مطالب آموزشی تغذیه : نمک؟

 پاسخ به چند سئوال رایج در مورد مصرف نمک

 بیماریهای قلبی عروقی بالاترین بار بیماری و مرگ و میر را دردنیا به خود اختصاص داده اند. از طرف دیگر رابطه مصرف بالای نمک با بیماریهای قلبی عروقی نیز ثابت شده است و متاسفانه بار این بیماریها با تاکید بر فشار خون بالا در کشور ما بالاترین رقم را دارد .

  با توجه به بالا بودن مصرف نمک در کل دنیا، تاکید سازمان جهانی بهداشت بر بسیج همگانی کاهش مصرف نمک در کلیه کشور ها می باشد. متاسفانه درکشور ما مصرف شورها ، ترشی ها چیپس و سایر تنقلات شور نیز بنا به برخی فرهنگهای تغذیه ای بومی و ملی رایج است لذا یکی از برنامه های دارای اولویت تمرکز برای کاهش مصرف نمک و مواد غذایی شور در جامعه از طریق بسیج اطلاع رسانی کاهش مصرف نمک و ایجاد تعاملات بین بخشی جهت بهبود استانداردهای موجود نمک در موادغذایی و تنقلات میباشد.

  در اینجا برای روشن تر شدن اذهان عمومی نسبت به میزان مصرف نمک و عوارض مصرف بالای مواد غذایی و تنقلات شور مطالبی در خصوص برخی سوالات شایع را ارائه می گردد:

  چه مقدار نمک بخوریم؟

  در حال حاضر مصرف نمک که خصوصا"‌در غذاهای آماده به میزان زیاد مورد استفاده قرار می گیرد در کشور ما بالا است. طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک 5 گرم می باشد. این در حالی است که میزان مصرف نمک در کشور 3-2 برابراین مقدار برآورد شده است . این میزان نمک شامل نمک نمکدان و نمک موجود در مواد غذایی شور مانند خیار شور و انواع شورها ،تنقلات شور، غذاهای آماده و کنسروهای غذایی می باشد.

   مصرف زیاد نمک یاغذاهای شور چه عوارضی را بدنبال دارد؟

  در صورتی که نمک به مقدار مناسب مصرف شود و کلیه ها هم سالم بوده و عملکرد خوبی داشته باشند نمک مورد نیاز بدن تامین می گردد اما در صورت تداوم مصرف زیاد نمک و مواد شور و یا اختلال در کارکرد کلیه ها یا یکی از سیستم های مربوط به دفع؛ نمک اضافی موجب تجمع آب در بدن شده و ایجاد ورم در تمام و یا قسمت هایی از بدن می نماید. مصــرف زیــاد نمک و غذاهای شور از عوامل موثر بر افزایش فشارخون و بروز بیماری های قلبی و عروقی به ویژه در افراد دارای سابقه این بیماریها در خود یا خانواده است.

  مهمترین منابع دریافت نمک دررژیم غذایی کدامها هستند؟

  1. نمک آشپزخانه وسفره که زمان طبخ یاسرسفره به غذا اضافه می شود.

  2. انواع غذاهای آماده مانند سوسیس،کالباس،همبرگرو...

  3. انواع کنسروها مانندکنسروخورش ها،کنسروسبزیجات و ...

  4. انواع تنقلات شورمانندچیپس،چوب شور و ...

  5. لبنیات شورمانندپنیر، دوغ وکشک

  6. انواع شورمانندخیارشور،کلم شور و ...

  7. ترشی ها

  8. آجیل ومغزهای شور

  برای پیشگیری ازافزایش فشارخون وبیماری های قلبی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

   میزان نمکی که هنگام پخت به غذا اضافه می کنید را کاهش دهید.

   برای اجتناب از مصرف بی رویه نمک؛ بر سرسفره از نمکدان استفاده نکنید.

   غذاهای کنسرو شده و بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و آماده دارای مقادیر زیادی نمک هستند، به همین دلیل بهتر است مصرف این مواد غذایی را محدود کنید.

   برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک در هنگام تهیه غذاها به جای نمک از سبزی های تازه و معطر؛ سیر، لیموترش، آب نارنج، آویشن، شوید و ... استفاده کنید.

   مصرف غذاهای شور مثل آجیل شور، چیپس، پفک، انواع شور نظیر خیار شور، کلم شور و ...؛ ماهی دودی، سوسیس و کالباس را کاهش دهید.

   جوش شیرین که ممکن است برای ورآمدن و پف کردن انواع نان و کیک به کار رود دارای مقدار زیادی سدیم(عنصر موثره نمک) است. بنابراین در افرادی که به علت ابتلا به بیماری محدودیت مصرف نمک دارند مصرف مواد حاوی جوش شیرین هم باید بسیار محدود شود.

   همواره به تاریخ مصرف نمک و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت روی بسته بندی نمک ها توجه نمایید.

   دقت کنید که عبارت "نمک ید دار تصفیه شده" بر روی بسته بندی نمک درج شده باشد و از خرید هرگونه نمک با عنوان :صنعتی: خودداری نمایید.

  نمک یددار تصفیه شده چیست وچرا باید فقط ازاین نوع نمک استفاده کنیم؟

   نمک تصفیه نمکی است کاملا" بهداشتی که ناخالصی های آن حذف شده است.

   نمک خوراکی باید از نوع ید دار و تصفیه شده باشد. نمک های تصفیه شده یددار به دلیل خلوص بالا میزان ید را بهتر و به مدت بیشتر حفظ می کنند.

   نگهداری و ذخیره نمودن نمک یددار به مدت طولانی (بیش از یکسال) موجب از دست رفتن بخشی از ید آن می شود. برای حفظ ید در نمک، باید نمک را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی و یا شیشه ای رنگی نگهداری کرد و جهت اضافه کردن آن به غذا در زمان طبخ، نمک را در انتهای پخت اضافه نمود تا یــد آن در حد اکثر مقدار حفظ شود.

   نمک تصفیه نشده به علت داشتن ناخالصی در افرادی که سابقه بیماری های گوارشی، کلیوی و کبدی دارند و حتی مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتی های گوارشی، کلیوی، کبدی و حتی کاهش جذب آهن در بدن می شود.

  

  بنابراین توصیه می شود نمک و غذاهای شور به مقدار بسیارکم مصرف شود و همان مقدار کم نمک نیز فقط از نوع تصفیه شده یددار باشد.

 


دفعات مشاهده: 1139 بار   |   دفعات چاپ: 292 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 11 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شبکه بهداشت و درمان گمیشان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | gomishan

Designed & Developed by : Yektaweb