: انواع حبوبات به خصوص نخود پخته شده با پوست، انواع غلات با پوست، نانهای سبوس دار یا انواع نانهای سنتی (مثل نان سنگک و نان بربری)، ذرت تازه، چغندر، توت خشک، کشمش قرمز، خرمای زرد و انجیر خشک می باشند که بهتر است در مقادیر محدود وبه جای گروه قبلی مصرف شوند.

  در کنار رژیم غذایی مناسب، پرداختن به فعالیت ها و برنامه های ورزشی مناسب سبب کمک به روند درمان میگردد. پیاده روی به طور مستمر نقش به سزایی در کنترل بیماری دارد، پیاده روی حداقل 4-3 بار در هفته به مدت 30-20 دقیقه توصیه می شود. توجه کنید که قبل از شروع به هرگونه فعالیت ورزشی حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید. چراکه به دلیل برخی از عوارض بیماری دیابت، ممکن است انجام ورزشهای خاصی برای شما منع داشته باشد.

  در افراد دیابتی که انسولین یا داروهای کاهنده قند خون مصرف می کنند،هیپوگلیسمی(کاهش قند خون) مشکلی است که با ورزش پیش می آید. این هیپوگلیسمی ( HYPOGLYCEMIA) بیشتر بعد از ورزش اتفاق می افتد. زیرا بعد از ورزش، کبد و ماهیچه نیاز به استفاده از گلوکز برای بازسازی گلیکوژن دارد که این بازسازی 30-24 ساعت طول می کشد. برای جلوگیری از این افت قند خون یا باید غذای بیشتری قبل از ورزش یا در حین یا بعد از آن مصرف کرد و یا دوز انسولین را با افزایش فعالیت ورزشی کاهش داد.

  از طرفی اگر در حالی که قند خون بیشتر از 300-250 میلی گرم در دسی لیتر است، ورزش شروع شود، هیپوگلیسمی و کتوز در اثر کمبود انسولین رخ می دهد، در این حالت ورزش باید متوقف شود.



دفعات مشاهده: 2525 بار   |   دفعات چاپ: 316 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 31 بار   |   0 نظر



CAPTCHA



ورود کاربران

آمار بازدید

  • كل کاربران ثبت شده: 5919 کاربر
  • کاربران حاضر در وبگاه: 0 کاربر
  • ميهمانان در حال بازديد: 1697 کاربر
  • تمام بازديد‌ها: 1570890 بازدید
  • بازديد 24 ساعت قبل: 99995 بازدید