بزرگداشت شب یلدا از آیینهای باستانی ایرانیان است که فلسفهی آن ارج نهادن به گرمای حضور جمع و مهربانی به یکدیگر است. در این شب اعضای خانواده و دوستان معمولاً در منزل بزرگان به دور هم جمع میشوند و ضمن تجدید دیدار و تحکیم مهر و محبت، با انواع خوراکیها پذیرایی میشوند.
میهمان نوازی از ویژگیهای اصیل ایرانیان است و مسلماً در شب یلدا نیز این مهم اجرا میگردد. اما باید توجه داشت که ارج نهادن به میهمان، از طریق عرضهی غذاهای سالم و عدم ارائهی خوراکیهای زیانبار معنا مییابد.
توصیه میشود برای پذیرایی شب یلدا به جای غذاهای چرب و شیرین و پرنمک مانند انواع شیرینیها و آجیل شور و تنقلات فاقد ارزش تغذیهیی، از میوهها ی تازه و مغزهای بینمک (مانند پسته، بادام، فندق، بادامزمینی و سایر مغزهای غیر شور) استفاده شود.
همچنین توصیه میشود که مصرف میوه و خشکبار سالم نیز با اعتدال صورت گیرد تا از بروز سوء هاضمه و دیگر مشکلات ناشی از پرخوری جلوگیری به عمل آید.
با توجه به اینکه تنقلات و خوراکی های شب یلدا حاوی مقادیر زیادی کالری است بنابر این لازم است مردم نکات تغذیه ای را رعایت کنند .
شیرینی ها ، کاکائو ها و شکلات ها دارای انرژی و چربی بالا هستند ، بهتر است که در ترکیب مواد خریداری شده شب یلدا کمتر از آنها انتخاب شود.
انار و هندوانه سرشار از ویتامین C ، موادمعدنی مانند پتاسیم و منزیم از جمله میوه هایی است که بیش از میوه های دیگر در این شب مورد استفاده قرار می گیرد؛ مصرف میوه باعث براورده شدن نیازهای بدن به مواد معدنی و ویتامین های مختلف می شود.
در این شب به علت مصرف تنقلات ، میوه ها و آجیل ها بهتر است یک شام سبک سرو شود.
به جای تنقلاتی مثل چیپس ، پفک و لواشک از آجیل ها و مغزهای کم نمک و بوداده نشده استفاده کنند .
از خریداری آجیل های با رنگ مصنوعی و اسید غیر خوراکی خوداری و آجیل خام و بی نمک خریداری شوند.
آجیل های مرطوب و نم کشیده سریعتر دچار کپک زدگی می شود. آجیل ها کاملا جویده شوند که دچار سوءهاضمه نشوند.
مصرف مایعات کمک به دفع بهتر مواد مصرفی در شب یلدا می کند.
میوه ها قبل یا دو ساعت بعد از غذا مصرف شود.
فاصله بین صرف غذا و خوابیدن دو ساعت باشد.
بهتر است بیماران کلیوی و دیابتی از قندهای ساده، انواع مغزها و شیرینی ها به مقدار تجویز شده در برنامه غذایی آنها استفاده کنند.
بیماران کلیوی مراقب مقدار مصرف مایعات باشند و کمتر از هندوانه استفاده کنند.
افراد دیابتی بهتر است قسمتهاییی از هندوانه که کم شیرین است و به پوست هندوانه نزدیک تر است انتخاب کنند.
به بیماران دیابتی توصیه می شود که از برگه آلو و آلو خشک بجای توت خشک و کشمش استفاده کنند .
افرادی که دارای تری گلیسرید خون بالا هستند، بهتر است از مصرف مغزهای چرب مانند پسته، بادام و گردو خودداری کنند .منبع: http://nut.behdasht.gov.ir/index.aspx?siteid=353&pageid=47598&newsview=99574